Rubriek

Duurzaam ondernemen

Rubriek

Verduurzaming staat al jaren centraal in onze maatschappij. De afgelopen jaren is de mate van verduurzaming dan ook zwaarder en zwaarder gaan meewegen in de aankoopbeslissingen van zowel consumenten als andere bedrijven. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat jij als ondernemer jouw onderneming zo duurzaam mogelijk maakt. Dit lijkt misschien in eerste instantie een onbegonnen klus, maar alle beetjes helpen uiteraard. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw onderneming en daarmee ook de uitstraling van jouw onderneming.

Elektrische auto’s

(Lease)auto’s zijn vaak het uithangbord van een onderneming. De medewerkers rijden hierin rond en worden ook gezien in de auto’s. Als je ervoor kiest om je medewerkers te voorzien van een elektrische leaseauto rijdt er eigenlijk continu een duurzaam uithangbord voor jouw onderneming rond in Nederland. Klanten, leads en partners zullen onder de indruk zijn van jouw toewijding aan de verduurzaming van de planeet en jouw onderneming. Wanneer je besloten hebt te willen gaan voor elektrische auto’s is het belangrijk dat je ook op zoek gaat naar oplossingen voor het elektrische auto laden. De auto’s dienen natuurlijk wel altijd beschikbaar te zijn. Je kunt hierin je medewerkers te keuze geven of ze de auto altijd op kantoor willen opladen of dat ze willen kiezen voor een laadpaal thuis. Dit laatste zal voor iedereen de makkelijkste oplossing zijn, maar zal wel iets meer kosten. Je kunt hier gelukkig ongetwijfeld een regeling in treffen met de medewerker die in de elektrische auto mag rijden!

Klimaatsysteem

Een klimaatsysteem is veel meer in een interne groene oplossing dan een externe groene oplossing. Dit maakt de oplossing overigens zeker niet minder belangrijk! Een klimaatsysteem zorgt ervoor dat er op kantoor geen energie verloren gaat en dat het werkklimaat op het kantoor altijd optimaal is. Het klimaatsysteem regelt niet alleen de temperatuur, maar ook de lucht toe-en afvoer. Hierdoor kun je altijd de perfecte werksfeer op jouw kantoor creëren en doe je dat ook nog eens op een duurzame manier. Deze oplossing zal minder door de buitenwereld worden gezien, maar zal door de medewerkers wel ontzettend worden gewaardeerd.

Duurzaamheid is een steeds belangrijker punt in de samenleving. Niet alleen particulieren letten er privé steeds meer op, ook bedrijven kunnen er inmiddels niet meer omheen. Een duurzame bedrijfsvoering is iets waar je als bedrijf niet alleen trots op mag zijn, het kan er ook voor zorgen dat toekomstige klanten voor jou kiezen en niet voor jouw concurrent. Maar hoe laat jij zien aan jouw (potentiële) klanten dat je groen bezig bent? Wij geven je een aantal handvatten waar je mee aan de slag kunt gaan.

Duurzaamheidskeurmerken

Op het gebied van duurzaamheid zijn een hoop verschillende keurmerken te verkrijgen voor bedrijven. Hiermee kun jij laten zien dat jouw bedrijf voldoet aan verschillende aspecten die bijdragen aan een groenere wereld. Heb jij nog geen duurzaamheidskeurmerk? Zorg dan snel dat je de keurmerken bemachtigd die bij jouw diensten of producten passen. Het wel of niet hebben van een keurmerk kan de keuze van klanten voor jouw bedrijf namelijk wel degelijk beïnvloeden in deze tijd van ‘groen’ bewustzijn.  

Tuin bij je bedrijfspand

Heb jij een tuin bij jouw bedrijfspand, dan is dit het perfecte ‘groene’ visitekaartje. Met jouw bedrijfstuin kun je namelijk al jouw bezoekers en voorbijgangers laten zien dat jouw bedrijf geeft om het milieu en de natuur en daar goed voor zorgt. Haal die tegels eruit en beplant de tuin met veel groen of creëer een nette, onderhouden insectentuin. Gebruik duurzaam tuingereedschap voor het onderhouden van je bedrijfstuin, want dan ben je pas helemaal groen bezig. Dit duurzame gereedschap kun je bijvoorbeeld kopen bij Conrad.

Duurzame vervoersmiddelen

Zoals je waarschijnlijk wel gehoord hebt, zijn uitlaatgassen een echte milieuvervuiler. Wil jij zo duurzaam mogelijk bezig zijn met jouw bedrijf, dan is de benzine- of dieselauto het eerste wat je moet laten staan. Bied je medewerkers voor korte afstanden een fiets aan, of voor grotere afstanden een treinreis. Daarnaast is de keuze voor een wagenpark met elektrische auto’s ook duurzaam. Deze auto’s kun aanschaffen, maar je kunt ze ook leasen of zelfs kortstondig huren als deelauto. Welke optie je ook kiest, wanneer jij wilt dat meer mensen duurzaam gaan reizen, moet je zelf ook het goede voorbeeld geven.

Plaats zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen op bedrijfspand dak

Eén zichtbare manier om duurzaamheid uit te stralen, is het inzetten van het dak van je bedrijfspand voor het opwekken van zonne-energie. Sommige bedrijfspanden hebben zelfs zo’n groot dak dat daar met zonnepanelen ook voor de directe omgeving stroom opgewekt kan worden. Een bijkomend voordeel van deze investering in zonnepanelen is dat je energierekening er fors door omlaag gaat.

Vertel wat je doet aan duurzaamheid

Ben je oprecht een duurzaam bedrijf, dan mag je daar zeker trots op zijn. Schroom dan ook zeker niet om jouw klanten te vertellen wat jij als bedrijf allemaal doet om bij te dragen aan een groenere wereld. Vertel de weg die jij afgelegd hebt naar het verduurzamen van je bedrijf bijvoorbeeld op jouw website en maak er storytelling van in je uitingen op social media en eventuele andere reclame-uitingen. Er zijn immers steeds meer potentiële klanten die voorsorteren op duurzame aanbieders.

Gek genoeg is de stenen mok niet altijd beter voor het milieu dan kartonnen bekers. Het hangt er namelijk van af hoe je deze bekertjes gebruikt. Zowel het weggooien van bekers als het afwassen van stenen mokken heeft effect op het milieu. Door vaker een beker te gebruiken kun je dus sowieso al verduurzamen. De belasting van het milieu heeft dus te maken met de manier waarop je met een bekertje omgaat. Gebruik je een duurzaam koffiebekertje (zoals te vinden bij Goedkopekoffiebekers.nl) dan kan er gekozen worden voor een biologisch afbreekbare coating en wordt het karton hergebruikt. Een stenen mok die gewassen wordt en waar schoonmaakmiddelen voor gebruikt worden, kan dit qua (zou je zeggen) duurzaamheid niet benaderen. Hier analyseren we de verschillen tussen een mok en papieren bekertje, op basis daarvan kun je zelf een beslissing maken.

Verschil tussen stenen mokken en papieren bekers

Een mok gaat lang mee, terwijl een bekertje steeds weggegooid wordt. Toch blijkt het verschil qua impact klein te zijn. Dit heeft met name met de milieudruk door het afwassen van mokken te maken. Lukt het je om een papieren of plastic bekertje meerdere keren te gebruiken? Dan ligt de impact een stuk lager. Als je voor duurzame (wegwerpbare) koffiebekers kiest, is dit verschil verwaarloosbaar.

Koffiebekers vaker gebruiken

Koffiebeker

Wanneer je impact wilt maken op het gebied van duurzaamheid, is het met name interessant om koffiebekers vaker te gebruiken. Door koffiebekertjes kun je de grootste voordelen behalen. Promoot frequenter gebruik van koffiebekers door middel van een bedrukking en overtuig gebruikers om minimaal twee of drie keer een papieren bekertje te gebruiken. Uiteraard kun je dit ook met stenen mokken doen.

Tips ter verduurzaming

Naast het frequenter gebruiken van koffiebekers, hebben we nog een aantal andere tips voor je verzameld:

 • Plastic of papieren bekertjes kunnen opgehaald worden als er een composteerbaar bekertje gebruikt wordt. In dat geval is het belangrijk om de juiste bekertjes te gebruiken en dienen ze leeg te zijn. Als er afval in de bekertjes zit, kunnen ze niet in het proces worden opgenomen.
 • Gebruik je wegwerpbare bekertjes in de buitenomgeving? Dan is het belangrijk dat het inzamelingsproces optimaal verloopt. Zo is de kans het kleinst dat plastic of karton in de natuur terechtkomt. Iets dat naast de CO2-uitstoot ook meespeelt met het stukje duurzaamheid.

Sinds januari 2015 is het energielabel zakelijk verplicht voor alle winkels, bedrijfspanden en ruimten. Boetes voor pandeigenaren kunnen oplopen tot €20.250,-. In 2017 zijn fikse boetes uitgedeeld met een maximum van €10.000,-. Het aanvragen van een energielabel zal normaliter tussen de €300,- en €1000,- liggen, afhankelijk van de grootte van het pand en de leverancier.

Waarde pand verhoogd door energielabel

Naast het feit dat een energielabel verplicht is en het je een boete op kan leveren is een goed energielabel (A,B of C) gunstig voor de verkoop. Een pand kan soms tot wel duizenden euro’s meer waard worden bij een goed energielabel. Een goed energielabel houdt namelijk in dat de energieprestaties goed zijn en hier maandelijks op wordt bespaard. Daarnaast hoeven er geen investeringen meer worden gedaan door de nieuwe huurder of koper met het oog op de nieuwe wetgeving.

Nieuwe wetgeving omtrent energielabels

Per januari 2023 zijn alle pandeigenaren verplicht een energielabel C te bevatten. Dit is momenteel in veel situaties van panden nog niet het geval. Hierdoor zullen veel panden een renovatie moeten realiseren, zoals isolatie van dak, vloer en wanden, verlichten, zonne-energie en warmtepompen om het energielabel te verbeteren. Dit is volgens de EU-regels een vereiste, dat dus ook voor Nederland zal gelden. Verder is het ook zo dat een energie neutrale samenleving moet worden gerealiseerd, wat inhoudt dat panden per 2050 energielabel A moeten bevatten.

Energielabel niet altijd verplicht

Voor sommige panden is geen energielabel nodig bij verkoop of verhuur. Hieronder vallen bijvoorbeeld monumenten, kerken of moskeeën, fabriekshallen en panden kleiner dan 50 vierkante meter.  Energielabels voor woningen is wat dat betreft een heel ander verhaal. Voor huizen zijn voorlopige energielabels geregistreerd, deze kun je definitief laten maken. Dit is op basis van bouwjaar en gekeken naar omliggende woningen. Je kunt ervoor kiezen, mocht je ontevreden zijn over het voorlopige energielabel, een inspecteur langs laten komen die de woning opnieuw zal opmeten en de energieprestaties in kaart brengt.

Voor zakelijke panden is altijd een gecertificeerde inspecteur nodig die het pand aan de hand van specifieke criteria beoordeeld. Deze persoon dient vervolgens de resultaten uit te werken en af te melden bij de Rijksoverheid. Vanaf dat moment heeft het pand een energielabel. Dit energielabel geef je af bij de notaris bij verhuur of verkoop van het pand. Het energielabel voor zakelijke panden is vervolgens 10 jaar geldig en kan na verbeteringen (zoals aanbrengen van LED-verlichting) opnieuw worden vastgesteld door de inspecteur.

Binnen een bedrijf is het erg lastig om helemaal energie neutraal te werken, maar er zijn wel een aantal zaken die u kunt doen om uw bedrijf duurzamer te maken.

Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die gemakkelijk door te voeren zijn:

 1. Papierloos werken. We staan er vaak niet bij stil, maar het gemiddelde papierverbruik op kantoor ligt nog steeds erg hoog. Ons advies is dan ook om nog eens goed te kijken waar dit papier allemaal voor gebruikt wordt. Denk goed na voordat u iets uitprint of het wel echt noodzakelijk is en mocht dit inderdaad wel het geval zijn, maar het is voor eigen gebruik, print dan bijvoorbeeld op de achterkant van een reeds gebruikt vel papier. Alleen met deze tip is het al mogelijk om kilo’s papier per jaar te besparen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook nog eens geld.
 2. Zorg er voor dat de temperatuur juist staat ingesteld op kantoor. Zorg er voor dat het niet te warm maar ook niet te koud op kantoor is. Een juist klimaat zorgt er voor dat personeel energiek en alert blijft. Ook voorkomt u zo dat er onnodig gestookt wordt of dat airco’s onnodig aan staan. . Kies een geschikte, permanente temperatuur voor extra duurzaamheid zonder extra moeite. Eventueel kunt u overwegen om te investeren in zonnepanelen om op deze manier u bedrijfspand duurzaam te verwarmen of te koelen.

 3. Verlichting. Belangrijk is dat verlichting niet onnodig aan staat. Dus zorg er voor dat ruimtes die maar af en toe gebruikt worden niet continue verlicht worden. Wordt het regelmatig vergeten om in deze ruimtes het licht uit te schakelen overweeg dan lampen aan te schaffen met een bewegings- en lichtmelder. Op deze manier springt het licht alleen aan als het donker is en er beweging in de ruimte is. Is het noodzakelijk om op andere plekken in kantoor het licht wel voor langere tijd aan te hebben, zorg dan dan deze lampen voorzien zijn van ledverlichting. Beschikt u nog niet over ledverlichting dan is deze eenvoudig aan te schaffen via Ledwereld.nl

 4. Uitschakelen van niet gebruikte apparatuur. Zorg dat aan het einde van de dag de werkstations worden uitgeschakeld, zodat deze niet de hele nacht aan het draaien zijn, als ze toch niet gebruikt worden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft aanbevelingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld, de zogenaamde OESO-richtlijnen.

Een onderneming onderneemt maatschappelijk verantwoord indien zij haar activiteiten bewust richt op het toevoegen van waarde aan zowel people, planet als profit, daarin steeds opnieuw een zorgvuldige balans zoekt, daarover op een actieve en transparante manier verantwoording aflegt en daarover met haar stakeholders een open dialoog voert.

Wilt u met uw bedrijf ook maatschappelijk ondernemen? Dan zijn er een aantal punten waar u rekening mee kunt houden.

Zorg voor duurzame stroom op uw kantoor, maar kijk ook naar andere milieuvriendelijke oplossingen. Zorg dat afval gescheiden wordt op kantoor, laat inktcartridges opnieuw vullen door bijvoorbeeld alleeninkt of zorg dat deze ook apart worden opgehaald. Maar het is sowieso goed om printen tot een minimum te beperken.

De slogan een beter milieu begint bij jezelf is nog steeds van toepassing!

 

Als we met z’n allen allemaal wat bewuster met het milieu zouden omgaan, kunnen we er ook langer van genieten. Door globalisering en een snelle bevolkingsgroei wordt het milieu extra belast en daarom is duurzaam leven en milieubewust bezig zijn erg belangrijk. Wist je dat je met behulp van een paar eenvoudige tips en een paar aanpassingen in het woon-werkverkeer al een stuk milieubewuster bezig kunt zijn?

Carpoolen

Vraag eens rond in het bedrijf waar je werkt of er meer mensen zijn die bij jou in de buurt wonen en die met de auto naar het werk komen. Of dat er een goede vriend of vriendin dezelfde richting als jou oprijdt en ook dichtbij jouw werk werkt. Misschien kun je dan gaan carpoolen. Er zijn zelfs speciale parkeerplekken, meestal naast de oprit van de snelweg, waar je kunt afspreken. Vanuit daar kun je dan bijvoorbeeld met twee, drie of vier personen in één auto rijden en staan er drie auto’s op de parkeerplaats. Deze zullen zo lang geen milieu vervuilen. Zo ben je dus op een hele simpele manier heel milieubewust bezig én bespaar je nog eens brandstofkosten. Twee vliegen in één klap!

Fietsen

Stap eens wat vaker op de fiets naar je werk. Allereerst is dit natuurlijk een  idee omdat het fietsen erg gezond is. Je lichaam krijgt beweging en dat is goed. Daarnaast bespaar je met fietsen, net als met carpoolen, ook weer benzinekosten. Je kunt ervoor kiezen om vanuit huis direct naar werk toe te fietsen, maar dit kan alleen als je dichtbij woont. Woon je verder weg, dan is het handig om een e-vouwfiets aan te schaffen. Deze neem je makkelijk mee in de trein of auto, zodat je toch het laatste kwartiertje heerlijk kunt fietsen.

Openbaar vervoer

Kijk eens naar de mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar je werk te gaan. Misschien is er een treinstation in het dorp of in de stad waar je werkt en kun je de bus pakken naar plaats van bestemming. Of kun je vanaf het treinstation met bijvoorbeeld je e-vouwfiets makkelijk daarheen fietsen. Vooral 9292ov.nl kun je ideaal gebruiken om erachter te komen of jouw werk met openbaar vervoer te bereiken is, maar ook Google Maps helpt je goed verder.

Als je een beetje je best doet kun je best wat geld besparen op je energierekening. Je kunt elke keer je was ophangen aan het droogrek, alle apparaten in huis ook écht uitzetten (in plaats van op stand-by laten staan) of je geeft je huis een ‘isolatie make-over’. Daarnaast zijn er tegenwoordig de hipste gadgets op de markt op het gebied van energiebesparing. Of ze allemaal even praktisch zijn mag je zelf bepalen, maar het is wel leuk! We zetten er een aantal voor je onder elkaar.

De ecobutton
Je weet het wel, maar de handeling is net even teveel. Deze handige, groene knop geeft je de mogelijkheid om met 1 druk op de knop je apparaten in slaapstand te zetten. Screensavers besparen geen energie, maar kosten zelfs meer. Met deze knop hoef je nooit meer handmatig je apparaten op slaapstand te zetten

iBamboo speaker
Enorm slim en milieubewust is deze bamboe speaker. Het is letterlijk een stukje bamboe met een gat. Je zet dus je telefoon in dit stuk bamboe en het geluid wordt door de uiteindes van het bamboe versterkt. Deze iBamboospeaker heeft dus geen opladers of stekkertjes nodig. Handig.

LuminAid Halo
Erg fijn voor je outdoor weekend: een oplaadbare zonnelantaarn, die je ook nog aan je tas kunt maken én plat kunt maken. Deze lantaarn heeft 8 uur nodig om op te laden om je vervolgens 10 uur lang te voorzien van licht. Ideaal op de camping, in de tuin of in een noodpakketje.

Ginkgo solar boom 4000mAh
Dit is een handige gadgets die er ook nog eens heel leuk uitziet. Dit ‘boompje’ is voorzien van zonnepaneeltjes die de 4.000 mAh batterij opladen waarmee jij je mobiel kunt opladen. En dat doet –ie al in 2 uur. Volledig gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en bamboe geleverd met een bijbehorende telefoon/tablet-standaard.

Energieleveranciers vergelijken
Dit zijn een aantal toepassingen hoe jij op een leuke manier energie, en dus geld kunt besparen. Wil je op een snellere manier geld besparen op je energierekening? Probeer dan eens het vergelijken van verschillende energieleveranciers in een energievergelijker.

Wanneer je de energietarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijkt zie je de lage tarieven energie die worden aangeboden. Daarbij krijg je hier ook nog vaak een welkomstkorting bij. Kies voor een 1-jarig contract om zo jaarlijks te profiteren van de lage tarieven en welkomstkortingen van de verschillende energieleveranciers.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier levert dus uiteindelijk de grootste geldbesparing op!

Dinsdag 28 juni is het Printless Tuesday! Deze dag is in het leven geroepen door Ricoh om er even bij stil te staan dat er nog steeds veel papier wordt verspild door onnodig veel te printen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de Nederlanders één of meer geprinte pagina’s per week weggooit of vergeet op te halen bij het kopieerapparaat of de printer. Hoe is jouw printgedrag? Doe mee met Printless Tuesday en let 28 juni extra goed op jouw printgedrag en dat van je collega’s!

Onderzoek

Voor vrijwel iedereen is het herkenbaar dat dat er vele onnodige printjes vanuit het kopieerapparaat regelrecht de prullenbak ingaan. Zeker in het bedrijfsleven gebeurt dit nog onnodige veel. Zo blijkt uit onderzoek van Multiscope (2015) dat slechts 12% van alle organisaties een duidelijk printbeleid heeft. Hierbij komt ook naar voren dat vrouwen bewuster printgedrag vertonen dan mannen. De meest geprinte documenten zijn hierbij contracten, offertes, facturen, teksten en privézaken. Zie voor een helder overzicht met alle kernstatistieken onderstaande infographic.

10 tips om duurzamer te printen

Met een beetje discipline kan iedereen duurzamer printen en kopiëren. Hieronder volgen 10 praktische tips om op Printless Tuesday al de eerste stappen te zetten.

 1. Print (automatisch) dubbelzijdig
 2. Druk meerdere pagina’s af op 1 vel papier
 3. Gebruik standaard lichter papier om te printen, 75 gram is vaak al voldoende
 4. Probeer de witruimte zoveel mogelijk te beperken
 5. Deel zoveel mogelijk informatie digitaal
 6. Print niet alles klakkeloos uit, maar sla informatie ook eens op in PDF
 7. Registreer printgedrag en stuur hierop binnen de organisatie
 8. Werk met slimme printer- en of kopieerapparaat oplossingen, die bijvoorbeeld dubbele prints of verkeerde lay-outs herkennen en je hiervoor waarschuwen
 9. Confronteer collega’s met de duurzaamheidsgevolgen van printen, waaronder het water- en stroomverbruik, de CO2-uitstoot en het aantal bomen dat maandelijks wordt verbruikt
 10. Zet punt 1 t/m 9 om in een sterk printbeleid voor jouw organisatie

Bent u klaar voor de volgende stap?

Printless Tuesday is door Ricoh vorig jaar geïnitieerd. Als Ricoh business partner  juicht Hofax dit initiatief van harte toe. Zo kan Hofax u niet alleen verder helpen met slimme print hardware en software, maar hebben wij zelf ook direct ons printbeleid aangescherpt. Zo worden duizenden facturen per jaar inmiddels digitaal verstuurd en zullen onze pakbonnen spoedig volgen. Bent u klaar voor de volgende stap en wilt u meer informatie over duurzame printsystemen? Neem dan contact op met Hofax.

2016_infographic_printless_tuesday-page0