Rubriek

Bouw

Rubriek

Wanneer je huidige kantoorruimte te klein is, dan kun je ervoor kiezen om een nieuw kantoor te laten bouwen. Zo kun je een bedrijfsruimte bouwen die helemaal voldoet aan jouw wensen. En dat hoeft niet per se een groot gebouw te zijn. Ook als kleine ondernemer kun je thuis een praktijk- of werkruimte laten bouwen. Bijvoorbeeld in de tuin of door een schuur te verbouwen. Maar wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een kantoorruimte en hoe ziet het proces eruit? Vandaag geven we je even een kort en praktisch overzicht.

De locatie & grond

De juiste locatie is natuurlijk essentieel. Belangrijk daarbij zijn voldoende ruimte, daglicht, bereikbaarheid, planologische regels en de voorzieningen in de buurt. Voor een bedrijfsruimte thuis is ook voldoende rust en stilte belangrijk om ongestoord te kunnen werken.

Wanneer je iets wilt laten bouwen, dan heb je ook grond nodig. Op de gronddatabank.nl vind je een overzicht met stukken grond die te koop zijn. Denk bij de locatie ook na over zaken als sfeer en uitstraling en bereikbaarheid voor klanten en leveranciers. Is de locatie dichtbij de snelweg en ov? Check ook altijd even het bestemmingsplan en of er vergunningen nodig zijn. En bekijk of er later nog uitbreidingsmogelijkheden zijn. Kijk voor een bedrijfsruimte thuis of je een eigen ingang kunt maken zodat de ruimte fiscaal aftrekbaar wordt. 

Het ontwerp

Voor het ontwerp van een kantoor wordt vrijwel altijd een architect ingeschakeld. Deze maakt een voorlopig design op basis van de wensen en eisen. Daarna wordt een definitief ontwerp gemaakt waarbij ook een Arbo coördinator wordt ingeschakeld. Daarbij hoort ook een bestek waar in beschreven staat hoe het werk wordt uitgevoerd en welke materialen worden gebruikt. Denk daarbij aan zaken als bijvoorbeeld steigers, Teka kranen of een betonmolen. 

Bouw bedrijfspand

Het oppervlak

Een basisregel is dat je per medewerker 20m2 nodig hebt. En misschien heb je naast kantoorruimte nog andere specifieke ruimtes nodig (sportruimte, vergaderruimte, trainingsruimte et cetera)? Maak altijd even een plattegrond of tekening van alle ruimtes om te zien of de totale ruimte voldoet aan je wensen.

Bouweisen

Tegenwoordig moet een kantoorruimte met energielabel A gebouwd worden. Dat betekent dat je strakd minder kwijt bent aan energiekosten, maar de kosten van de bouw zijn wel hoger. Gelukkig zijn er allerlei subsidies die je kunt aanvragen. Zo blijven de totale extra kosten toch vrij laag. In het Bouwbesluit zijn alle eisen vastgelegd ten aanzien van isolatie, muren en daken.

De kosten & vergunning

Voor het bouwen van een kantoor moet je rekenen op tussen de 875 en 1.700 euro per m2. Wanneer je thuis een kantoorruimte bouwt, dan liggen die kosten vaak veel lager. Daarnaast zijn er nog kosten voor de grond, vergunningen, ontwerp inrichting en financiering.

Nadat het ontwerp van de architect definitief is compleet met bestek, dan wordt de bouwvergunning aangevraagd. De gemeente bekijkt daarbij of het ontwerp voldoet aan de lokale regels en wetten. Wanneer dit niet zo is, dan moet de architect het ontwerp aanpassen.

De bouw

Bedrijfspand bouw proces

Zodra de bouwvergunning rond is, wordt er een aannemer gezocht die het gebouw kan bouwen. Meestal gaat dit via een aanbesteding. Wanneer de aannemer eenmaal gekozen is, dan wordt er gestart met het bouwproces. De opzichter houdt daarbij het bouwproces nauwlettend in de gaten. Soms schakelt de aannemer ook onderaannemers in. Na de bouw volgt de oplevering. Daarbij loopt de aannemer met de opdrachtgever het gebouw na op eventuele gebreken.

Wanneer u bezig bent met het opknappen van uw huis, heeft u er vast al wel eens van gehoord; afbouw. Maar wat houdt de afbouw precies in? In dit artikel bespreken wat het afbouwen precies inhoudt.

Afbouw, wat is dat?

Afbouwbedrijven houden zich bezig met vele verschillende soorten werkzaamheden. Het afbouwen komt pas tot stand als de schil van de woning of het gebouw water en wind-dicht is opgeleverd.Tijdens deze afbouwfase van de constructie wordt hij in opdracht helemaal afgemaakt. Veel afbouwbedrijven houden zich voornamelijk bezig met: tegel, glas, vloeren, scheidingswanden, verlichting en diverse soorten en manieren van isolatie in de afbouwfase. Ook hier belangrijk welk isolatiemateriaal te gebruiken.

Het afbouwen van een plafond

Wordt er gekozen voor een spuit, verlaagd of een span plafond? 

  • Een spanplafond is een vals plafond dat op maat wordt gemaakt. Spanplafonds bestaan meestal uit een raamwerk van een gespannen pvc of polyether doek. Dit is wel een vakkundig werk.
  • Een spuitplafond ,de naam zegt het al wordt gespoten. Hierin is er een verschil tussen een verf ,of een geluiddempende plafond afwerking. De geluiddempende variant komt men veel tegen in kantoorpanden. De geluidsisolatie zorgt voor een rustige werksfeer. Hiervoor kiest u dan ook vakkundig het juiste isolatiemateriaal.
  • Dan is er nog de verlaagde versie, meetstal uitgevoerd in een houtconstructie met gipsafgesmeerde platen. Hier worden dan meteen de diverse inbouwpots in verwerkt. Praten we nog helemaal niet over plafond isoleren, dit gebeurt ook regelmatig.

De afbouw voor de verlichting

Bij het kiezen van de opbouw, vloer of inbouwverlichting zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Bijvoorbeeld bij de inbouwverlichting moet voor een vloer heeft de verlichting een andere functie dan voor de verlichting die u onder een overkapping of in de badkamer plaatst. De bad en overkapping verlichting moeten net iets waterbestendiger zijn als de vloerverlichting. De vloerverlichting moet in kwestie weer net beter bestand zijn tegen stoten. Ook bij de verlichting gaat het erom of er iets rechtstreek of indirect wordt belicht. Een ander heel belangrijk punt is de stroompunten van de verlichting op de goede punten aanleggen.

Het afbouwen van uw vloer

Bij het afbouwen van het huis is de vloer één van de belangrijkste stappen. Een vloer wordt over het algemeen na plaatsing niet meer zo makkelijk vervangen, en moet dus een overwogen keuze zijn. Daarom is het goed ook hierin direct de goede keus te maken (zoals zoveel dingen natuurlijk). U kunt kiezen tussen een vloerbedekking, laminaat, pvc, giet, kurk, beton of houten vloer. Allen hebben een speciale manier van aanbrengen. Wel gevlinderd? Wel een visgraat? Alles moet u voor die tijd goed bekijken. Kijk om u heen, gebruik Instagram ,Pinterest of gewoon de programma’s van wonen op televisie. Maak voor uzelf een compleet beeld hiervoor. Ook hier kan men kiezen voor isolatie, door gebruik te maken van het juiste isolatiemateriaal heeft u niet teveel hoogte verlies. En toch een lekkere warme vloer. Kijk ook hierbij goed rond als u gaat voor vloerisolatie. En zo vindt u voor de klus de beste  vloerisolatie prijs.

De afbouw van luchtdichting

Bij de afbouw aan zowel de binnen als de buitenzijde van de woning is de luchtdichting van uiterst belang. Dit om de geplaatste isolatie zijn werking optimaal te kunnen laten doen. Als u met de gevel aan de slag gaat met het isoleren denk dan goed welke isolatie u wilt gaan gebruiken. Aan de binnen zijdes de zogenaamde dampremmende en dampdichte foliën en aan de buitenzijde de dampdoorlatende en dampopen foliën. Het isolatiemateriaal moet geen lucht of vochtdoortrek toe laten. Hierdoor elimineert u de luchtstromen, en zet u tocht aan de kant. Belangrijk in de afbouw is te weten of u met een zogenaamde klasse 2,3 of een klimaatklasse 4 van doen hebt. Dit allemaal voor het bepalen van de folie aan de warme kant van de isolatie. Wat u niet wilt is de doortrek van damp in de constructie die hier kan gaan afkoelen (condenseren)Aan de binnen zijde kunt u door middel van butylbanden , liquid rubber of kitten de constructie zo dicht maken dat hij niet meer tocht. In de afbouw situatie buiten moet u zorgen voor de goede waterkerende foliën, deze zijn dampdoorlatend of dampopen zelfs. Deze plaatsen we aan de koude kant van de isolatie om de isolatie in de loop van de tijd op te drogen. Ook aan deze zijde kunt u met diverese buytls en liqyuid rubber de stromingen dichtzetten. Door deze middelen haalt u de gewenste R-waarde in de constructie. Het maakt het aangenaam en geen kans op schimmel en rot in de constructie. Zorg ervoor dat de foliën met de voorgeschreven tapes worden afgetaped.

De afbouw van glas

Tegenwoordig kunt u kiezen uit diverse soorten glas voor de kozijnen. Glas is ook een heel goed geluidsisolatie materiaal. Zoals we druk kunnen zijn met het uitzoeken van geluidsisolatie voor de muur is glas hierin een mooie isolator. Duurzaam glas het zogenaamde HR glas. HR glas zorgt voor een goede isolatie. Onder HR glas zijn er weer veel verschillende soorten. U heeft HR glas en HR +++ deze betstaat uit meerder lagen glas. Daardoor isoleert deze variant weer beter. Ook kunt u kiezen voor veiligheidsglas. Dit voorkomt dat de inbrekers makkelijk via u ramen naar binnen kunnen komen.

Wanneer je een zaak in de bouw hebt, kan je het vast beamen: er is massa’s werk te verrichten en iedereen schreeuwt om harde deadlines. Allemaal goed en wel, maar tijdsgebrek mag niet in onveilige situaties resulteren. In een sector waar arbeidsongevallen lang niet ongewoon zijn, is het des te belangrijker om de veiligheid te waarborgen. Meer nog: je moet net de veiligheid in jouw onderneming verhogen!

Hoe je dat doet? Onderstaande 4 veiligheidstips geven alvast een en ander aan. De wettelijke verplichtingen en het aanbieden van persoonlijke beschermingsmiddelen laten we achterwege: dat hoort de logica zelve te zijn.

# 1. Begin met informeren, maar volg nadien ook op

Natuurlijk neem je de nodige veiligheidsmaatregelen en voer je ook controles uit. Maar anderzijds moeten de werknemers dan wel op de hoogte zijn van de te treffen veiligheidsmaatregelen. Goede afspraken maken, luidt dan ook de boodschap.

Hang posters op, deel folders uit en geef aan waar medewerkers op moeten letten. Zorg dat veiligheidscoördinatoren een en ander grondig opvolgen en instrueer ook beginnende werknemers, bijvoorbeeld door van start te gaan met een veiligheidstraining.

Verstop je overigens niet achter een taalbarrière. Neem je een anderstalige werknemer in dienst? Dan moet je er ook voor zorgen dat deze werknemer veilig aan de slag kan gaan.

# 2. Voorkom lichamelijke (over)belasting

In de bouwsector ontstaat het merendeel van de medische euvels heus niet door pijnlijke valpartijen of op hol geslagen boormachines. Vaak is de oorzaak dan ook veel onschuldiger.

Een jarenlange belasting van het lichaam kan bijvoorbeeld nare gevolgen hebben. Tracht daarom lichamelijke belasting te voorkomen. In de toekomst zullen we dat misschien doen met exoskeletten, maar momenteel houden we het op trainingen waarmee we medewerkers de juiste hef- en tiltechnieken aanleren. Ook uiteenlopende hulpmiddelen zijn een welgekomen toevoeging. Zo kan je zijladers gebruiken, rolkarren voorzien of liftsystemen installeren. Na twintig jaar in de bouw hoeft de rug immers nog niet versleten te zijn.

# 3. Neem tijdig pauzes

In de praktijk ontstaan veel arbeidsongevallen niet meteen door het ontbreken van veiligheidsmiddelen. Vaak liggen menselijke fouten aan de basis. Een vergetelheidje kan echter verregaande gevolgen hebben. Door voldoende pauzes te voorzien voorkom je concentratieproblemen. En zo ook ongevallen.

Ook voldoende eten en drinken verkleint overigens het risico op arbeidsongevallen. Tijdens de zomermaanden deel je daarom voldoende fris water uit. En tijdens de Ramadan doe je er goed aan om de veiligheid van moslimmedewerkers nog beter op te volgen.

# 4. Voorzie EHBO-middelen

Ondanks alle inspanningen kan het soms alsnog mislopen. Dan is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Op die manier kan je soms het risico op verregaande gevolgen terugdringen. Voorzie daarom steeds voldoende EHBO-middelen. Nee, niet alleen een koffertje die je in de bestelwagen legt maar wel verschillende koffertjes die zich steeds op diverse locaties op de werf bevinden.

Communiceer ook duidelijk waar de EHBO-middelen zich bevinden en zorg dat iedereen binnen de kortste tijd het koffertje gebruiken kan. Veilig werken in de bouw begint immers preventief, maar zal ooit curatieve ingrepen vergen. En daar ben je maar beter op voorbereid.

ZZP en regels

Vroeger werkte je als zelfstandige meestal op basis van een VAR-verklaring, maar dit systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP’ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten. De wet DBA word weer uitgesteld tot 2018 mede doordat het veel onzekerheid geeft bij ZZP’ers maar ook bij opdrachtgevers over de nadelige financiële gevolgen.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP’ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. De opschorting van de handhaving Wet DBA is verlengd tot 1 juli 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopig uitgesteld.

Als zzp’er in de bouw ben je uiteraard niet op zoek naar problemen en heb je geen tijd om je kopzorgen te maken over allerlei regeltjes die je opgelegd worden.

Waar ben je wel naar op zoek ? Bijvoorbeeld goed gereedschap zoals Makita bij Mtools

Lange tijd ging het in de bouwwereld niet goed. Tijdens de economische crisis zijn ook veel bouwondernemingen failliet gegaan, omdat zij het hoofd niet meer boven water konden houden. Nu er in Nederland weer economische groei wordt waargenomen heeft dit ook weer een positieve uitwerking op de bouwondernemingen en ook op de bouwmarkten.

Zowel particulieren alsook bedrijven kiezen er weer steeds vaker voor om huizen of panden te laten verbouwen / renoveren. Ook de ZZP-ers ervaren een groei in aanvragen en opdrachten en dit betekent grotere inkoop van materialen bij de bouwmarkten.

Ook de bouwondernemingen zijn op zoek naar meer personeel om te grote toestroom aan aanvragen af te kunnen handelen. Na een jarenlange daling in de vacatures zijn er in de bouwkunde weer volop vacatures en worden jongere zelfs gestimuleerd om voor bouwkundige opleidingen te kiezen om er voor te zorgen dat de komende jaren er ook voldoende aanwas is in nieuw personeel.

Het zijn gelukkig weer florerende tijden in de bouwmarkt!

De populariteit van straatmeubilair neemt steeds meer toe. Je komt het niet alleen tegen op openbare pleinen, langs wegen en parken, maar vooral ook in de stad zelf. Je kunt bijvoorbeeld denken aan retro zitbanken waar je midden in een druk centrum op kunt neerploffen, terwijl het drukke verkeer aan je voorbij raast. Gemeentes gaan vaak heel bewust aan de slag met het inrichten van de openbare ruimte. Kunnen ondernemers hier ook van profiteren?

Inrichting van de openbare ruimte

Straatmeubilair kun je ook wel zien als voorwerpen die je in de openbare ruimte tegenkomt. Dit zijn niet alleen verkeerszuilen en afvalcontainers voor bewoners, maar ook bloembakken, bankjes en picknicksets. Je ziet ze op steeds meer plaatsen verschijnen in steden en dorpen. De objecten worden bijvoorbeeld ingezet om het drukke verkeer te weren, maar kunnen ook als aankleding worden ingezet.

Soms heeft meubilair op straat of in parken een geheel andere intentie. Het kan bijvoorbeeld helpen om even een rustmomentje te pakken na een dagje shoppen in de stad. Bovendien kun je ook met vrienden of familie besluiten om gezellig met elkaar te picknicken.

Straatmeubilair creëert kansen voor ondernemers

Meubilair op straat kan volop kansen creëren voor bedrijven en organisaties. Vanwege de professionele uitstraling trekt het direct de aandacht van het publiek. Bovendien is het meubilair weerbestendig, dus een betere reclame kan een ondernemer zich niet wensen. Uiteraard is het wel van belang dat het object in de openbare ruimte past en dient hiervoor vaak overlegd te worden met de gemeente waarin een ondernemer werkzaam is.

De schilders en onderhoudsbedrijven hebben een nieuwe cao. De afgelopen twee weken hebben zowel werknemers als werkgevers het, tussen OnderhoudNL en vakbond LBV, bereikte principeakkoord tijdens achterbanraadplegingen en voorlichtingsbijeenkomsten kunnen beoordelen. “De stemresultaten waren zeer overtuigend voor deze vernieuwde cao, ondanks dat de FNV anders heeft willen voorspiegelen tijdens de uitgevoerde tegenacties”, zegt Ger IJzermans, onderhandelaar namens LBV. “Wij zijn blij met deze uitslag, nu kunnen we weer verder”.

Belangrijk speerpunt in de nieuwe cao vormt het verkrijgen van de uitzonderingspositie op de Wet Werk en Zekerheid, waarmee de onderbrekingstermijn tussen twee contracten van zes naar drie maanden wordt teruggebracht. Hiermee komt er meer werkzekerheid voor de werknemers.

OnderhoudNL is eveneens tevreden met het bereikte resultaat. Voorzitter van OnderhoudNL Ruud Maas: “Voor ons stond voorop dat we een moderne, flexibele en toekomstbestendige cao wilden afsluiten. We zetten nu écht in op Duurzame Inzetbaarheid van onze medewerkers. Deze regeling, bekostigd door werkgevers, helpt onze medewerkers gezond en op verantwoorde manier in hun werk naar hun pensioen toe te werken, zelfs wanneer nodig buiten onze bedrijfstak”.

Flexibel is deze cao na de verbreding van het dagvenster en aanpassing van de contracten van de leerlingen, waardoor maatwerk geboden wordt en meer leerwerkplekken zullen ontstaan. Pure noodzaak voor de vergrijzing in deze bedrijfstak.

Al deze zaken leiden tot een verbeterde verhouding tussen loonkosten voor ouderen en jongeren, waarmee deze cao eveneens toekomstbestendig is”, aldus Maas. Daar draagt het inregelen van naleving en handhaving van de cao ook toe bij. En, voor onze medewerkers wel heel essentieel, deze vernieuwing biedt ruimte voor flinke loonsverhogingen. In 2016 nog een éénmalige uitkering en in 2017 een structurele loonsverhoging van 4,75%!

De cao zal bij het Ministerie worden aangemeld en het verzoek om de cao Algemeen Verbindend te verklaren, zal spoedig daarna bij de minister van Sociale Zaken worden ingediend. Na het verstrekken van de Algemeen Verbindend Verklaring, zal de cao gelden voor alle bedrijven die vallen onder de werkingssfeer van deze cao wat bijdraagt aan het, voor onze bedrijfstak belangrijke, gelijke speelveld.

Door de economische situatie van de afgelopen jaren kiezen steeds meer huiseigenaren er voor om te blijven in hun huidige woning en deze dan te verbouwen. Dit kan zorgen voor een waardevermeerdering van uw huis en tevens voor meer woongenot voor uzelf.

 Belangrijke waardebepalers in uw huis zijn: hoe is de woning onderhouden, welke keuken en keukenapparatuur zijn er aanwezig en over welke faciliteiten beschikt uw badkamer.

Bent u van plan om binnenkort uw huis te verkopen of wilt u uw woongenot verhogen dan is investeren in een nieuwe badkamer zeker een aanrader.

Zowel op keuken als badkamergebied zijn er de afgelopen jaren diverse ontwikkelingen geweest. Denkt u er ook aan om uw badkamer te verbouwen? Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u kiezen voor een makkelijke en redelijk goedkope optie, namelijk het vervangen van uw badkamermeubel tot een complete verbouwing, waarbij uw badkamer een soort mini wellness wordt.

Om te kijken waar uw voorkeuren liggen en wat de trends zijn de afgelopen tijd op sanitairgebied kunt u gemakkelijk doen bij Sanitairtotaal. Sanitair online oriënteren doet u daar met gemak!

Voor de verschillende mogelijkheden biedt Sanitairtotaal.nl een oplossing. Voor ieder budget kunt u uw badkamer aanpassen naar uw wensen.

Om reizigers sneller te laten parkeren begint Schiphol eind 2014 met de bouw van een nieuwe parkeergarage.

De nieuwe parkeergarage zal gebouwd worden op Schiphol Noord, parkeerterrein P3. Deze parkeergarage komt langs de A4 te liggen, waardoor reizigers snel hun auto kunnen parkeren. In totaal kunnen 2.500 mensen hun auto kwijt op een van de vijf verdiepingen die de parkeergarage hoog zal worden. Naar verwachting zal de parkeergarage voor de meivakantie in 2016 klaar zijn.