Rubriek

Industrie

Rubriek

Machines en automatisering, anno 2022 krijgen we er steeds meer mee te maken en dat is natuurlijk niet gek. Ontwikkelingen gaan snel en er is keer op keer weer meer mogelijk, zo ook als het gaat om kwalitatieve aandrijftechnieken. Goed om te weten is dat niet iedere aandrijftechniek even handig is en juist daarom is het van belang dat je goede technieken leert herkennen. Vraag jij je af hoe je dit het beste kunt doen? Dan is onderstaande informatie uitermate geschikt voor jou. Wij hebben namelijk onderzocht hoe je kwalitatieve aandrijftechnieken kunt herkennen en zullen je hier alles over vertellen.

Verschillende soorten aandrijftechnieken

Wil jij kwalitatieve aandrijftechnieken herkennen, dan zal je moeten weten welke soorten aandrijftechnieken er zijn. Zo werkt de ene techniek bijvoorbeeld voor de ene machine en de andere techniek weer voor de andere machine. Hier zal je rekening mee moeten houden, veel mensen ervaren dit als erg lastig, expertise is hierbij noodzakelijk.

Snelheid en kracht

Kijken we naar een aandrijftechniek, dan kunnen we concluderen dat deze werkt door kracht of snelheid over te brengen naar de machine. Dit zorgt ervoor dat de machine kan werken. Om een machine optimaal te laten functioneren, zal kracht of snelheid op de juiste manier overgebracht moeten worden en dit is niet in iedere situatie het geval. Goed om te weten is dat er vier manieren zijn om kracht of snelheid over te brengen. We hebben het dan over de volgende vier soorten:

  • Mechanische aandrijvingen
  • Elektrische aandrijvingen
  • Pneumatische aandrijvingen
  • Hydraulische aandrijvingen

Anno 2022 kiest men het meest voor de mechanische aandrijving. Dit neemt niet weg dat de andere technieken nog steeds vaak gebruikt worden.

Snelheid en kracht

Schakel een expert in

Mocht jij echt alles te weten willen komen over aandrijftechniek, dan raden we het je aan om een specialist in te schakelen. Deze weet hier natuurlijk alles van en kan jou hier zo goed mogelijk bij helpen. Ook zal een specialist jou alles vertellen over verschillende lagers. Mocht je hier al wat basisinformatie over willen verkrijgen, lees dan de volgende alinea eens door. Hier vertellen we je er in het kort al wat meer over.

Extra informatie over verschillende lagers

Wanneer we het hebben over een lager, dan hebben we het over een machineonderdeel waar een astap of as in draait. Een lager zorgt ervoor dat dat wrijving tussen de verschillende onderdelen verlaagd wordt. Dit zorgt er weer voor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Lagers kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Onderstaand hebben we ze voor je opgesomd:

  • Lineaire lagers: bij dit type lager worden de bewegende delen begeleidt in een rechte lijn. Een andere benaming hiervoor is dan ook lineaire geleiding.
  • Wentellagers: hebben we het over wentellagers, dan hebben we het over een variant waarbij de as roteert in het lager of het lager rond de as. Dit omdat er gebruik gemaakt wordt van wentellichamen. Hierbij kan je denken aan cilinders, kogels, naalden, kegels of tonnen.
  • Glijlagers: bij deze variant glijdt de as in het lager.

In de industrie maakt men vaak gebruik van acryl, bijvoorbeeld om veilig de goede werking van machines te kunnen inspecteren. Dat men acryl boven klassiek glas verkiest, is geen toeval. Acryl is namelijk veel sterker en minder gevoelig, hoewel het materiaal ook nadelen kent. Het is zeker niet de enige toepassing van acryl. We hebben het over de eigenschappen van acryl en waarvoor het zoal wordt gebruikt.

Voordelen ten opzichte van klassiek glas

Een van de bekendste toepassingen van acryl is acrylglas, ook wel eens plexiglas genoemd. Het is een alternatief voor klassiek glaswerk. Acrylglas is een type glas dat veel sterker is dan normaal glas en dat minder snel breekt. Ook versplintert het niet wanneer het stuk gaat, er ontstaat alleen een lokale breuk. Dat maakt het heel geschikt voor plaatsen die vandalismegevoelig zijn. Verder is acrylglas dikker en beter belastbaar. Een nadeel van acrylglas is dan weer dat het sneller krast. Daarom is het belangrijk om nooit schuur- of oplosmiddelen op acryl te gebruiken. Gewoon reinigen met lauwwarm water, een mild afwasmiddel en een schone microvezeldoek volstaat.

Om veiligheidsredenen worden bijvoorbeeld doucheschermen vaak van acryl gemaakt. Het wordt ook gebruikt voor onder meer vitrines, motorhelmen, voorzetramen en dierenverblijven. Daarnaast maakt men in industriële machines gebruik van plexiglas om de veiligheid te waarborgen en toch een goede doorkijkbaarheid te bieden.

Gemakkelijk te versnijden en ideaal voor reclametoepassingen

Zowel borden als neonreclame kunnen worden gemaakt op basis van acrylaat. Dit materiaal is nu eenmaal relatief goedkoop, duurzaam en gemakkelijk te bewerken. Zo kan men plexiglas snijden, frezen, graveren, buigen, lijmen en polijsten. Het graveren van plexiglas kan gebeuren door middel van een fiberlaser of met een CO2-laser. Bij een CO2-laser ontstaat er een mat oppervlak. Door het gebruik van zo’n laser zijn er heel indrukwekkende en gedetailleerde lasergravures te bekomen. Weet wel dat er verschillende soorten acrylaat bestaan, soorten die allemaal hun eigen plus- en minpunten kennen.

Voor het versnijden van acryl maakt men over het algemeen gebruik van een lasersnijder. Onder andere de Trotec SP-serie is een populaire keuze. Deze lasersnijders zijn niet alleen geschikt voor het versnijden van acryl, maar bijvoorbeeld ook voor het versnijden van kunststofplaten, leer, textiel en hout. Het gaat daarbij om grootformaatmachines die een minimale reiniging nodig hebben en die over een efficiënt afzuigsysteem beschikken.

Eenvoudig op maat te maken

Omdat acrylglas gemakkelijk te bewerken is, wordt het vaak gebruikt wanneer complexe vormen nodig zijn. Het kan nu eenmaal op de perfect gewenste maat worden gemaakt. Het is een van de redenen waarom men gegoten plexiglas vaak gebruikt bij bootramen. Dergelijke ramen dienen tegen een stootje te kunnen en moeten een gestroomlijnde en heel specifieke vorm hebben. Weet wel dat er ook alternatieven voor plexiglas bestaan. Een voorbeeld daarvan is polycarbonaat, een materiaal dat ook vaak bij bootramen wordt gebruikt. Ramen van polycarbonaat zijn extra sterk en slagvast en zijn heel hufterproof. Net als plexiglas is het niet alleen transparant te verkrijgen, maar ook in bijvoorbeeld grijs- of bruintinten.

Je kunt een standaard machine voor je bedrijf kopen, je kunt er echter ook voor kiezen om een geheel eigen machine te laten bouwen. In dat geval krijg je maatwerk geleverd. Daarmee is ook meteen het grootste voordeel benoemd. Met een op maat gemaakte machine zal de productiviteit zeker toenemen met meer omzet en meer winst tot gevolg. Laat de partij die de machinebouw voor rekening heeft genomen ook het machine onderhoud doen. Juist omdat zij de machine ontwikkeld hebben, kent de machine voor hen geen geheimen.

Ook de communicatie zal een stuk soepeler verlopen

Bovendien heb je zo alles onder één dak, de gehele supply chain dus. Je hebt en houdt zo alle nodige competenties bij de hand. Ook communiceert het met een dergelijke partij stukken eenvoudiger. Bovendien kan steeds de maximale afstemming bereikt worden en is integratie van deeloplossingen ook een veel minder groot probleem. Zo heb en houd je uiteindelijk steeds de controle op de voortgang, het budget en op de kwaliteit. En dat is precies wat de moderne ondernemer wil. Het laten bouwen van een machine is dus een meer dan uitstekend idee.

E machines worden steeds turn key geleverd

De machine kan zo gemaakt worden zoals jij dat in je hoofd hebt. Dus volgens een al bestaand technisch productdossier of kies je liever voor een machine die helemaal op maat is gemaakt? Er kunnen prototypes gemaakt worden, net als series en enkelstuks. Steeds wordt de machine turn key geleverd. Dat wil zeggen dat bij de machine ook elektrische bekabeling geleverd wordt, net als uiteraard besturing en de omvangrijke testprocedures. Machines op maat, welke onderneming wil dit nou niet?

De extra investering verdien je zeker terug

Het maakt niet uit welke machines je gebruikt voor specifiek jouw werkzaamheden, alle machines kunnen gebouwd worden. Of het nou gaat om een lange productielijn of om engineering, het kan allemaal. Wil je een volautomatische machine laten bouwen die in staat is om duizenden producten per uur in een doos kan verpakken? Het kan allemaal. Cruciaal in het bouwproces is wel de communicatie. Want maatwerk leveren vereist een plan dat tot in detail doorgesproken is en waar geen enkel misverstand over kan bestaan. De extra investering in het laten bouwen van een machine verdient zich altijd terug. Dat zeggen de ondernemers die er voor kozen een machine te laten bouwen ondertussen enthousiast.

De vloer van een bedrijfspand is minstens net zo belangrijk als de vloer van een woning. Een bedrijfspand moet immers een passende vloer hebben. Zo moet een garage bijvoorbeeld een vloer hebben die tegen een stootje kan en moet een kantoor een vloer hebben die er goed uitziet. Steeds meer bedrijven kiezen voor een gietvloer. Deze vloeren zijn doorgaans erg stevig, waardoor ze bijvoorbeeld zeer geschikt zijn als garagevloer. Je hebt een aantal verschillende soorten gietvloeren. Welke gietvloer jij nodig hebt is afhankelijk van het bedrijf.

Een epoxy gietvloer

De epoxy gietvloer is een bijzonder stevige en onderhoudsvriendelijke gietvloer. Dit type vloer is bijvoorbeeld erg populair onder garages, magazijnen en industriële bedrijven. Oftewel, dit zijn de vloeren die wel tegen een stootje moeten kunnen. Dit betekent echter niet dat deze vloeren er niet goed uitzien. De vloer heeft meestal een glanzende look, maar ook een matte afwerking behoort tot de mogelijkheden. Epoxy is harder dan beton, waardoor het een ontzettend stevige vloer is. De vloer is bovendien ook vochtbestendig dankzij de dichte poriën. Deze vloer wordt door ontzettend veel verschillende bedrijven gebruikt.

Een polyurethaan gietvloer

De polyurethaan gietvloer, ook wel PU vloer genoemd, is een stuk zachter dan de epoxy vloer. Hierdoor is de vloer iets minder geschikt voor garages en andere ruimtes waar met zwaar materiaal gewerkt wordt. Dit type vloer heeft echter wel een zeer mooi uiterlijk en een aantal andere gunstige eigenschappen. Zo zijn deze vloeren bijvoorbeeld bijzonder onderhoudsvriendelijk. De vloeren slijten niet snel en ook een krasje zal niet snel ontstaan. Dit maakt de vloer uitermate geschikt voor een kantoor, een winkel of zelfs een geheel winkelcentrum. Deze vloeren zijn in verschillende kleuren vergelijkbaar waardoor ze in vrijwel ieder pand toe te passen zijn.

Een cementgebonden gietvloer

De cementgebonden gietvloer werd voorheen vrij veel gebruikt, maar eigenlijk is dit type vloer af te raden. De gunstige voordelen van de andere gietvloeren zie je in deze vloer niet terug. Het enigste voordeel van de cementgebonden vloer is dat deze erg goedkoop is. Als je deze vloer toch besluit aan te leggen, dan zal je er een coating overheen aan moeten brengen. Op deze manier ziet de vloer er toch beter uit en gaat deze langer mee. Desondanks is het een beter idee om voor een PU vloer of voor een epoxy vloer te kiezen. Welke van deze twee voor jou het beste is, is afhankelijk van het bedrijfspand.

Energie, warmte en brandstof. Het zijn onderdelen die door de opwarming van de aarde een steeds prominentere rol krijgen binnen organisaties. Toch zal het u verbazen hoeveel beroepsgroepen dagelijks gebruikmaken van industriële gassen. Twee veelgebruikte gassen zijn helium en stikstof. Reden om een expert aan het woord te laten om ons van de nodige informatie te voorzien. Het woord is aan Linde Gas. 

Ondanks dat we onze klimaatdoelen nauwelijks halen zijn er voldoende Nederlandse energieopslag innovaties te vinden. FluxEnergie berichtte laatst nog over enkele interessante ontwikkelingen zoals bio-energie uit cacaoschillen voor een cacaofabriek. Omdat we die in Nederland niet hebben worden industriële gassen vooral gebruikt in werkgebieden zoals de industrie, handel en wetenschap.

De toepasbaarheid van helium

Helium is een kleurloos edelgas en werd pas eind 19e eeuw ontdekt. Heliumgas staat bij sommige mensen bekend om het vervormen van het stemgeluid. Praktisch gezien wordt deze gas toegepast op onder andere ballonnen en luchtschepen. Dat komt omdat de helium veel lichter is dan lucht.

Een ander voordeel van helium is dat helium het laagste smelt- en kookpunt heeft van alle elementen. Hierdoor is het uitermate geschikt als koelmiddel voor toepassingen die extreem lage temperaturen nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan kernreactoren.

Wist u daarnaast dat diepzeeduikers ook gebruik maken van helium in combinatie met zuurstof? Dat komt omdat zuurstof bij hoge omgevingsdruk giftig is. Ook stikstof is gevaarlijk en kan onder hoge druk leiden tot stikstofnarcose.

De toepasbaarheid van stikstof

Stikstof, ook wel nitrogeen genoemd, werd ontdekt door Daniel Rutherford in 1772. Stikstof wordt onder andere gebruikt in kunstmest, vandaar dat de agrarische sector een groter afnemer van stikstof is. In combinatie met andere elementen kan stikstof voor een explosief effect zorgen. Niet voor niets wordt deze stof ook toegepast in de mijnbouw.

Gek genoeg zien we vloeibare stikstof de laatste jaren zijn opmars maken in de keuken. Het blijft een gevaarlijke stof dus alleen getrainde chefs mogen het gebruiken. Door een toename van stikstof in de lucht zal het aandeel zuurstof kleiner worden, met verstikking als gevolg. Vandaar ook de naam, stikstof.

Omdat het omgaan met gassen en stoffen gevaren met zich meebrengt is het niet verstandig om zelfstandig aan de slag te gaan. Deze gassen zijn ook niet voor iedereen verkrijgbaar. U kunt het gebruik en transport het beste overlaten aan professionele organisaties.

Fokker en Aeronamic mogen de komende jaren delen van het onderhoud aan de Europese F-35-vloot uitvoeren. Het F-35 Joint Program Office van Amerikaanse ministerie van Defensie maakte dat vandaag bekend. De waarde van de toekomstige orders loopt in de honderden miljoenen dollars en is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert noemt de onderhoudscontracten voor Nederland dubbele winst. `Niet alleen zorgt het nieuwe jachtvliegtuig de komende 40 jaar voor veiligheid vanuit de lucht. Ook geven de onderhoudscontracten een positieve impuls aan de werkgelegenheid in Nederland. Hierdoor blijft hoogwaardige kennis behouden.`

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemde het goed nieuws dat Fokker en Aeronamic het onderhoud aan belangrijke componenten van de F-35 mogen uitvoeren. `Deze beide Nederlandse bedrijven horen internationaal bij de top. Hun selectie bevestigt dat onze vliegtuigindustrie voorop loopt in hoogwaardige productie en onderhoud.` Volgens hem is het economische potentieel rond de F-35 is groot. `De totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro. Dat biedt niet alleen kansen voor Fokker en Aeronamic. Deze en andere opdrachten voor de instandhouding van de F-35 kunnen op termijn bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven werk bieden aan circa 4.000 á 5.000 mensen.`

Fokker
Fokker is al intensief bij de productie van de F-35 betrokken en heeft veel ervaring als het gaat om het maken, herstellen en onderhouden van landingsgestellen. Het bedrijf verzorgde al de productie en het onderhoud van het landingsgestel aan de F-16 en de NH90-helikopter. Onlangs tekende het een intentieovereenkomst met de VDL-groep voor het oprichten van een Centre of Excellence voor het onderhoud aan het landingsgestel van de F-35.

Aeronamic
Ook Aeronamic uit Almelo ontving al orders. Het bedrijf maakt en onderhoudt snel roterende onderdelen van commerciële vliegtuigen waaronder de Boeing 767. Voor de F-35 produceert het bedrijf een module voor de hulpmotor, de Auxilary Power Unit (APU). Deze module levert de spanning om de hoofdmotor te starten, de koeling van de avionicasystemen en de druk in de cockpit.

Aeronamic en het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), het onderhoudsbedrijf van de luchtmacht, tekenden in 2015 een intentieovereenkomst om het onderhoud aan de turbomachine op het LCW uit te voeren. Ook Fokker deed dat, maar dan voor het gebruik van werkplaatsen van het LCW.

Tot en met 2015 kreeg het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1,2 miljard dollar aan F-35-opdrachten. De verwachting is dat uiteindelijk voor ongeveer 9 miljard dollar aan productieopdrachten wordt binnengehaald.

500e vlieguur voor F-35
De tweede Nederlandse F-35, de F-002, klokte eind vorige maand zijn 500e vlieguur. De F-001, het andere Nederlandse toestel, zit op ruim 400 uur. De 500 uren van de F-002 zijn inclusief de ferryvluchten van de Verenigde Staten naar Nederland.

Bron: Rijksoverheid

De markt voor Technical Consumer Goods (TCG) liet in Q2 2016 een bescheiden stijging zien van 2,1 % ten opzichte van Q2 2015. Een daling met dubbele cijfers werd genoteerd bij de sector Office Equipment en Consumables. Consumenten Elektronica en Foto lieten een kleine daling zien. Alle andere sectoren lieten, hoewel gering, een groei zien.

Consumenten Elektronica
In het tweede kwartaal van 2016 liet de markt voor Consumenten Elektronica een daling zien in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2015. De omzet van Euro 343,1 miljoen vertegenwoordigt een daling van 2,3%.

De daling in de CE markt komt voor rekening van de resultaten binnen de categorieën audio home systems, car navigation en video game consoles.

Panel TV’s – de grootste categorie binnen deze sector – steeg met 1,1%.

Foto
In het tweede kwartaal van 2016 daalde de omzet in de Photo sector met 2,2% in vergelijk met Q2 2015. Het segment Digital Still camera’s daalde met 3,4% terwijl de omzet van verwisselbare lenzen een lichte groei liet zien van 0,6%.

Groot Huishoudelijke apparatuur
De markt voor Groot Huishoudelijke apparatuur in Nederland liet, in vergelijk met hetzelfde kwartaal van 2015, een significante groei zien van 10,8%.
Met uitzondering van vrijstaande fornuizen lieten alle segmenten groei zien. Het merendeel steeg met dubbele cijfers. De productgroep afzuigkappen steeg met 13,2% en inbouw fornuizen liet 12,8% groei zien.
Wasdrogers stegen met 14%, dit als gevolg van een regenachtig en koud voorjaar.

Klein Huishoudelijke apparatuur
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2015 liet de markt van Klein Huishoudelijke apparatuur in het tweede kwartaal van 2016 een groei zien van 4,6%.
Verkopen van frituurpannen, mondverzorging, food preparation, koffiezetters en stofzuigers droegen bij aan deze groei.
Echter, er zijn dalingen genoteerd bij de productgroepen scheerapparaten en fruitpersers.

IT
In de IT sector liet het tweede kwartaal van 2016, in vergelijk met dezelfde periode van 2015, een lichte stijging zien van 2%. Traditionele PC’s – het tweede grote segment in deze sector – liet een daling zien. Tevens lieten de segmenten laptops en tablets een bescheiden daling zien met achtereenvolgens 1,2% en 2,3%. Andere productgroepen, zoals toetsenborden, netwerk camera’s en monitoren, lieten dubbele groeicijfers zien.

Telecom
In het tweede kwartaal van 2016 steeg de Telecom sector in Nederland met 3,3% in vergelijk met hetzelfde kwartaal van 2015. De productgroepen core wearables en headsets lieten de meeste groei zien met achtereenvolgens 140% en 29,3%.
De grootste productgroep binnen Telecom, – smart – en mobiele telefoons – lijkt te stabiliseren met een groei van 2,5%.

Office Equipment en Consumables
In het tweede kwartaal van 2016 liet de omzet in de OE sector een daling zien van 14,2 % in vergelijk met dezelfde periode in 2015. Dit is de grootst dalende sector binnen de TCG markt in Q2 2016.
Multifunctional devices (MFD’s) lieten de kleinste daling zien van 1,4 % en laser toner cartrigdes de grootste daling met 21,4 % in vergelijk met Q2 2015.

Als ondernemer zult u misschien onbewust gebruikmaken van industriële gassen binnen uw onderneming. Industriële gassen zijn gassen die voor diverse toepassingen worden gebruikt. U kunt bijvoorbeeld denken aan medische gassen en therapie, voor de bouw van industriële installaties, waterzuivering en nog veel meer. 

U komt het gebruik en de toepassing van industriële gassen dan ook tegen in de wetenschap, de handel of diverse takken binnen de industrie.

De verschillende processen

Industriële gassen kunt u tegenkomen in diverse processen: lassen, snijden, coaten, verbranding, koudeproductie, waterbehandeling. Uiteraard zijn er nog veel meer processen op te noemen waarin industriële gassen tegengekomen kunnen worden. Deze processen zijn nodig om een goed eindresultaat te kunnen realiseren.

De productie en verpakking van industriële gassen 178582754

Om industriële gassen te kunnen vervoeren, is het van groot belang dat zowel het gas als de verpakking aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit de Europese Unie worden strenge eisen gesteld omtrent de veiligheid en milieuvriendelijkheid van industriële gassen. Voor meer informatie kun je bij de Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen terecht.

Als u binnen uw bedrijf ook gebruik maakt van industriële gassen of deze nodig heeft om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u zich verdiept in de eisen die er aan worden gesteld. U wilt uzelf en uw werknemers uiteraard natuurlijk niet in gevaar brengen. Dat kost uw bedrijf alleen maar geld.

Bewust omgaan met industriële gassen

Dankzij industriële gassen kan milieuvervuiling worden tegengegaan. Bij waterzuivering heeft het bijvoorbeeld een positief effect op afvalwater, slib, schuim en geur. Om dit te kunnen realiseren wordt er gebruik gemaakt van specifieke apparatuur. Zuurstof, ozon en koolstofdioxide leveren daarnaast een bijdrage aan de daling van productiekosten, zodat ook de omzet van bedrijven kan vermeerderen.