In het zakenleven is het leasen van auto’s iets veelvoorkomends. Maar er zijn verschillende vormen van leasen. Zo heb je bij operational lease zelf geen kosten voor de auto naast de brandstofkosten en je maandelijkse leasebedrag, maar blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease heb je wel aanvullende kosten voor de verzekering, belasting, onderhoud en reparaties, maar wordt de auto wel jouw eigendom. Waarom is juist financial lease zo populair bij startende ondernemers?

Zakelijke auto zonder greep in liquide middelen

Veel startende ondernemers hebben een auto nodig voor zakelijke doeleinden. Niet iedere startende ondernemer heeft echter een privéauto tot zijn beschikking die ook voor zakelijk gebruik ingezet kan worden. Bovendien is dat administratief ingewikkeld, en je wilt als ondernemer toch zoveel mogelijk kosten van de belasting kunnen aftrekken. Financial lease biedt startende ondernemers de mogelijkheid om aan een auto te komen die ze op de zaak kunnen zetten zonder dat ze hiervoor een flinke greep in hun liquide middelen hoeven te doen om een auto aan te schaffen.

Geen limiet op aantal kilometers

Een groot minpunt van veel leaseconstructies, is dat er afspraken gemaakt moeten worden over het aantal kilometers dat je maximaal per jaar mag rijden met de auto. Ga je hier overheen, dan moet je bijbetalen. Net als met de belbundel van je telefoon, dus. Dit terwijl het niet altijd voor een ondernemer goed in te schatten is hoeveel kilometers hij gaat maken. Ondernemen is immers iets dynamisch. Om dan gelimiteerd te worden door het feit dat je al bijna aan je maximaal toegestane aantal kilometers zit, is natuurlijk behoorlijk contraproductief en ronduit onwenselijk. Dit probleem heb je niet bij financial lease, omdat je in feite de auto afbetaalt en hij uiteindelijk jouw eigendom wordt. Dan is het ook je eigen probleem als hij door een hoge kilometerstand in waarde daalt.

Geen limiet op aantal kilometers

Investering in vermogen

Je kunt beter in jezelf investeren dan geld in een bodemloze emmer storten. Dat is de reden waarom veel mensen een koopwoning willen in plaats van een huurwoning, maar het is ook een goede reden om voor financial lease te kiezen in plaats van private lease. In dat laatste geval betaal je in feite huur voor een auto, maar aan het einde van je leasecontract is die auto nog steeds eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease investeer je in een auto die eigendom van je onderneming wordt en waarde vertegenwoordigd. Je investeert dus in het vermogen van je onderneming.

Het blijft natuurlijk een keuze tussen het comfort van operational lease en de investering van financial lease. Iedere ondernemer maakt daar zijn eigen keuzes in. Bovenstaande zaken geven echter wel aan waarom het voor de startende ondernemer interessant is om voor financial lease te kiezen.

Redacteur

Comments are closed.