Rubriek

Bedrijfswagen

Rubriek

Ieder jaar wordt er bij duizenden auto’s in Nederland ingebroken en in sommige gevallen worden er niet alleen spullen uit de auto gestolen, maar wordt de auto zelf ook meegenomen. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn de steden waar de meeste auto-inbraken en diefstallen voorkomen. Dit betekent echter niet dat je in andere steden en dorpen niet hoeft op te letten. Autodieven worden steeds slimmer en gebruiken tegenwoordig allemaal verschillende technische snufjes om in te breken. Een auto waar een inbreker veel moeite voor moet doen, is vaak niet interessant. Juist daarom is het zaak om je auto zo goed mogelijk te beveiligen. Onderstaand vertellen we je hier meer over.

Alarm

Inbrekers en autodieven vinden het uiteraard zeer onprettig als het alarm af gaat. Veel auto’s in Nederland hebben daarom de beschikking over een klasse 2 alarm. Klasse 2 alarm bestellen online is vrij eenvoudig en er zijn genoeg specialisten die een klasse 2 alarm verkopen. Het klasse 2 alarm is een aanvullend alarm bovenop het klasse 1 alarm. Kijken we naar dit alarm, dan kunnen we concluderen dat dit een hoop inbraken voorkomt. Het klasse 1 alarm is namelijk alleen de beveiliging van de startonderbreker. Bij een klasse 2 alarm is de auto voorzien van een noodstroomsirene en interieurbeveiliging. De noodstroomsirene zorgt ervoor dat het geluid door blijft gaan, zelfs als de voeding eruit wordt gehaald. Je kunt op deze manier inbrekers een stuk makkelijker afschrikken.

Bij het bestellen van een klasse 2 alarm op het internet, is het belangrijk dat het alarm voorzien is van een CCV SCM certificaat. Sommige verzekeraars eisen dat jouw voertuig de beschikking heeft over een klasse 2 alarm. Dit klasse 2 alarm moet een CCV SCM certificaat hebben, anders is het voertuig vaak niet verzekerd. Veel voertuigen worden in Nederland automatisch voorzien van een klasse 2 alarm, maar deze heeft niet altijd een CCV SCM certificaat.

Alarm

Wat is een CCV SCM certificaat?

Een certificaat CCV voertuigbeveiliging wordt afgegeven, wanneer een voertuig met een SCM goedgekeurd beveiligingssysteem door een inbouwbedrijf wordt geregistreerd in de database van Kiwa SCM. Je kunt controleren of een bepaald voertuig certificaten heeft en dit kan door middel van een kentekencheck. Het CCV SCM certificaat kun je laten zien aan jouw verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij ziet dit als bewijs dat jouw voertuig is beveiligd met een goedgekeurd systeem. De meeste certificaten voor het alarmsysteem hebben een geldigheidsduur en het kan zo zijn dat deze verlopen is. De eerste 36 maanden na afgifte is het certificaat geldig, daarna moet men iedere 12 maanden het alarm laten keuren bij een inbouwbedrijf CCV.

Klasse 4 alarm: GPS

Je kunt het klasse 2 alarm upgraden naar het klasse 3 alarm, dit zorgt ervoor dat de auto de beschikking krijgt over sabotagesignalering en hellingshoekdetectie. Wil jij autodieven echt geen kans geven? Het upgraden van een klasse 3 alarm naar een klasse 4 alarm is dan de ideale manier. Het alarm is een GPS voertuigvolgsysteem welke gekoppeld is aan een erkende meldkamer. Vaak wordt een klasse 4 alarm geëist door de verzekeraar voor bedrijfsauto’s met een waarde van meer dan 70 duizend euro. Het onderhoud klasse 4 alarm en het opnieuw laten keuren van het alarm, kan bij een inbouwbedrijf CCV.

In het zakenleven is het leasen van auto’s iets veelvoorkomends. Maar er zijn verschillende vormen van leasen. Zo heb je bij operational lease zelf geen kosten voor de auto naast de brandstofkosten en je maandelijkse leasebedrag, maar blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease heb je wel aanvullende kosten voor de verzekering, belasting, onderhoud en reparaties, maar wordt de auto wel jouw eigendom. Waarom is juist financial lease zo populair bij startende ondernemers?

Zakelijke auto zonder greep in liquide middelen

Veel startende ondernemers hebben een auto nodig voor zakelijke doeleinden. Niet iedere startende ondernemer heeft echter een privéauto tot zijn beschikking die ook voor zakelijk gebruik ingezet kan worden. Bovendien is dat administratief ingewikkeld, en je wilt als ondernemer toch zoveel mogelijk kosten van de belasting kunnen aftrekken. Financial lease biedt startende ondernemers de mogelijkheid om aan een auto te komen die ze op de zaak kunnen zetten zonder dat ze hiervoor een flinke greep in hun liquide middelen hoeven te doen om een auto aan te schaffen.

Geen limiet op aantal kilometers

Een groot minpunt van veel leaseconstructies, is dat er afspraken gemaakt moeten worden over het aantal kilometers dat je maximaal per jaar mag rijden met de auto. Ga je hier overheen, dan moet je bijbetalen. Net als met de belbundel van je telefoon, dus. Dit terwijl het niet altijd voor een ondernemer goed in te schatten is hoeveel kilometers hij gaat maken. Ondernemen is immers iets dynamisch. Om dan gelimiteerd te worden door het feit dat je al bijna aan je maximaal toegestane aantal kilometers zit, is natuurlijk behoorlijk contraproductief en ronduit onwenselijk. Dit probleem heb je niet bij financial lease, omdat je in feite de auto afbetaalt en hij uiteindelijk jouw eigendom wordt. Dan is het ook je eigen probleem als hij door een hoge kilometerstand in waarde daalt.

Geen limiet op aantal kilometers

Investering in vermogen

Je kunt beter in jezelf investeren dan geld in een bodemloze emmer storten. Dat is de reden waarom veel mensen een koopwoning willen in plaats van een huurwoning, maar het is ook een goede reden om voor financial lease te kiezen in plaats van private lease. In dat laatste geval betaal je in feite huur voor een auto, maar aan het einde van je leasecontract is die auto nog steeds eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease investeer je in een auto die eigendom van je onderneming wordt en waarde vertegenwoordigd. Je investeert dus in het vermogen van je onderneming.

Het blijft natuurlijk een keuze tussen het comfort van operational lease en de investering van financial lease. Iedere ondernemer maakt daar zijn eigen keuzes in. Bovenstaande zaken geven echter wel aan waarom het voor de startende ondernemer interessant is om voor financial lease te kiezen.

Krijg je van de baas geen leaseauto van de zaak? Dat is jammer, want dat is een gunstige manier om aan een fijne auto te komen. Maar niet getreurd, want je kunt ook zelf een mooie auto voor de deur krijgen zonder diep in de buidel te moeten tasten voor het aankoopbedrag, namelijk met private lease. We bespreken vijf compacte auto’s die populair zijn voor private lease en mogelijk ook aansluiten bij jouw wensen.

Opel Karl

De Opel Karl was bijzonder populair als private leaseauto in 2020. De Karl is een compacte stadsauto met ruimte voor vijf inzittenden die standaard goed uitgerust is. De motor is zuinig doch krachtig en het rijgedrag van de auto is lekker soepel. Toch heeft Opel deze auto de productie gehaald. Daarom is de kans klein dat je de Opel Karl gloednieuw kunt leasen, maar met wat kilometers op de teller zou hij nog wel te vinden moeten zijn.

Renault Twingo

De Renault Twingo is na een facelift voorzien van een mooi strak, stoer en sportief uiterlijk. Onderscheidend aan deze compacte stadsauto is de zeer kleine draaicirkel van slechts 8,8 meter en de grote wendbaarheid van de auto. Zo wordt parkeren en keren in de stad eenvoudig. De Renault Twingo is standaard uitgerust met een ingebouwd 7″ scherm en andere handige technische snufjes. Regel via de link voor deze Renault private lease.

Citroën C1

De Citroën C1 is een uitermate populaire stadsauto die soepel en comfortabel rijdt. Daarnaast is de C1 voorzien is van een zuinige benzinemotor. Een andere reden waarom de C1 populair is, is de gunstige leaseprijs van de auto. De C1 is een fijne, compacte auto die standaard 5-deurs is.

Compacte auto's voor private lease

Peugeot 108

De Peugeot 108 is een modieuze en chique stadsauto die garant staat voor een prettig rijcomfort. Dat komt mede door de hoge wendbaarheid van de auto, wat het in een prima keuze maakt voor ritjes in het drukke stadsverkeer. Verder is de 108 sterke driecilindermotor van de Peugeot 108 is lekker zuinig.

Nissan Qashqai

Een slagje groter is de populaire Nissan Qashqai, een stijlvolle en stoere compacte SUV die zowel binnen als buiten de stad uitstekend uit de voeten kan. De Qashqai is comfortabel en verrassend ruim. Daarnaast beschikt hij over intelligente rijtechnologieën, waardoor jij als chauffeur ontspannen aan het stuur kunt zit. Als kers op de taart is het ook nog eens mooi vormgegeven auto.

Vijf goede keuzes dus voor een compacte auto waarmee je de kosten beperkt kunt houden. Daar bovenop is het met private lease ook nog eens zo dat je volledig ontzorgd wordt, want je hoeft dankzij het all-inclusive maandbedrag zelf alleen voor de brandstof te zorgen. Ideaal!

Er zijn verschillende leasevormen waarvan de financial lease de meest voordelige is wat betreft de kosten en voordelen die hieraan verbonden zijn. Wanneer u als ondernemer toe bent aan een andere auto, meerdere auto’s de weg op wilt sturen of graag wilt vernieuwen, dan is het verstandig niet gelijk het werkkapitaal van het bedrijf in een gebruiksmiddel te steken dat in beginsel niet direct omzet oplevert.

Fiancial lease, de kenmerken

De kenmerken van financial lease zijn de looptijd, het maandbedrag, het verloop van de economische waarde van het product en de belastingtechnische voordelen die ermee gepaard gaan.
De looptijd kunt u zelf bepalen door vast te stellen hoe hoog het maandelijkse bedrag mag zijn. Er zijn bedrijven waar u honderd procent van de waarde van de auto kunt financieren, maar een aanbetaling of slotsom, een bedrag dat aan het eind van de looptijd blijft staan en dan in een keer afgelost moet worden, zijn ook mogelijk. Daarmee verlaagt u het maandbedrag.

Geen tussentijdse wijzigingen

Geen tussentijdse wijzigingen

Tussentijds worden de aflossingen bij financial lease niet gewijzigd. Dit betekent dus een vaste kostenpost zonder dat onverwachte renteverhogingen of andere gebeurtenissen het maandbedrag kunnen wijzigen. Aflossing is op basis van annuïteit, dat wil zeggen dat u zowel rente betaalt als de hoofdsom aflost. In het begin is de rente het grootste deel van het maandbedrag, maar tegen het eind van de looptijd vormt de aflossing zelf juist het grootste deel.
Op het moment dat u een contract voor financial lease op een auto afsluit bent u economisch eigenaar. Dit betekent dat u kosten voor onderhoud, verzekering en dergelijken zelf draagt. Daar staat tegenover dat de auto als eigendom op de balans opgevoerd mag worden waardoor u recht heeft op aftrekposten en B.T.W. teruggave. Soms kan er gebruik gemaakt worden van de investeringsaftrek. U bent dus echt eigenaar. In de basis is te zeggen dat de looptijd van het financial lease contract ongeveer gelijk staat met de duur van de economische waarde. Juridisch gezien blijft de kredietverstrekker eigenaar van de auto. De auto is het onderpand bij financial lease, totdat het contract volledig betaald is.

Verschillen tussen particuliere en zakelijke financial lease

Er zijn verschillen tussen de particuliere en zakelijke financial lease. Bij de particuliere vorm zitten onderhoud en verzekering bij de maandelijkse premie in, bij de zakelijke vorm niet. Bij particuliere financial lease bent u aan het eind van de looptijd niet echt eigenaar van de auto. Wel kan de restwaarde betaald worden waardoor de auto alsnog uw eigendom wordt. Bij zakelijke financial lease bent u wel volledig eigenaar van de auto aan het eind van de looptijd. Voor de particuliere markt zijn afschrijvingen op de auto en andere belastingvoordelen minder interessant dan voor de zakelijke markt. Een nadeel voor de particuliere financial lease is ook dat er een inschrijving volgt bij het BKR wat gevolgen heeft voor de kredietwaardigheid. Financial lease heeft dus voldoende redenen om er eens goed in te duiken. Wat is slim en hoe kunt u het bedrijfskapitaal zo breed mogelijk spreiden om er zoveel mogelijk voordeel tegen zo min mogelijke kosten uit te halen. Financial lease is een goed antwoord op echte ondernemersvragen.

Als ondernemer en autobezitter weet u zeker dat u elke maand een hoop geld kwijt bent aan brandstof. Besparen op elke tankbeurt is altijd interessant. Tankpassen die merk-gebonden zijn eisen dat je meestal zeer grote volumes afneemt en goedkoop tanken kan alleen bij het netwerk van dat merk. Er is een andere manier waarmee u op iedere tankbeurt geld kunt besparen.

Tanken op de goedkoopste plekken

Op meer dan 2000 tankstations kunt u goedkoop tanken met de Travelcard en tussen de 10 en 18 cent besparen ten opzichte van de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen. Wilt u echt nog zuiniger gaan, dan kunt u met het overzicht van Travelcard kiezen om naar de tankstations te gaan waar de tarieven echt het laagst zijn. Tanken aan de snelweg of hoofdwegen is meestal duurder, omdat een autorijder meestal niet de moeite neemt om de weg af te gaan naar een goedkopere tankstations die wat meer afgelegen staat. De pomphouders weten dat en maken daar gretig gebruik van. Om goedkoop tanken volledig te benutten zult u dus wel even uw routeplanning moeten aanpassen. Ook kunt u altijd goedkoop tanken bij een onbemand tankstation. De uitbater rekent de lagere exploitatiekosten door in de brandstoftarieven ten gunste van u als afnemer.

Universeel tanken

Universeel tanken

De Travelcard is een universele tankpas. Dat houdt in dat u voor goedkoop tanken niet merk-gebonden bent, maar wel kunt kiezen tussen de tankstations met de goedkoopste tarieven op uw route. Travelcard heeft er werk van gemaakt om bruikbare informatie met je te delen, waardoor jij alleen hoeft te kijken waar u terecht kunt voor goedkoop tanken. Het is letterlijk een tankpas die gebruikt kan worden bij alle tankstations.

Betaalgemak

Niet alleen maakt de Travelcard goedkoop tanken voor u mogelijk, het is ook het gemak waarmee u de betaling kunt verrichten. Het werkt als een creditcard of bankpas. U betaalt met de card en per termijn wordt er volgens afspraak afgerekend. Hierdoor kunt u de aandacht blijven vestigen op wat belangrijk is. Het werkt heel snel, u hebt geen gedoe met contanten en is daarom ook heel veilig.

Betaaloverzicht

Van alle afrekeningen krijgt u per afgesproken termijn een factuur, zodat u volledig inzicht hebt in uw brandstofuitgaven en meer. Dan kun je daadwerkelijk beoordelen of goedkoop tanken ook echt zo is met de Travelcard.

Ondernemers en werknemers

Voor ondernemers en hun werknemers is het ook heel interessant om te werken met een universele tankpas van Travelcard. Naast al het bovengenoemde zijn de bijkomende voordelen de volgende:

  • Vanwege het uitgebreide netwerk in Nederland hoeft u zich geen zorgen te maken dat medewerkers zonder brandstof komen te zitten, waar ze ook zitten in het land.
  • De btw is maximaal terug te vorderen als uw werknemers via uw onderneming goedkoop tanken. Ze zullen dan een tankpas krijgen die geregistreerd op de onderneming.
  • Het overzicht is uitgebreid en handig om over te nemen voor de boekhouding, omdat u details kunt inzien over de bestuurder, kilometerstand, locatie van pompstations, transactiebedragen en datums.

De meesten van ons hebben privé een eigen auto en kennen het belang van goed verzekeren. Maar het is natuurlijk mogelijk dat je als ondernemer voor je bedrijf een of meerdere auto’s nodig hebt. Ook rondom je bedrijfsauto’s moet je goed verzekerd zijn. Daarbij is het ook belangrijk om vooruit te denken en risico’s als letselschade en schade aan een eventuele lading goed te verzekeren, zodat je op een ongelukkig moment als bedrijf niet met een financiële strop te maken krijgt.

AllRisk

Bij ieder voertuig ben je verplicht een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) af te sluiten. Hiermee ben je gedekt voor schade die je bij een ander veroorzaakt met jouw voertuig, maar niet voor schade aan jouw eigen voertuig. Wil je verzekerd zijn voor diefstal, inbraakschade en schade als gevolg van brand of natuurverschijnselen aan je bedrijfsauto, dan heb je een verzekering voor WA + Beperkt Casco nodig. Maar schade die jij of je medewerker zelf voorzaken bij een aanrijding wordt dan nog steeds niet vergoed. Wil je alle schade vergoed krijgen en altijd in een onbeschadigde bedrijfsauto kunnen rijden, dan ben je het beste af met een AllRisk verzekering. Die keert overigens niet uit wanneer er aantoonbaar sprake is van onverantwoordelijk gedrag.

Rechtsbijstand

Bij veel autoverzekeringen is het mogelijk om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, voor het geval je in een juridische kwestie verwikkeld raakt rondom een ongeluk. Het is immers niet altijd zo dat de veroorzaker de schuld erkent, en in het geval van letsel komt er sowieso vaak een lange juridische afwikkeling bij kijken. Om die kosten niet op dat moment te hoeven ophoesten, kun je je verzekeren voor juridische hulp middels een rechtsbijstandsverzekering. Die bijstand is dan overal in het land mogelijk, of je nu een letselschade advocaat in Utrecht of in Groningen in de hand wil nemen wanneer jij of je medewerker letsel opgelopen hebt. Overigens is het vaak wel zo dat de veroorzaker doorgaans ook de advocaatkosten van het slachtoffer moet betalen, en dat eventuele kosten voor het slachtoffer dus al vergoed worden. Ben jij of je medewerker veroorzaker, dan zou het wel degelijk lonen als je bijverzekerd bent voor rechtsbijstand.

Verzekering bedrijfsauto

Schadeverzekering inzittenden

Veroorzaak jij of je medewerker letsel bij jezelf of inzittenden, dan kun je geen beroep doen op de verzekering van een tegenpartij. Met een schadeverzekering voor inzittenden ben je hier wél voor gedekt. Zowel de bestuurder als de inzittenden kunnen letselschade en schade aan kleding of bagage vergoed krijgen. Het bedrag dat uitbetaald wordt staat gelijk aan de werkelijk geleden schade. Dit in tegenstelling tot een ongevallen-inzittendenverzekering, die enkel tot een vastgesteld bedrag uitkeert.

Lading

Heb jij bedrijfsauto’s waarin je goederen vervoert, dan doe je er verstandig aan om een ladingverzekering af te sluiten, zeker wanneer je lading een behoorlijke waarde vertegenwoordigt. Anders kan het zo zijn dat je bij inbraak wel de schade aan de auto vergoed krijgt, maar niet de gestolen lading. Of die lading nu jouw eigendom was of spullen van een klant zijn die je vervoert, het zou zonde zijn als je als onderneming uit eigen zak de geleden schade zou moeten betalen.

Heb jij geen zakelijke auto omdat je meestal vanuit huis werkt of veel met het ov reist? Best een verstandige financiële beslissing want zelfs een stilstaande auto kost geld aan bijvoorbeeld afschrijving en wegenbelasting. En dan hebben we het nog niet eens over de bijtelling, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé van de bedrijfswagen gebruik maakt. Maar soms is het toch handig om tijdelijk de beschikking over een bedrijfsauto voor jezelf of een medewerker. Omdat er bijvoorbeeld aan een tijdelijk project op diverse plaatsen moet worden gewerkt, die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een auto huren is in dit geval vaak aardig prijzig. Een bedrijfswagen leasen is niet mogelijk omdat een leasecontract pas voor minimaal een aantal jaar kan worden afgesloten. Wel een passende oplossing biedt shortlease.

De flexibiliteit van shortlease

Heb je medewerkers in dienst die nog hun proeftijd zitten of met kortlopende contracten? Of heb jij in je eigen werkzaamheden of die van medewerkers te maken met seizoenspieken? De flexibiliteit die shortlease zakelijk biedt sluit precies aan op de vraag van veel ondernemers. Shortlease biedt dezelfde voordelen als andere leasecontracten, ze gelden alleen voor een kortere termijn. Het verschilt per aanbieder voor welke periode je het contract afsluit. Minimaal is vaak een maand, en maximaal twee jaar. Na afloop van de minimale leasetermijn (vaak een maand) kan de auto iedere gewenste dag worden ingeleverd. Zo kun je op een flexibele maar toch kostenbewuste manier voorzien in de mobiliteitsbehoefte van je onderneming.

Geen financiële verrassingen

Met de aanschaf van een zakelijke auto loop je als ondernemer risico. Verstandige ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn en zullen vooraf een calculatie maken van de totale kosten. Naast de aanschaf heb je namelijk ook te maken met afschrijving, verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Vaak stijgen de kosten nog in de toekomst en moet je de restwaarde schatten. Bij shortlease heb je direct goed overzicht in de kosten. Zo weet je precies hoeveel je nu, maar ook in de toekomst, betaalt voor het gebruik van een zakelijke bedrijfswagen. Geen stijgingen in tarieven van verzekering of wegenbelasting, en geen verlies bij een lagere restwaarde. De brandstof is het enige dat je zelf moet regelen en betalen.

Welke verzekering heeft een shortlease bedrijfswagen?

De kosten van de autoverzekering zijn al opgenomen in het maandtarief. Meestal omvat de verzekering een dekking van WA+ volledig casco (ook wel allrisk genoemd), en gaat het vaak ook om een aanvullende inzittendenverzekering. Wat precies verzekerd is en voor welk bedrag hangt wel af van de afspraken tussen de verzekeraar en de leasemaatschappij, dus check dit wel altijd. Er kan overigens sprake zijn van een eigen risico, bijvoorbeeld als de schade niet te verhalen is. Denk bij het eigen risico aan een bedrag van een paar honderd euro. Voor beginnende bestuurders kan deze hoger zijn, soms geldt er een leeftijdsafhankelijk eigen risico. Omdat het bij shortlease om een kortlopend contract gaat, loop je bij de meeste verzekeraars niet meer het risico om je schadevrije jaren kwijt te raken.

Heb je toch voor langere tijd een zakelijke auto nodig? Oriënteer je dan goed. Welke andere leasevorm is geschikt voor jouw type onderneming?

Mag je binnenkort een nieuwe leaseauto uitkiezen? Samen met ALD Automotive hebben we 6 slimme tips opgesteld waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een leaseauto zodat deze past binnen de leasenorm en binnen jouw eigen budget.

1: Waardevaste opties

Metallic lak, climate control, een automatische versnellingsbak en lederen bekleding zijn waardevaste opties die invloed hebben op de leaseprijs van een auto. Maar ook een ingebouwd navigatiesysteem heeft een gunstige invloed op de leaseprijs omdat de restwaarde van een auto met deze opties vaak hoger uitvalt. De afschrijving is namelijk de grootste kostencomponent van een leaseauto, dus restwaarde verhogende opties en accessoires zijn interessant om te kiezen.

2: De eigen bijdrage

De leaseauto wordt vaak ook privé gebruikt. De werkgever kan daarom haar werknemers vragen een eigen bijdrage voor de leaseauto te betalen. Als de eigen bijdrage is benoemd als bijdrage wegens privégebruik, dan kan de bijtelling worden verlaagd met het bedrag van deze eigen bijdrage. Mag je je zakelijke leaseauto niet privé gebruiken? Lease privé om ook in je vrije tijd de voordelen van leasen te ervaren.

3: Looptijd

Autokosten (zoals afschrijving en rente) worden verdeeld over de looptijd van het leasecontract. Zo kan het zijn dat een duurdere leaseauto wel binnen de leasenorm valt als er een langere looptijd van het contract wordt afgesloten.

4: Occasion lease

Leaseauto’s komen vaak eerder terug, omdat een werknemer bijvoorbeeld uit dienst gaat. Deze (tweedehands) leaseauto’s kan je dan als occasion leasen. Vaak is het dan mogelijk een grotere auto te kiezen die binnen het leasebudget valt, doordat de auto tegen een scherp tarief aangeboden wordt. Daarnaast kan je deze leaseauto snel rijden omdat hij immers op voorraad is en behoort een kortere looptijd van het contract tot de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de bijtelling lager uitvalt omdat de auto al eerder op kenteken is gezet.

5: De elektrische auto

Een volledig elektrische auto kan diverse voordelen hebben. Deze auto’s hebben een bijtelling van slechts 4 procent*. Er zijn momenteel al meerdere modellen met een flinke actieradius (+200km) zoals de Kia e-Niro, Nissan Leaf, Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Goed om te weten is dat je jouw leasecontract kunt uitbreiden met een zgn. vakantieauto. Hiervoor reserveer je maandelijks een klein bedrag waarmee je enkele weken per jaar de elektrische leaseauto inwisselt voor een auto met een onbeperkte range en/of een klasse groter.

6: Houd de leaseaanbiedingen in de gaten

Een leaseauto met een upgrade pakket of in een lease-uitvoering, heeft net even wat extra opties en vaak tegen een scherp tarief. Lease zakelijk door deze aanbiedingen in de gaten te houden om zo te profiteren van extra opties en/of korting.

*(Let wel; volgende jaar verandert de fiscale bijtelling op elektrische leaseauto’s deels. Het verlaagde bijtellingspercentage van 4% geldt tot € 50.000,- van de catalogusprijs, daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.)

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Het is belangrijk om te zorgen dat de banden in goede staat zijn, ze zorgen immers voor de grip op de weg. Door slechtere of door verkeerde banden kan je remweg enorm vergroot worden. We kunnen wel zeggen dat goede banden soms het verschil maken tussen wel of geen aanrijding in bijvoorbeeld een file.

Maar hoe kies je nu de juiste banden voor jouw auto. Vaak wanneer je een auto gaat leasen zitten hier standaard al banden bij vanuit de leasemaatschappij, maar uiteraard kun je hier nog wel aanpassingen in aanbrengen.

Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar zomer en winterbanden of kies je juist voor 4-seizoenenbanden. Het voordeel van deze laatste optie is dat je je banden niet tussendoor hoeft te wisselen. Je kunt gewoon het hele jaar rijden op dezelfde banden. Wel zul je ervaren dat je banden iets sneller slijten, omdat je anders een half jaar op zomerbanden rijdt en een half jaar op winterbanden.

Winterbanden hebben ten opzichte van zomerbanden een betere grip onder winterse omstandigheden. De voordelen van winterbanden zijn het grootst bij een temperatuur onder de 7 graden. Ook op natte wegen of besneeuwde wegen heb je meer grip en heb je een kortere remweg dan bij zomerbanden. Boven de 7 graden doen de banden ook nog goed hun werk, maar zijn deze voordelen minder merkbaar. Ook kunnen winterbanden bij hogere temperaturen sneller slijten. Het is dan ook niet aan te raden om het gehele jaar op winterbanden te rijden.

Andersom is het ook niet aan te raden om alleen maar op zomerbanden te rijden. Sterker nog in veel landen is het zelfs verplicht om bij bepaalde weersomstandigheden op winterbanden te rijden.

Kies je toch voor 4-seizoenenbanden dan is de Michelin Crossclimate een goede keuze. Deze zijn te bestellen op Bandenjager.nl.

De voordelen van deze banden zijn:

Beschermt je onder alle omstandigheden
Het revolutionaire profiel en de unieke rubbersamenstelling van de Michelin CrossClimate zorgen voor een stabiele wegligging, geweldige grip en een korte remweg op droge, natte en gladde wegen. De speciale groeven op deze 4-seizoensband voeren water op de weg snel af, wat de kans op slippen en aquaplaning enorm verkleint.

Officieel goedgekeurd als winterband
Het sneeuwvlokje op deze 4-seizoensband geeft aan dat hij officieel goedgekeurd is als winterband. Dat betekent dat je ook in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zonder problemen in de wintermaanden met de Michelin CrossClimate mag rijden.

Voor welke band je ook kiest. Zorg dat je veilig de weg op gaat!