Rubriek

Personeelswerving

Rubriek

In sommige branches zijn bepaalde seizoenen extreem druk in vergelijking met andere maanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de evenementenbranche, waarbij de zomermaanden enorme pieken kennen. Of de detailhandel, die in de winter voor de kerstperiode wel wat extra krachten kunnen gebruiken. Je kunt in zo’n geval het beste zzp’ers aannemen die je een tijdelijke overeenkomst aanbiedt of waarbij je het per maand aankijkt. Natuurlijk komt hier wat organisatie bij kijken, en moet je deze mensen het gevoel geven dat ze niet voor niets akkoord gaan met een onzekere werkperiode. We geven je graag een paar tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Een goede planning

Als je met een hoop flexwerkers gaat werken voor een of een aantal maanden, is het verstandig om structuur aan te brengen in de planning. Waarschijnlijk kun je ze geen vaste uren of dagen geven, in verband met je vaste personeel. Je zult ze dus goed in moeten plannen zodat je op de drukke dagen goed bezet bent. Structuur in je personeelsplanning is hierbij het allerbelangrijkste. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een personeelsplanning-app, waarbij je flexwerkers hun beschikbaarheid op kunnen geven en je ze gemakkelijk in kunt delen. Dit scheelt een hoop onnodige communicatie en tijd!

Helderheid en transparantie

Helderheid-en-transparantie

Personeel en flexwerkers houd je het beste tevreden met duidelijkheid en transparantie. Laat ze van tevoren weten hoeveel uur per week je ze nodig zal hebben, mochten ze bijvoorbeeld ook nog voor andere opdrachtgevers willen werken. Het zou natuurlijk ontzettend zuur zijn als zij veertig uur per week vrijhouden voor jouw organisatie, terwijl jij misschien maar twintig uur werk voor ze hebt. Daarnaast is het verstandig om direct duidelijkheid te geven over het uurtarief en eventuele fooien of bonussen. Zo ontstaat er later geen gedoe hierover en weet elke partij wat ze kunnen verwachten.

Combineer vast personeel met flexwerkers

In de maanden dat het extra druk is, zal je sowieso je vaste personeel moeten combineren met flexwerkers. Het is handig als je hen ruim van tevoren inlicht hierover en medewerking vraagt om de flexwerkers te helpen zo snel mogelijk mee te draaien met de rest van het team. Laat ook nooit alleen flexwerkers de dag afsluiten of opstarten, maar zorg dat er altijd een vast iemand bij is die precies weet wat de gang van zaken zijn. Zo kun je erop vertrouwen dat je alles onder controle hebt.

Het aannemen van het beste personeel blijft altijd een uitdaging. Vooral als er personeelstekort is, wordt er vaak te snel een knoop doorgehakt door de leidinggevende. Maar een ‘mismatch’ brengt risico met zich mee, want dit kost tijd, en tijd is geld. Een voorafgaand assessment die de kandidaat verplicht moet afnemen kan dit risico verkleinen. Wij vertellen jou kort wat een assessment inhoudt, uit welke onderdelen een assessment bestaat en natuurlijk wat de voordelen zijn voor jouw bedrijf.

Wat is een assessment?

Simpel gezegd is een assessment een test die in de selectieperiode door een kandidaat wordt gemaakt. Alleen wat een assessment anders maakt is dat er geen voldoende of onvoldoende te behalen is maar de kandidaat concurreert met een vergelijkbare doelgroep. Het doel is het in kaart brengen en beoordelen van gedrag van een kandidaat in de praktijk. Een assessment is dus een waardevol instrument om in te zetten in de zoektocht naar de perfecte kandidaat. Alleen kan niet iedereen zomaar een assessment afnemen, hier is professionele kennis voor nodig. Hierdoor wordt het assessment vaak uitbesteed aan een assessments bureau. 

Assessment

Welke soorten testen zijn er?

Er bestaan heel veel verschillende soorten testen en daarnaast heeft elk assessment bureau zijn eigen assessment met testonderdelen. Het grootste verschil zit hem in een iq test en een capaciteitentest. 

Iq test

Een iq test wordt ook wel een intelligentietest genoemd, de intelligentie van de sollicitant wordt in een cijfer weergegeven: de intelligentiequotiënt (IQ). Het IQ wordt gemeten aan de hand van een schaal waarbij 100 het gemiddelde is. Het nadeel van een IQ test is dat het aangeeft of een kandidaat iets goed of fout heeft, niet of een probleem goed wordt benaderd of niet. Het zegt dus niet zo veel over het leervermogen van een kandidaat.

Er worden bij een iq test verschillende soorten vaardigheden bij de kandidaat getest, denk aan: taalvaardigheden, rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht. 

Capaciteitentest

Een capaciteitentest bepaald (zoals de naam al zegt) bepaalde capaciteiten van de sollicitant, oftewel een test die het denkvermogen van de kandidaat toetst. Hiermee kan jouw bedrijf bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie binnen het bedrijf.
Onderdelen van een capaciteitentest zijn: logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Assessmentbureaus beschikken over heel veel vragen (aantal is niet bekend), waardoor er oneindig unieke capaciteitentesten mogelijk zijn. Het niveau van de capaciteitentesten blijft hetzelfde en krijgt elke kandidaat andere vragen. Hierdoor voorkom je ook direct dat kandidaten vragen uit hun hoofd kunnen leren. 

Voordelen

Een groot voordeel van een assessment is dat je als werkgever kan kiezen voor een cultuurvrij assessment. Hierdoor maakt afkomst, achtergrond en opleiding niet uit. Enkel hoe hoog de kandidaat op de test scoort. Daarnaast zijn de eigenschappen die door het maken van een assessment naar boven komen, voorspellend voor toekomstig gedrag en dus ook werksucces.  

Oke, een assessment laten afnemen betekent dus al snel dat er een assessmentbureau moet worden ingeschakeld. Deze moet zorgvuldig worden uitgezocht, want elk assessment bureau biedt haar eigen testen en methodes aan. Maar door de combinatie van iq test en de capaciteitentest in een assessment, kan (naast sollicitatiegesprekken) goed bepaald worden of de kandidaat daadwerkelijk geschikt is voor de rol.

Wanneer er nieuwe medewerkers komen werken in je bedrijf dan is inwerken één van de belangrijkste dingen die je goed geregeld moet hebben. Zo gaat je nieuwe personeel zich sneller thuis voelen en kan snel zelf aan de slag. Hieronder geven we tips hoe je nieuw personeel het beste in kan werken.

Stel een inwerkprogramma op

Een nieuwe medewerker weet in principe nog niets over je organisatie en kent zijn of haar collega’s nog niet. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat hij of zij alles weet en alles direct goed oppakt. Het is goed om een inwerkprogramma op te stellen waarin staat hoelang de inwerkperiode duurt, welke taken er moeten worden gedaan en hoe, wie de nieuwe medewerker helpt met de taken en hoe de proeftijd wordt beoordeeld.

Zorg dat er een overdracht is

Voor het nieuwe personeel is het handig als de voorganger een overdrachtsdocument is. In een overdrachtsdocument moet een beschrijving staan van alle werkzaamheden, handleidingen, benodigde gebruikersnamen en wachtwoorden van systemen. Daarnaast is het fijn als er een lijst beschikbaar is met contactpersonen en contactgegevens.

Personeel inwerken

Onboarding toepassen

Onboarding betekent dat nieuwe medewerkers de kennis en vaardigheden krijgen om echt betrokken te kunnen worden in een organisatie. Het gaat verder dan alleen een simpele introductie. Bij onboarding word je helemaal geïntegreerd in een organisatie. Het gaat tenslotte ook over bedrijfscultuur, samenwerkingen met collega’s, missie en visie. Onboarding is er niet alleen voor nieuw personeel, het wordt ook toegepast wanneer medewerkers van functie veranderen binnen een bedrijf.

Gebruik de onboarding app

Voor een onboarding programma is er het TinQwise Newbies onboarding app. Dit is een app ontwikkeld voor newbies in een bedrijf en de psychologische uitdagingen die een nieuwe baan met zich meebrengt. Door het gebruik van deze app krijg je snel een goede start en verbinding met je collega’s. Het bevat een uitgedacht onboardingstraject met een onboarding journey die volledig op maat wordt gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor onboarding events en buddy support. Ook kun je specifieke content ontwikkelen voor het onboardingstraject en koppelingen maken met tools binnen jouw organisatie. De app wordt volledig op maat gemaakt en op jouw bedrijf afgestemd. Zo leert je nieuwe medewerker jouw bedrijf, klanten en collega’s goed kennen.

Spreek evaluatiemomenten af

Na een proefperiode is het belangrijk dat je gaat evalueren over hoe het inwerken is verlopen. Weet je nieuwe medewerker voldoende? Zijn er nog vragen of opmerkingen? Wellicht heeft hij of zij nog punten ter verbetering, wat altijd fijn is om te weten. Zo kan het in de toekomst beter gedaan worden.

Het belangrijkste is dat jouw nieuwe medewerker zich prettig voelt in de nieuwe organisatie en in zijn of haar nieuwe functie. Hier kun je voor zorgen met een goed inwerkprogramma zodat je nieuwe personeel zich alles geleidelijk aan eigen kan maken.

Wanneer je voor de eerste keer personeel moet werven, is dat het signaal dat het goed gaat met jouw onderneming. Toch gaat zo’n groeifase vaak gepaard met een aantal kopzorgen. Naast ondernemer word je immers ook een werkgever. En als werkgever rust er een grote verantwoordelijkheid op jouw schouders. Die verantwoordelijkheid begint eigenlijk al bij het vinden van personeel dat bij jouw onderneming past. Enkel zo kan je op lange termijn de tevredenheid garanderen. Maar hoe doe je dat, personeel vinden dat bij jouw onderneming past? Van zelf op zoek gaan tot het beroep doen op een executive search bureau: het kan allemaal.

Schets vooraf een profiel

Natuurlijk kan je lukraak aan het werven gaan en wachten tot de ‘klik’ er komt, maar efficiënt is dat zeker niet. Maak daarom vooraf reeds een schets van hoe een ideaal personeelslid er figuurlijk uit hoort te zien. Denk verder dan de opleidingsgraad of de aantoonbare ervaring, maar houd ook rekening met de kwaliteiten en eigenschappen. Moet het personeelslid stressbestendig zijn? Moet hij of zij een gemene opmerking van een klant kunnen slikken? Doe dat ook omgekeerd: maakt het überhaupt iets uit of het personeelslid al dan niet sociaal is of goed is met computers? Kortom: ken de vacature en je kent het gewenst profiel. 

Selecteer geschikte wervingskanalen

Hoewel alles start bij het kennen van de ideale kandidaat, zal die kandidaat zich daarom nog niet vanzelf aanbieden. Het vinden van een geschikt personeelslid kan soms een huzarenwerk lijken. En dat is ook logisch: de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren fors gewijzigd en sollicitanten gaan op een totaal andere manier op zoek naar werk.

Wanneer je het gewenste profiel kent, is het echter al een stuk eenvoudiger om de geschikte kandidaat op te sporen. Een jonge twintiger met interesse in softwareontwikkeling zal nu eenmaal andere vakbladen lezen dan een ervaren jurist, dat is de logica zelve. Ga vooraf na welke kanalen je dient te gebruiken om een geschikte kandidaat op te sporen, welke tone of voice je zal hanteren en met welke USP’s je de kandidaat zal overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen.

Misschien toch maar hulp inschakelen?

Het vinden van een geschikte kandidaat is beslist geen eitje. Zeker indien je hoge eisen stelt of ook de kennis van de kandidaat op de proef wenst te stellen, is dat het geval. Hier is het dan ook aangewezen om beroep te doen op een uitzendbureau. Het risico bestaat echter dat het uitzendbureau minder zicht heeft op de onderneming en dus minder gericht op zoek gaat. Daarom geef je al jouw vooronderzoek maar beter concreet door. Voor het vinden van uitvoerend personeel is het beroep doen op zo’n uitzendbureau zelden een probleem. Bij leidinggevend personeel is het echter uitkijken geblazen.

De laatste jaren merken we dan ook dat executive search Nederland weet te veroveren, vooral omdat zij de link tussen de organisatie en de geschikte kandidaat des te beter leggen. Wil je het wervings- en selectieproces niet volledig zelf uitvoeren maar toch de zekerheid hebben dat het juiste talent jouw onderneming bereikt? Dan is een executive search bureau zeker een goed idee.

Voordat je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek, dien je een CV op te stellen, die eruit springt. Het maken van een CV is niet moeilijk, maar om je te onderscheiden van de rest kan een lastige opgave zijn. Denk eraan dat er vaak meerdere kandidaten zijn, met dezelfde achtergrond, die solliciteren op een functie. Zorg ervoor dat je niet onderop de stapel terecht komt. Hoe doe je dat? Dat lees je in deze blog.

#1 Zorg dat alles erin staat

Allereerst is het belangrijk dat alle algemene punten in je CV staan. Zo dienen: je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer erin te staan. Daarna stel je jezelf voor d.m.v. een persoonlijk stukje. Vervolgens dienen je werkervaring en opleidingen naar voren te komen. Vergeet ook vooral relevante cursussen niet die je hebt opgedaan bij je vorige baan of op jouw opleiding.

#2 Begin met een quote

“Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up” – Thomas Edison. Zodra je je persoonlijke stukje begint met een quote, heb je de aandacht van de lezer. Kies een quote uit die jou typeert en het ijs is gebroken. Op die manier leert het bedrijf je beter kennen en het is eens iets anders dan een standaard stukje. De quote kan ook humor bevatten, zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

#3 Creativiteit doet overwinnen

Zoals we inmiddels weten; zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere kandidaten zijn die solliciteren op de functie. Daardoor moet de lezer zien dat jij veel tijd hebt gestoken in het maken van je CV. Het oog wil ook wat, dus laat je creativiteit de vrije loop. Ga er eens een dag voor zitten en maak er wat moois van. Let er wel op dat alle basiselementen erin staan en dat het duidelijk leesbaar blijft. Zo kun je met CV-templates spelen en je CV laten opvallen.

#4 Speel in op de vacaturetekst

Zodra je goed inspeelt op de vacature, zul je sneller uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Solliciteer je voor een online marketing-functie? Dan is het relevanter om een bijbaan als blogger te benoemen dan een baantje in de bediening. Voor een sales-functie zal het baantje in de bediening relevanter zijn, je kunt namelijk goed werken onder druk. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen. Zet alleen relevante opleidingen op je CV. Heb je een relevante minor gevolgd die relevant is aan de vacature? Vergeet die er vooral niet op te zetten.

#5 Video-CV

Wil jij het anders aanpakken dan anderen? Maak dan een video-CV van maximaal twee minuten. Indien je een video-CV maakt, laat je zien dat geen dertien-in-een-dozijn bent. Je kunt ook direct laten zien wie je bent. Zodra het bedrijf je ziet, hebben ze een duidelijker beeld van jou dan wanneer je een tekst-CV maakt. Je kunt zelfs je sollicitatiebrief maken d.m.v. een video.

Dankzij de bovenstaande tips is de kans een stuk groter dat jouw CV niet onderaan de stapel terecht komt. Een creatief CV zal het namelijk beter doen dan een standaard CV.

Deze blog is aangeleverd door YoungCapital.

Het is al een eeuwenoud spreekwoord: De kleren maken de man. Dit betekent dat de kleding die iemand draagt zorgt voor de manier hoe mensen deze persoon zien. Uiteraard hoeven niet alle spreekwoorden zo letterlijk te worden opgevat, maar er zit zeker wel een kern van waarheid in.

Uit onderzoek is ook gebleken dat mannen in pak geloofwaardiger en betrouwbaarder overkomen dan mannen in bijvoorbeeld een spijkerbroek en een trui. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de branche waar deze persoon werkzaam is.

Wel is het belangrijk dat je je prettig voelt in het pak dat je draagt. Het is dan ook aan te raden om een paar mooie maatpakken aan te schaffen. Je zult merken dat deze pakken zitten als een soort tweede huid en dit zal zeker bijdrage aan je zelfverzekerdheid tijdens een afspraak.

Wil je ook een paar mooie maatpakken kopen. Kijk dan eens bij Rietbergh.com zij zijn gespecialiseerd in mooie en kwalitatieve maatpakken!

In december verscheen het rapport van het UWV dat de prognose voor de arbeidsmarkt 2017/2018 er goed uit ziet en door de sterk groeiende economie er in 2017 veel banen bijgekomen zijn. Deze groei zal zich naar verwachting ook in 2018 voortzetten en de banen worden vooral door de uitzendbureaus ingevuld.

Kun jij je wel vinden in de werkwijze van de welbekende uitzendbureaus? Of wil jij liever zelf actief deelnemen in het zoekproces en heb jij de afgelopen jaren hard gewerkt om nu juist die droombaan te vinden?

Neem die stap naar projectmanagement en kies daar de juiste organisatie bij die daarin voor jou kan bemiddelen. Brunel doet dat op geheel eigen wijze en daagt jou ook uit om kritisch te zijn en te blijven op je zelf. Met een snelle, maar zeer accurate sollicitatieprocedure kun jij samen met hen naar die droombaan werken.

Zoek jij een vacature projectmanager? Dan heeft Brunel op dit moment zo’n 20 vacatures in verschillend provincies in Nederland in divers branche. Daarnaast kun je bij Brunel uiteraard ook inschrijven en mocht dan die passende vacature komen kun je direct solliciteren.

Tijdelijke regeling vergoedt professioneel loopbaanadvies voor 45-plussers

We weten allemaal dat we langer door moeten werken tot we van een rustige oude dag mogen genieten. Wie plezier heeft in zijn of haar baan zal dat op zichzelf niet zo’n ramp vinden. Toch heerst er vooral onder iets oudere werknemers flinke onzekerheid over de toekomst. Is onze positie nog wel veilig, met alle nieuwe ontwikkelingen om ons heen? Kunnen we nog wel meekomen met onze jongere collega’s? Zitten we nog wel op de juiste plek? Zal dat over vijf of tien jaar nog zo zijn? Is het te laat om nog aan een carrièreswitch te denken? De carrièrespecialisten van MijnKennis staan klaar om u kosteloos te helpen met een persoonlijk Ontwikkelplan op maat voor de toekomst van uw eigen carrière.

Lekker blijven werken: een strak plan

Met de nieuwe en tijdelijke Subsidieregeling Loopbaanadvies 45-plussers geeft de overheid ervaren werkenden een mooie kans om zich kosteloos te oriënteren op een verstandige koers richting de toekomst. Zeven beroepsgroepen krijgen de mogelijkheid om samen met een loopbaanexpert een stevig plan voor de werkzame toekomst te maken. Of het nu bij uw huidige werkgever is, of misschien wel in een totaal andere functie: een strak plan en een heldere blik op de koers die u wilt varen kan veel onzekerheid en stress wegnemen. Zo zorgen onze professionals er samen met u voor dat u met plezier aan het werk kunnen blijven: nu, maar ook in alle werkzame jaren die uw carrières nog voor u in petto heeft.

Zorgen en onzekerheid

Het is bepaald geen geheim: voor alle werkende Nederlanders, maar zeker voor de groep van 45 jaar en ouder, kan het moeilijk zijn om toekomst en carrière scherp voor ogen te krijgen en te houden. Veel werknemers hebben enorm veel ervaring in het werk dat ze al jaren doen, maar de inhoud van het beroep en de manier van werken veranderen zo snel, dat we ons toch zorgen maken. Hoe staan we er nu voor als beroepskracht, en wat zijn onze kansen voor de toekomst? Het is voor de meesten van ons geen kwestie van willen, maar een kwestie van kunnen: we zouden graag gewoon lekker blijven werken tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd, maar is dat wel haalbaar?

Gesubsidieerd, vrijwillig en in een veilige omgeving

Over die onzekerheid praten met collega’s en leidinggevenden doen we vaak liever niet, want daar kunnen de verkeerde conclusies aan verbonden worden, hoe goed we ook functioneren en hoe loyaal aan ons werk we ook zijn. Gelukkig staat u niet alleen in deze lastige materie. De specialisten van MijnKennis staan klaar om samen met u uw grip op de toekomst te verstevigen. De overheid helpt u met een nieuwe regeling, waarmee u als ervaren werknemer een plan voor doorwerken met plezier in handen heeft. Uiteindelijk is het in het belang van ons allemaal dat we gezond en gelukkig aan het werk blijven. Voor mensen uit een flink aantal beroepsgroepen wordt professioneel loopbaanadvies daarom sinds kort vergoed. Daar hoeven werkgevers en collega’s niets van te weten. Deelname is vrijwillig en alles vindt plaats in een veilige omgeving. Gefinancierd door het ministerie van SZW helpt een loopbaanspecialist met verstand van zaken en een heldere kijk op de arbeidsmarkt om samen met u een plan te maken voor duurzame inzetbaarheid met nut en plezier: nu, maar ook over tien jaar en verder de toekomst in.

Wie komen in aanmerking?

De regeling is bedoeld voor mensen van 45 jaar of ouder die minstens twaalf uur per week aan het werk zijn. Zeven beroepsgroepen zijn aangewezen om van deze tijdelijke maatregel gebruik te kunnen maken. Het gaat om werknemers, ambtenaren of zelfstandigen zonder personeel uit de volgende sectoren:

  • Administratief en secretarieel personeel, assistenten en managementassistenten;
  • Cateringmedewerkers;
  • Verkoopmedewerkers en medewerkers logistieke centra in de detailhandel;
  • Gemeenteambtenaren, werkzaam in de domeinen burger- en publiekszaken;
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren, bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering. toezichthouders en handhavers;
  • Schoonmakers; en
  • Ambulancepersoneel en meldkamerpersoneel ten behoeve van de ambulancedienst.

Een persoonlijk Plan voor de toekomst

Wie in één van de bovenstaande beroepsgroepen werkzaam is, kan gefinancierde ondersteuning krijgen van onze professionele loopbaanbegeleiders. Samen gaan we om de tafel om aan de hand van uw eigen situatie, persoonlijkheid, wensen en vaardigheden een persoonlijk Ontwikkelplan te maken. Daarvoor bespreken we uitvoerig de huidige werksetting en de behoeftes en ambities waar u mee rondloopt. Ook de hindernissen waar u mee worstelt en uw zorgen voor de nabije toekomst worden kritisch tegen het licht gehouden. Vanuit dit brede perspectief komen we samen tot een uniek persoonlijk Ontwikkelplan. Hierin staan concrete acties die op korte en langere termijn kunnen helpen om dichter bij uw doel te komen: nog zo lang mogelijk doorwerken, maar dan wel in een bedrijf en een functie waar u zich helemaal op uw plek voelt, omdat uw ervaring, interesses en vaardigheden daar optimaal tot hun recht komen. Zo blijven we met z’n allen nog jaren gezond en met plezier doorwerken, zodat we ons gerust en tevreden richting een welverdiend pensioen kunnen bewegen.

Blijf niet tobben, maar maak gebruik van uw mogelijkheden!

Als u in aanmerking komt voor de regeling Ontwikkeladvies Vijfenveertigplussers, dan maakt MijnKennis het u gemakkelijk. U hoeft alleen maar contact op te nemen met onze specialisten, zodat we samen kunnen bepalen of deze mogelijkheid voor u een verstandig idee is. Vervolgens regelt MijnKennis de subsidieaanvraag en de verdere benodigdheden voor u. We nemen de tijd om in een aantal gesprekken, met minimaal vier contacturen, uw eigen situatie haarscherp in kaart te brengen. Vanuit dat overzicht stellen we een concreet en haalbaar persoonlijk Ontwikkelplan op, waarmee u doelgericht aan de slag kunt om de nodige stappen te zetten. Wij zijn oprecht van mening dat het zonde is om niet kosteloos gebruik te maken van deze mogelijkheid als u ervoor in aanmerking komt. Neem daarom vandaag nog contact op met onze HR adviseurs, zodat we alle informatie voor u op een rijtje kunnen zetten. Samen aan de slag voor een stevige grip op uw toekomst: zeker geen overbodige luxe in deze bewogen tijden voor werkende vijfenveertigplussers!

Voor zakenmannen is het betrekkelijk eenvoudig om met een net pak goed voor de dag te komen. Hoe ging het gezegde ook alweer? Kleren maken de man, toch? Voor een vrouw ligt dat vaak net wat anders. Omdat wij hier zelf niet veel verstand van hebben vroegen wij Suit Yourself om een aantal tips voor het stijlvol kleden van de carrièrevrouw.

Zakelijk lopen de meningen uiteen over hoe de vrouw zich het beste kan kleden. Ook internationaal zijn er verschillen in zakelijke kleding voor dames. Nu wil dat niet zeggen dat de vrouw zich standaard in een ouderwetse broekpak moet kleden. Gelukkig is er voor de carriertijgerin van alles mogelijk om er zakelijk maar toch vrouwelijk uit te zien.

Zorg dat de basis goed is

De eerste tip de we mee willen geven is dat de basis goed moet zitten. Omdat het kledingvoorschrift bij iedere klant kan verschillen doe je er verstandig aan om een aantal basiselementen in de kast te hebben liggen. Zorg in ieder geval voor een aantal nette pantalons, een vlot colbertje en een dames pak. Een goed dames overhemd is niet te casual en gemaakt van goede basis stoffen zoals twill of satijn.

Zorg voor de juiste lengtes

Zeker in een internationaal werkveld kan de verkeerde kledingstijl een negatief effect hebben op de werkrelatie. Helaas moet de vrouw hier vaker rekening mee houden dan de man. Ga je als vrouw naar een islamitisch land, zorg dan dat je geen decolleté draagt en informeer vooraf of een hoofddoekje noodzakelijk is. Ook in West-Europese landen is het netjes om een rok tot over je knieën te dragen. Twijfel je? Kies dan voor zeker.

Ondermode en accessoires

Wanneer je als dame een rok draagt is het netjes om te zorgen voor de juiste ondermode. Het is namelijk zaak om zo min mogelijk aanleiding te geven voor afleiding. Zorg dus dat blote benen zoveel mogelijk bedekt zijn. Hetzelfde geldt voor accessoires. Flanneer niet met opzichte ringen of oorbellen maar houd het simpel en kies voor een elegant horloge en eenvoudige oorbellen.

Schoenen als verlengstuk van je kostuum

Wat een stropdas of strik voor de man is, zijn schoenen voor de vrouw. Onder een eenvoudige rok, pantalon of dameskostuum kan een pump net de juiste twist geven. Kwaliteit is snel van schoenen af te lezen dus het juiste schoeisel zegt direct iets over je professionaliteit. Zorg ook hier weer dat er niet te veel bloot te zien is dus kies altijd voor een gesloten pump.

Met de bovenstaande tips ben je in staat om te shinen bij je volgende business meeting. Waar je ook voor kiest, zorg dat je outfit aansluit bij de voorschriften van de klant maar dat je je vooral comfortabel voelt in wat je aantrekt.