Category

Bedrijfswagen

Category

Als ondernemer en autobezitter weet u zeker dat u elke maand een hoop geld kwijt bent aan brandstof. Besparen op elke tankbeurt is altijd interessant. Tankpassen die merk-gebonden zijn eisen dat je meestal zeer grote volumes afneemt en goedkoop tanken kan alleen bij het netwerk van dat merk. Er is een andere manier waarmee u op iedere tankbeurt geld kunt besparen.

Tanken op de goedkoopste plekken

Op meer dan 2000 tankstations kunt u goedkoop tanken met de Travelcard en tussen de 10 en 18 cent besparen ten opzichte van de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen. Wilt u echt nog zuiniger gaan, dan kunt u met het overzicht van Travelcard kiezen om naar de tankstations te gaan waar de tarieven echt het laagst zijn. Tanken aan de snelweg of hoofdwegen is meestal duurder, omdat een autorijder meestal niet de moeite neemt om de weg af te gaan naar een goedkopere tankstations die wat meer afgelegen staat. De pomphouders weten dat en maken daar gretig gebruik van. Om goedkoop tanken volledig te benutten zult u dus wel even uw routeplanning moeten aanpassen. Ook kunt u altijd goedkoop tanken bij een onbemand tankstation. De uitbater rekent de lagere exploitatiekosten door in de brandstoftarieven ten gunste van u als afnemer.

Universeel tanken

Universeel tanken

De Travelcard is een universele tankpas. Dat houdt in dat u voor goedkoop tanken niet merk-gebonden bent, maar wel kunt kiezen tussen de tankstations met de goedkoopste tarieven op uw route. Travelcard heeft er werk van gemaakt om bruikbare informatie met je te delen, waardoor jij alleen hoeft te kijken waar u terecht kunt voor goedkoop tanken. Het is letterlijk een tankpas die gebruikt kan worden bij alle tankstations.

Betaalgemak

Niet alleen maakt de Travelcard goedkoop tanken voor u mogelijk, het is ook het gemak waarmee u de betaling kunt verrichten. Het werkt als een creditcard of bankpas. U betaalt met de card en per termijn wordt er volgens afspraak afgerekend. Hierdoor kunt u de aandacht blijven vestigen op wat belangrijk is. Het werkt heel snel, u hebt geen gedoe met contanten en is daarom ook heel veilig.

Betaaloverzicht

Van alle afrekeningen krijgt u per afgesproken termijn een factuur, zodat u volledig inzicht hebt in uw brandstofuitgaven en meer. Dan kun je daadwerkelijk beoordelen of goedkoop tanken ook echt zo is met de Travelcard.

Ondernemers en werknemers

Voor ondernemers en hun werknemers is het ook heel interessant om te werken met een universele tankpas van Travelcard. Naast al het bovengenoemde zijn de bijkomende voordelen de volgende:

  • Vanwege het uitgebreide netwerk in Nederland hoeft u zich geen zorgen te maken dat medewerkers zonder brandstof komen te zitten, waar ze ook zitten in het land.
  • De btw is maximaal terug te vorderen als uw werknemers via uw onderneming goedkoop tanken. Ze zullen dan een tankpas krijgen die geregistreerd op de onderneming.
  • Het overzicht is uitgebreid en handig om over te nemen voor de boekhouding, omdat u details kunt inzien over de bestuurder, kilometerstand, locatie van pompstations, transactiebedragen en datums.

De meesten van ons hebben privé een eigen auto en kennen het belang van goed verzekeren. Maar het is natuurlijk mogelijk dat je als ondernemer voor je bedrijf een of meerdere auto’s nodig hebt. Ook rondom je bedrijfsauto’s moet je goed verzekerd zijn. Daarbij is het ook belangrijk om vooruit te denken en risico’s als letselschade en schade aan een eventuele lading goed te verzekeren, zodat je op een ongelukkig moment als bedrijf niet met een financiële strop te maken krijgt.

AllRisk

Bij ieder voertuig ben je verplicht een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) af te sluiten. Hiermee ben je gedekt voor schade die je bij een ander veroorzaakt met jouw voertuig, maar niet voor schade aan jouw eigen voertuig. Wil je verzekerd zijn voor diefstal, inbraakschade en schade als gevolg van brand of natuurverschijnselen aan je bedrijfsauto, dan heb je een verzekering voor WA + Beperkt Casco nodig. Maar schade die jij of je medewerker zelf voorzaken bij een aanrijding wordt dan nog steeds niet vergoed. Wil je alle schade vergoed krijgen en altijd in een onbeschadigde bedrijfsauto kunnen rijden, dan ben je het beste af met een AllRisk verzekering. Die keert overigens niet uit wanneer er aantoonbaar sprake is van onverantwoordelijk gedrag.

Rechtsbijstand

Bij veel autoverzekeringen is het mogelijk om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, voor het geval je in een juridische kwestie verwikkeld raakt rondom een ongeluk. Het is immers niet altijd zo dat de veroorzaker de schuld erkent, en in het geval van letsel komt er sowieso vaak een lange juridische afwikkeling bij kijken. Om die kosten niet op dat moment te hoeven ophoesten, kun je je verzekeren voor juridische hulp middels een rechtsbijstandsverzekering. Die bijstand is dan overal in het land mogelijk, of je nu een letselschade advocaat in Utrecht of in Groningen in de hand wil nemen wanneer jij of je medewerker letsel opgelopen hebt. Overigens is het vaak wel zo dat de veroorzaker doorgaans ook de advocaatkosten van het slachtoffer moet betalen, en dat eventuele kosten voor het slachtoffer dus al vergoed worden. Ben jij of je medewerker veroorzaker, dan zou het wel degelijk lonen als je bijverzekerd bent voor rechtsbijstand.

Verzekering bedrijfsauto

Schadeverzekering inzittenden

Veroorzaak jij of je medewerker letsel bij jezelf of inzittenden, dan kun je geen beroep doen op de verzekering van een tegenpartij. Met een schadeverzekering voor inzittenden ben je hier wél voor gedekt. Zowel de bestuurder als de inzittenden kunnen letselschade en schade aan kleding of bagage vergoed krijgen. Het bedrag dat uitbetaald wordt staat gelijk aan de werkelijk geleden schade. Dit in tegenstelling tot een ongevallen-inzittendenverzekering, die enkel tot een vastgesteld bedrag uitkeert.

Lading

Heb jij bedrijfsauto’s waarin je goederen vervoert, dan doe je er verstandig aan om een ladingverzekering af te sluiten, zeker wanneer je lading een behoorlijke waarde vertegenwoordigt. Anders kan het zo zijn dat je bij inbraak wel de schade aan de auto vergoed krijgt, maar niet de gestolen lading. Of die lading nu jouw eigendom was of spullen van een klant zijn die je vervoert, het zou zonde zijn als je als onderneming uit eigen zak de geleden schade zou moeten betalen.

Heb jij geen zakelijke auto omdat je meestal vanuit huis werkt of veel met het ov reist? Best een verstandige financiële beslissing want zelfs een stilstaande auto kost geld aan bijvoorbeeld afschrijving en wegenbelasting. En dan hebben we het nog niet eens over de bijtelling, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé van de bedrijfswagen gebruik maakt. Maar soms is het toch handig om tijdelijk de beschikking over een bedrijfsauto voor jezelf of een medewerker. Omdat er bijvoorbeeld aan een tijdelijk project op diverse plaatsen moet worden gewerkt, die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een auto huren is in dit geval vaak aardig prijzig. Een bedrijfswagen leasen is niet mogelijk omdat een leasecontract pas voor minimaal een aantal jaar kan worden afgesloten. Wel een passende oplossing biedt shortlease.

De flexibiliteit van shortlease

Heb je medewerkers in dienst die nog hun proeftijd zitten of met kortlopende contracten? Of heb jij in je eigen werkzaamheden of die van medewerkers te maken met seizoenspieken? De flexibiliteit die shortlease zakelijk biedt sluit precies aan op de vraag van veel ondernemers. Shortlease biedt dezelfde voordelen als andere leasecontracten, ze gelden alleen voor een kortere termijn. Het verschilt per aanbieder voor welke periode je het contract afsluit. Minimaal is vaak een maand, en maximaal twee jaar. Na afloop van de minimale leasetermijn (vaak een maand) kan de auto iedere gewenste dag worden ingeleverd. Zo kun je op een flexibele maar toch kostenbewuste manier voorzien in de mobiliteitsbehoefte van je onderneming.

Geen financiële verrassingen

Met de aanschaf van een zakelijke auto loop je als ondernemer risico. Verstandige ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn en zullen vooraf een calculatie maken van de totale kosten. Naast de aanschaf heb je namelijk ook te maken met afschrijving, verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Vaak stijgen de kosten nog in de toekomst en moet je de restwaarde schatten. Bij shortlease heb je direct goed overzicht in de kosten. Zo weet je precies hoeveel je nu, maar ook in de toekomst, betaalt voor het gebruik van een zakelijke bedrijfswagen. Geen stijgingen in tarieven van verzekering of wegenbelasting, en geen verlies bij een lagere restwaarde. De brandstof is het enige dat je zelf moet regelen en betalen.

Welke verzekering heeft een shortlease bedrijfswagen?

De kosten van de autoverzekering zijn al opgenomen in het maandtarief. Meestal omvat de verzekering een dekking van WA+ volledig casco (ook wel allrisk genoemd), en gaat het vaak ook om een aanvullende inzittendenverzekering. Wat precies verzekerd is en voor welk bedrag hangt wel af van de afspraken tussen de verzekeraar en de leasemaatschappij, dus check dit wel altijd. Er kan overigens sprake zijn van een eigen risico, bijvoorbeeld als de schade niet te verhalen is. Denk bij het eigen risico aan een bedrag van een paar honderd euro. Voor beginnende bestuurders kan deze hoger zijn, soms geldt er een leeftijdsafhankelijk eigen risico. Omdat het bij shortlease om een kortlopend contract gaat, loop je bij de meeste verzekeraars niet meer het risico om je schadevrije jaren kwijt te raken.

Heb je toch voor langere tijd een zakelijke auto nodig? Oriënteer je dan goed. Welke andere leasevorm is geschikt voor jouw type onderneming?

Mag je binnenkort een nieuwe leaseauto uitkiezen? Samen met ALD Automotive hebben we 6 slimme tips opgesteld waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een leaseauto zodat deze past binnen de leasenorm en binnen jouw eigen budget.

1: Waardevaste opties

Metallic lak, climate control, een automatische versnellingsbak en lederen bekleding zijn waardevaste opties die invloed hebben op de leaseprijs van een auto. Maar ook een ingebouwd navigatiesysteem heeft een gunstige invloed op de leaseprijs omdat de restwaarde van een auto met deze opties vaak hoger uitvalt. De afschrijving is namelijk de grootste kostencomponent van een leaseauto, dus restwaarde verhogende opties en accessoires zijn interessant om te kiezen.

2: De eigen bijdrage

De leaseauto wordt vaak ook privé gebruikt. De werkgever kan daarom haar werknemers vragen een eigen bijdrage voor de leaseauto te betalen. Als de eigen bijdrage is benoemd als bijdrage wegens privégebruik, dan kan de bijtelling worden verlaagd met het bedrag van deze eigen bijdrage. Mag je je zakelijke leaseauto niet privé gebruiken? Lease privé om ook in je vrije tijd de voordelen van leasen te ervaren.

3: Looptijd

Autokosten (zoals afschrijving en rente) worden verdeeld over de looptijd van het leasecontract. Zo kan het zijn dat een duurdere leaseauto wel binnen de leasenorm valt als er een langere looptijd van het contract wordt afgesloten.

4: Occasion lease

Leaseauto’s komen vaak eerder terug, omdat een werknemer bijvoorbeeld uit dienst gaat. Deze (tweedehands) leaseauto’s kan je dan als occasion leasen. Vaak is het dan mogelijk een grotere auto te kiezen die binnen het leasebudget valt, doordat de auto tegen een scherp tarief aangeboden wordt. Daarnaast kan je deze leaseauto snel rijden omdat hij immers op voorraad is en behoort een kortere looptijd van het contract tot de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de bijtelling lager uitvalt omdat de auto al eerder op kenteken is gezet.

5: De elektrische auto

Een volledig elektrische auto kan diverse voordelen hebben. Deze auto’s hebben een bijtelling van slechts 4 procent*. Er zijn momenteel al meerdere modellen met een flinke actieradius (+200km) zoals de Kia e-Niro, Nissan Leaf, Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Goed om te weten is dat je jouw leasecontract kunt uitbreiden met een zgn. vakantieauto. Hiervoor reserveer je maandelijks een klein bedrag waarmee je enkele weken per jaar de elektrische leaseauto inwisselt voor een auto met een onbeperkte range en/of een klasse groter.

6: Houd de leaseaanbiedingen in de gaten

Een leaseauto met een upgrade pakket of in een lease-uitvoering, heeft net even wat extra opties en vaak tegen een scherp tarief. Lease zakelijk door deze aanbiedingen in de gaten te houden om zo te profiteren van extra opties en/of korting.

*(Let wel; volgende jaar verandert de fiscale bijtelling op elektrische leaseauto’s deels. Het verlaagde bijtellingspercentage van 4% geldt tot € 50.000,- van de catalogusprijs, daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.)

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Het is belangrijk om te zorgen dat de banden in goede staat zijn, ze zorgen immers voor de grip op de weg. Door slechtere of door verkeerde banden kan je remweg enorm vergroot worden. We kunnen wel zeggen dat goede banden soms het verschil maken tussen wel of geen aanrijding in bijvoorbeeld een file.

Maar hoe kies je nu de juiste banden voor jouw auto. Vaak wanneer je een auto gaat leasen zitten hier standaard al banden bij vanuit de leasemaatschappij, maar uiteraard kun je hier nog wel aanpassingen in aanbrengen.

Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar zomer en winterbanden of kies je juist voor 4-seizoenenbanden. Het voordeel van deze laatste optie is dat je je banden niet tussendoor hoeft te wisselen. Je kunt gewoon het hele jaar rijden op dezelfde banden. Wel zul je ervaren dat je banden iets sneller slijten, omdat je anders een half jaar op zomerbanden rijdt en een half jaar op winterbanden.

Winterbanden hebben ten opzichte van zomerbanden een betere grip onder winterse omstandigheden. De voordelen van winterbanden zijn het grootst bij een temperatuur onder de 7 graden. Ook op natte wegen of besneeuwde wegen heb je meer grip en heb je een kortere remweg dan bij zomerbanden. Boven de 7 graden doen de banden ook nog goed hun werk, maar zijn deze voordelen minder merkbaar. Ook kunnen winterbanden bij hogere temperaturen sneller slijten. Het is dan ook niet aan te raden om het gehele jaar op winterbanden te rijden.

Andersom is het ook niet aan te raden om alleen maar op zomerbanden te rijden. Sterker nog in veel landen is het zelfs verplicht om bij bepaalde weersomstandigheden op winterbanden te rijden.

Kies je toch voor 4-seizoenenbanden dan is de Michelin Crossclimate een goede keuze. Deze zijn te bestellen op Bandenjager.nl.

De voordelen van deze banden zijn:

Beschermt je onder alle omstandigheden
Het revolutionaire profiel en de unieke rubbersamenstelling van de Michelin CrossClimate zorgen voor een stabiele wegligging, geweldige grip en een korte remweg op droge, natte en gladde wegen. De speciale groeven op deze 4-seizoensband voeren water op de weg snel af, wat de kans op slippen en aquaplaning enorm verkleint.

Officieel goedgekeurd als winterband
Het sneeuwvlokje op deze 4-seizoensband geeft aan dat hij officieel goedgekeurd is als winterband. Dat betekent dat je ook in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zonder problemen in de wintermaanden met de Michelin CrossClimate mag rijden.

Voor welke band je ook kiest. Zorg dat je veilig de weg op gaat!

Mensen die in een leaseauto rijden, bouwen officieel geen schadevrije jaren op. Dat komt omdat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of werkgever staat. Maar wat gebeurt er als zij overstappen van leasen naar een eigen auto en er geen schade is geclaimd? Wordt er dan wel no-claimkorting op de autoverzekering gegeven? En hoe zit het andersom: van eigen auto naar leaseauto? Expert autoverzekering bij Independer Rianne Veerman legt het uit.

Van leaseauto naar eigen auto
Iemand die een leaseauto rijdt, heeft de autoverzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever staan. Officieel worden er dan geen schadevrije jaren opgebouwd. Bij het overstappen van een leaseauto naar een eigen auto, wordt er wel een leaseverklaring door de maatschappij afgegeven. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Als er een eigen auto wordt verzekerd, kan de nieuwe autoverzekeraar bepalen hoeveel schadevrije jaren er worden gegeven. Rianne Veerman: “Uw nieuwe verzekeraar bepaalt dus óf en hoeveel no-claimkorting er wordt gegeven. Dit is per autoverzekeraar verschillend.”

Minder schadevrije jaren dan gedacht
Op de leaseverklaring staan alle schades, die er voor de leaseauto zijn geclaimd. Een leasemaatschappij claimt voor iedere kras een schade. Het kan dus zijn dat er meer schadeclaims op de leaseverklaring staan, dan wanneer iemand een eigen auto heeft en niet elke schade claimt. Hierdoor kan het zijn dat de nieuwe verzekeraar minder schadevrije jaren geeft dan verwacht.

Van eigen auto naar leaseauto
Bij het overstappen van een eigen auto naar het leasen van een auto, bieden sommige leasemaatschappijen een lagere leaseprijs bij veel schadevrije jaren. De leasemaatschappij checkt het aantal schadevrije jaren in het Roy-data systeem en bepalen aan de hand hiervan de leaseprijs.

Verzekeraars maken een duidelijk onderscheid tussen een bedrijfsautoverzekering en een privé verzekering. Zakelijk worden auto’s namelijk intensiever gebruikt en vaak rijden er ook  meerdere personen in. Hoe gaat u uw auto verzekeren? Op een bedrijfsautoverzekering of toch op een particuliere autoverzekering?

U gebruikt een auto meestal niet alleen zakelijk of alleen privé. Toch is het onderscheid voor het verzekeren belangrijk. Een privé auto gebruiken voor bijvoorbeeld het bezorgen van maaltijden zal de verzekeraar van de auto niet blij mee zijn. Bij een ongeval kunnen er problemen ontstaan. Ook als de privé auto maar één keer gebruikt werd voor het bezorgen. Bij de verzekeraar zal namelijk het vermoeden bestaan dat de auto toch vooral zakelijk wordt gebruikt. Een bedrijfsautoverzekering is namelijk gemiddeld duurder dan een particuliere autoverzekering.

Wanneer verzekert u uw auto privé?

Gebruikt u de auto hoofdzakelijk particulier en voor woon-werk verkeer? In dat geval is een particuliere autoverzekering de meest logische keuze. Niet altijd heeft u een keuze. Een bestelauto van de zaak verzekert u op een bedrijfsautoverzekering. Bij de term bedrijfsautoverzekering wordt vaak gedacht aan een bestelauto, maar het kan ook een personenauto betreffen. Het is een bedrijfsauto als het voertuig in de boekhouding van uw bedrijf terug te vinden is.

Waar is de premie van een bedrijfsautoverzekering van afhankelijk?

In vergelijking met een particuliere auto worden bedrijfsauto’s vaak intensiever gebruikt. Er worden meer kilometers mee gereden en vaak ook nog in drukke regio’s, bijvoorbeeld altijd in de binnenstad. De premie is afhankelijk van meerdere factoren. Belangrijk zijn bijvoorbeeld:

  • Het soort voertuig. Is het een personenauto, een bestelauto of een bestelbus?
  • Hoeveel personen wordt het voertuig maximaal door gebruikt?
  • De dagwaarde van de auto
  • Het risico van de branche waarin wordt gewerkt. Een taxi of een koeriersbedrijf betalen een hogere premie dan gemiddeld

Biedt de bedrijfsautoverzekering ook dekking bij particulier gebruik?

Met een zakelijke auto mag maar 500 kilometer privé worden gereden. Bij meer kilometers kan het fiscale consequenties hebben, maar voor de bedrijfsautoverzekering wordt dit onderscheid niet gemaakt. Ook bij het privé rijden in de auto biedt de verzekeraar dekking tegen schade. De eisen van de Belastingdienst moet u niet verwarren met eisen die verzekeraars stellen.

De premie voor een bedrijfsautoverzekering is aftrekbaar van de winst

De premie voor de verzekering valt onder zakelijke kosten. Deze kunt u dus van de winst aftrekken. In de premie zit geen BTW verwerkt, maar assurantiebelasting. Het percentage is ook 21%, maar het heeft niets met de BTW te maken. Bij het kopen van de bedrijfsauto kunt u wel fiscaal voordeel behalen door het verrekenen van de BTW en de in de koopprijs verwerkte BPM.

Als je als zzp’er zakelijk wilt rijden, heb je verschillende opties om uit te kiezen. De ene optie zal financieel gunstiger zijn dan de ander. Het is dus van belang om goed na te denken op welke manier je zakelijk wilt gaan rijden. Bedenk ook of je de auto privé wilt rijden. Rijd je namelijk 500 kilometer of meer per jaar privé met je auto, dan krijg je een bijtelling bij je inkomen. Wil je de auto niet privé rijden of tot maximaal 500 kilometer per jaar, dan dien je een rittenadministratie bij te houden. Er zijn verschillende regels omtrent de bijtelling, afhankelijk op welke manier je zakelijk wenst te rijden.

Zakelijk rijden in een privéauto

Als je besluit om je privéauto in te zetten voor je zakelijke ritten, krijg je wel een bijtelling. Afhankelijk van de soort auto en de leeftijd is dit 4% of 22% van de cataloguswaarde of 35% van de waarde in het economisch verkeer. Daarentegen mag je wel € 0,19 per kilometer die je zakelijk rijdt aftrekken van de winst. Maar omdat je auto privé is, mag je de btw bij aanschaf niet zakelijk verrekenen.

Elektrische auto

De overheid stimuleert het rijden in een elektrische auto, maar wel als deze ook daadwerkelijk 100% elektrisch is. Een hybride auto is dus niet voldoende. Als je een dergelijke auto koopt, dan is je bijtelling 4% van de cataloguswaarde. Let wel op, dat de overheid vanaf 2019 een grens stelt van een maximale cataloguswaarde van € 50.000,-. Kom je in 2019 boven dat bedrag, dan wordt het restant aangeslagen tegen 22% van de cataloguswaarde.

Youngtimer

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Auto’s vanaf 40 jaar zijn oldtimers. Dit is heel interessant, want er rijden nog genoeg nette, degelijke auto’s van 15 jaar rond. Als je een youngtimer ook privé gaat rijden, dan rekent de overheid 35% van de economische waarde. Dat is de huidige aanschafprijs, die voor dergelijke auto’s stukken lager ligt dan de oorspronkelijke cataloguswaarde. Aangezien youngtimers vrij goedkoop zijn, pakt de bijtelling zeer gunstig uit. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg Volvo occasions van 15 jaar of ouder. Degelijk en mooi. Wat dacht je van een luxe Volvo V70 voor €7000? Je mag daarnaast nog steeds alle kosten, zoals brandstofkosten en reparatie van je winst aftrekken.

Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

Vaak heb je bij de start van je onderneming al een auto. Het is mogelijk om deze privéauto dan over te schrijven naar de onderneming. Hij komt hierdoor op de balans te staan met de waarde die het had toen deze voor de eerste keer in de verkoop ging. Omdat je de btw bij aanschaf privé hebt betaald, mag je deze niet verrekenen. Wel mag je alle autokosten, sinds de auto op de balans staat, van je winst aftrekken.

Een zakelijke auto leasen

Het voordeel van leasen kan zijn, dat deze niet op je balans staat. Je rijdt vaak een nieuwe auto en je hebt er met onderhoud niet zoveel omkijken naar, want de leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de auto. Alle eventuele kosten die je nog hebt met je leaseauto mag je wel van je winst aftrekken. Ook hier geldt wel weer de normale regeling met bijtelling voor privégebruik.

Reeds jaar en dag rijden medewerkers en bedrijfseigenaren met een auto van de zaak rond. Veel bedrijven hebben daarom te maken met het wagenparkbeheer. Maar de laatste jaren zijn er steeds veranderingen waar wagenparken mee te maken hebben. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wagenparken hebben te maken met duurzaamheid en mobiliteitsoplossingen. Maar er is meer.

Auto van de zaak of privé bezit?

Het is steeds minder vanzelfsprekend dat een medewerker kiest voor een auto van de zaak. Voor particulieren zijn er namelijk ook gunstige leaseconstructies. Je kunt privé erg voordelig een auto rijden. Dit kan voordeliger zijn dan de bijtelling en het maakt je minder afhankelijk van je werkgever. Het is dus steeds vaker een afweging wat de beste optie is voor de bestuurder zelf. Zo ook zelfstandige ondernemers. Zij kunnen hun auto overschrijven van privé eigendom naar de zaak. Dit heeft overigens wel zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is dus duidelijk dat een auto van de zaak minder vanzelfsprekend aan het worden is.

Eigendom of leasen?

Bedrijven hebben veelal gekozen voor autoleasing. Je wordt als ondernemer ontzorgd op het gebied van wagenparkbeheer. Afhankelijk van de leaseovereenkomst worden zaken als onderhoud, brandstof en banden voor je wagenpark georganiseerd. Toch is met groeiende economie het aantal bedrijven met voldoende kapitaal gestegen. En als je kapitaal hebt kun je ook de bedrijfsauto’s kopen. Dit bespaart op de levensduur van de auto al snel duizenden euro’s. Keerzijde is wel dat iemand in de onderneming zich bezig moet houden met het wagenparkbeheer.

Duurzaam vervoer

De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van wagenparken is duurzaam vervoer. De komst van hybride en volledige elektrisch aangedreven auto’s heeft voor veel verandering gezorgd. Niet alleen onderhoud en brandstof moeten worden georganiseerd. Ook laadpalen en allerlei financiële regelingen komen erbij kijken. De keuze van de medewerkers wordt beïnvloedt door het belastingvoordeel op elektrische auto’s. Daarnaast is niet alleen de auto perse het onderwerp van het vervoer. Wagenparkbeheer gaat steeds meer richting een gecombineerde mobiliteitsoplossing.

Mobiliteitsoplossingen

Een mobiliteitsoplossing is een combinatie van meerdere vervoersmiddelen. Er wordt gekeken naar een balans tussen reistijd en kosten. Ook milieuvriendelijkheid wordt steeds meer overwogen wanneer er een mobiliteitsoplossing wordt gezocht. Een voorbeeld van een mobiliteitsoplossing is wanneer een medewerker met het openbaar vervoer naar het werk komt. En de reis vanaf het station met een bedrijfsfiets wordt gedaan. Als er halverwege de dag een klant moet worden bezocht, gebeurt dit met een auto van de zaak. Ander voorbeeld is het delen van een bedrijfsauto met meerdere collega’s. Deze trend zal de komende jaren steeds relevanter worden voor wagenparkbeheerders.

Connectiviteit

Een andere belangrijke ontwikkeling is de connectiviteit. De wagenparken moeten de gegevens zoals kilometerregistratie en bijvoorbeeld brandstofverbruik automatisch vastleggen. Daarnaast wordt er door de moderne mens verwacht dat hij in de auto ‘connected’ blijft. De smartphone moet echter in de tas blijven. Want de overheid gaat appen achter het stuur harder aanpakken. Terwijl autofabrikanten technologieën ontwikkelen waarbij de auto functies van de smartphone overneemt. Door de snelle groei van software oplossingen in de auto is dit een trend om in de gaten te houden.

De wereld van de auto van de zaak veranderd. Het is minder vanzelfsprekend om een auto van de zaak te nemen. Daarnaast worden combinaties van vervoersmogelijkheden steeds relevanter. Ook connectiviteit speelt een steeds groter rol in het beheer van wagenparken.