Rubriek

Payroll

Rubriek

Het is in Nederland toegestaan om je salaris- en personeelsadministratie manueel uit te voeren. Toch zetten steeds meer ondernemingen de stap naar softwareoplossingen, omdat dergelijke softwareoplossingen veel voordelen te bieden hebben. Ook voor jouw zaak kan salarisadministratiesoftware echt wel een meerwaarde zijn. Dat bewijzen onderstaande vijf redenen als geen ander.

Voortdurend onderhevig aan veranderingen

Het grote probleem van personeelsadministratie is dat er voortdurend wel wat wijzigt. Neem bijvoorbeeld de recente invoering van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) of de verruiming van de WKR (Werkkostenregeling). Daarnaast ondergaan ook de cao’s wijzigingen, wat het extra ingewikkeld maakt indien er op verschillende groepen medewerkers verschillende cao’s van toepassing zijn. Reken ten slotte dan nog op interne mutaties waarbij medewerkers volgens interne regelingen in andere salarisschalen terechtkomen. Dergelijke wijzigingen zijn eigen aan de personeelsadministratie, maar maken het ook allemaal heel ingewikkeld. Zonder gepaste software verlies je veel tijd om dergelijke wijzigingen uit te werken, terwijl het risico op fouten alleen maar toeneemt. Salarisadministratiesoftware is altijd aangepast aan de actuele wet- en regelgeving en maakt wijzigingen eenvoudig mogelijk.

Besparen op de personeelsadministratie

De salarissen vormen vaak een erg groot deel van het budget van een onderneming, terwijl de bijhorende administratie eveneens veel uren vergt. Via salarisadministratie software is het echter mogelijk om een groot aantal taken te automatiseren. Dat gaat bijvoorbeeld niet alleen om de automatische verwerking van de salarissen, maar kan zelfs zo ver gaan dat het softwarepakket automatisch communiceert met externe instanties zoals verzekeraars, pensioenuitvoerders of de Belastingdienst. Je rekent bovendien naast de tijdsbesparing ook op een foutloze verwerking en communicatie.

Overzicht en inzicht

Softwaretools kiezen steeds voor een eenvoudig en gebruiksvriendelijk portaal dat het overzicht bewaart voor medewerkers en managers. Ze zijn ook vaak van een dashboard voorzien waarop de belangrijkste deadlines, ontwikkelingen, trends en cijfers zijn weergegeven. Hierdoor is het eenvoudiger om voortdurend het overzicht te bewaren. Indien het ook mogelijk is om gedetailleerde rapporten te generen, kan je het zelfs als een beleidsinstrument gebruiken.

Aangepast aan nieuwe werkmethoden

Administratie software

Steeds meer softwareontwikkelaars kiezen ervoor om de personeelsadministratiesoftware in de cloud in te richten. Daardoor is het overal en altijd bereikbaar, ongeacht of je nu op de trein, op kantoor of thuis bent. Zo hoeven medewerkers en managers niet op kantoor aanwezig te zijn om de administratie te raadplegen of wijzigingen door te voeren. Dit maakt thuiswerken en zelfroosteren mogelijk, terwijl het de personeelsadministratie ook helpt om te decentraliseren. Denk bijvoorbeeld aan HR-medewerkers die vanop de werf de personeelsadministratie uitvoeren en hierdoor dichter staan bij het personeel.

Veilige oplossing voor persoonlijke informatie

De personeelsinformatie is automatisch doordrenkt van persoonlijke gegevens. Het is belangrijk dat je dergelijke persoonlijke gegevens voldoende afschermt, zoals ook de recent ingevoerde AVG het benadrukt. Bij een manuele personeelsadministratie dien je zelf te investeren in beveiligingsmiddelen die lang niet altijd volstaan. Wanneer je daarentegen kiest voor een softwarematige oplossing komt die verantwoordelijkheid te liggen bij een derde leverancier die niet alleen beschikt over grotere budgetten, maar ook over een ruimere expertise om een waterdicht veiligheidsbeleid op poten te zetten. Hierdoor voorkom je hoge boetes, kwalijke schadeclaims en reputatieschade.

Veel ondernemers zijn begonnen als ZZP’er. Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk alles zelf gedaan: het produceren of leveren van producten of diensten, zoeken van nieuwe klanten en je boekhouding. Heb jij een hoop tevreden klanten die je steeds grotere of meer opdrachten geven of steeds meer producten afnemen? Of komen er in hoog tempo nieuwe klanten bij? Veel ondernemers stellen het aannemen van personeel zo lang mogelijk uit. Je moet er immers zeker van zijn dat er voldoende inkomsten zijn om nog een salaris van te betalen, en je administratie wordt er ook ingewikkelder door. Maar wist jij ook dat er nog andere dienstverbanden mogelijk zijn? Een ervan is payrolling. Hieronder lees je er meer over hoe payrolling interessant kan zijn wanneer je onderneming groeit.

Hulp inroepen om verder te kunnen groeien

Een succesvolle ondernemer zal zijn bedrijf snel zien groeien. Maar op een gegeven moment loop je toch tegen je eigen grenzen aan. Dan is het tijd om extra hulp in te roepen. Een medewerker die gedeeltelijk jouw werk kan overnemen of je kan ondersteunen, zodat je onderneming meer omzet kan draaien. Maar het werkgeverschap mag je niet licht opnemen. Er komen een hoop financiële risico’s en wettelijk vastgelegde verplichtingen bij kijken. Weet jij hoe een arbeidscontract en salarisstrook eruit moeten zien? Hoe het zit met pensioenafdracht? En wat er moet gebeuren als je medewerker ziek wordt? Waarschijnlijk heb je geen tijd en zin om je hierin te gaan verdiepen.

Gelukkig zijn er bedrijven die je hierin kunnen ontlasten. Een payrollorganisatie zoals Mettom.nl verzorgt niet alleen de loonadministratie van je medewerker(s), maar blijft ook goed op de hoogte van wijzigende wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht, neemt de verplichtingen en risico’s van verzuim en ziekte over en regelt het pensioen.

Payroll

Niet je core business: besteed het dan uit

Veel ondernemers houden de touwtjes graag strak in handen. Maar als je onderneming snel groeit zul je op den duur vanzelf merken dat je niet meer alles zelf kunt regelen. Het vergt een nieuwe manier van denken en organiseren om je onderneming zo in te richten dat verdere groei toch mogelijk is. Zo voorkom je dat je takenlijst op een gegeven moment zo lang wordt dat je eigenlijk alleen maar constant achter de feiten aan rent. En dat terwijl je je toch vooral met je core business bezig zou moeten houden: het leveren van producten of diensten, en het onderhouden van contacten met je klanten. Door werk uit te besteden door middel van payroll heb je toch het gemak van extra hulp door medewerkers, maar niet de lasten van een ingewikkeldere boekhouding en HRM.

Door bijvoorbeeld werk door middel van payroll uit te besteden heb jij meer tijd voor je core business. Focus je op de groei van je onderneming en hoe je deze in goede banen kunt leiden, en maak je onderneming nog succesvoller!

Kenmerkend voor veel ondernemers is dat ze het liefst zoveel mogelijk zelf doen. Maar begint bij jou ook een gezonde privé-werkbalans zoek te raken? Ben je teveel tijd kwijt met zaken die je net zo goed door een of meerdere medewerkers uit zou kunnen laten voeren? Personeel in dienst nemen is voor veel ondernemers een grote stap. Niet alleen omdat je niet alleen meer voor je eigen inkomen hoeft te zorgen, maar er ook bij iemand anders weer iedere maand brood op de plank moet komen. En dan hebben we het nog niet eens over de extra administratie die er bij komt kijken en het risico dat je loopt als de medewerker ziek wordt. De oplossing? Payroll.

Wat is payroll precies?

Bij payroll besteed je niet alleen je salarisadministratie uit, maar neemt het payrollbedrijf de medewerker(s) in dienst. Zij zijn de juridische werkgever, en nemen op die manier de arbeidsrechtelijke risico’s over. Je blijft echter wel zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar en aannemen van nieuw personeel (handig: Vijf tips voor het afnemen van een sollicitatiegesprek), salarisonderhandelingen en het voeren van beoordelings- en functioneringsgesprekken. Ook houd je je bij payroll natuurlijk wel zelf bezig met het regelen van de interne dagelijkse gang van zaken op de werkvloer binnen je onderneming.

Loop minder risico als ondernemer

Het eerst voordeel van payrolling hebben we hierboven eigenlijk al genoemd. Doordat jij niet de directe werkgever bent van personeel, loop je minder risico. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over verzekeringen en loondoorbetalingen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ook ben je geen tijd en geld kwijt aan eventuele ontslagprocedures.

Minder administratie, meer ondernemen

Een payrollbedrijf neemt je een hoop administratie uit handen. Zo hoef je je niet meer bezig te houden met het verzorgen van arbeidsovereenkomsten, de verwerking van CAO- en wetswijzigingen en het bijhouden van de salarisadministratie dus. Zo krijg je niet meer te maken met de aangiftes of facturen van de Belastingdienst, het UWV, de Arbodienst en diverse pensioenafdrachten en verzekeringen. Zo ben jij minder tijd kwijt met je administratie, waardoor je meer tijd hebt om echt te ondernemen.

Flexibel personeel voor je onderneming

Zeker bij een groeiend bedrijf hebben veel ondernemers behoefte aan flexibel inzetbaar personeel. Maar als ze medewerkers zelf in dienst nemen, mist deze flexibiliteit. Een werkgever mag een medewerker namelijk maar drie tijdelijke contracten binnen twee jaar tijd aanbieden. Payroll biedt een hoop meer flexibiliteit. Je mag dan medewerkers namelijk zes contracten binnen vier jaar tijd aanbieden.

Tip: wist je trouwens al dat payrolling niet alleen mogelijk is bij tijdelijke contracten, maar ook bij contracten voor onbepaalde tijd? Ook als je onderneming zo gegroeid is dat er constant genoeg werk is voor medewerkers kun je deze voor onbepaalde tijd inzetten, maar heb je nog steeds minder administratie en minder risico.

De meeste werknemers verwachten dat de economie zal verbeteren in 2017 (60%). Zij onderschrijven de conclusie van het Centraal Planbureau dat Nederland de crisis te boven is. Een derde is nog pessimistisch en denkt dat de economie juist zal verslechteren. Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor over het vierde kwartaal van dit jaar. Ook over de verwachtingen voor hun eigen werkgever zijn werknemers positief. Driekwart verwacht dat zijn of haar werkgever het financieel beter zal doen in 2017. Dit wordt niet gekoppeld aan het krijgen van een eindejaarsbonus. Slechts 38% verwacht eind van het jaar een bonus te krijgen. Vorig jaar was dit nog 43%.

Mannen en jongeren positiever
Mannen zijn positiever over de economie dan vrouwen. Gemiddeld verwacht 60% van de werkende Nederlanders dat komend jaar de economie zal groeien, onder mannen is dat 65%. Jongeren zien volgend jaar rooskleurig tegemoet; van werkenden onder de 34 jaar verwacht 69% dat de economie zal verbeteren. Ditzelfde geldt met betrekking tot de vooruitzichten voor de eigen werkgever (79% versus gemiddeld 73%).

Over de kansen op het krijgen van een extraatje eind van het jaar lopen de meningen van mannen en vrouwen nog meer uiteen. 44% van de mannen verwacht eind van het jaar een bonus. Van de vrouwen denkt slechts 30% een extra financiële beloning te krijgen.

Salarisverhoging zit er voor de meerderheid niet in
Ondanks het positieve sentiment verwachten werkenden niet dat ze er zelf volgend jaar op vooruit gaan. 36% verwacht een salarisverhoging bij hun beoordelingsgesprek. Dit percentage is vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar. Hoger opgeleiden (44%) en jongeren (50%) schatten hun kansen op een salarisverhoging het meest positief in.

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland: “De economische vooruitzichten in Nederland zijn heel positief en dat is mooi nieuws. Werknemers zijn volgens ons onderzoek terughoudend in hun verwachting om zelf te kunnen profiteren in de vorm van financiële vooruitgang. Minder mensen verwachten een bonus eind van dit jaar ten opzichte van vorig jaar, terwijl onze economie er nu juist beter voorstaat dan eind 2015. Het lijkt erop dat werknemers denken dat de groei van het bedrijf iets langer op zich laat wachten dan de groei van de economie.“

> bekijk hier de belangrijkste onderzoeksresultaten van de WerkMonitor Financieel vooruitzicht

Het is een probleem waar veel forensen tegenaan lopen: de dagelijkse rit naar kantoor. Veel mensen zien het niet zitten om iedere dag in een overvolle trein naar het werk te gaan, maar in de auto verlies je veel kostbare tijd. Zit je achter het stuur, dan kun je namelijk niet werken. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om te carpoolen naar het werk, maar ook dit is niet ideaal. Wil je gemakkelijk, snel en comfortabel naar kantoor reizen, maar wil je wel kunnen werken onderweg? Huur dan een studentchauffeur in.

Wat is een studentchauffeur?
Een studentchauffeur is een chauffeur die je in kunt huren om je van en naar het werk te vervoeren. Hierbij wordt er geen dure auto gebruikt, maar zit de student in jouw auto om je rond te rijden. Op deze manier hoef je helemaal niet veel te investeren om rondgereden te worden, maar heb je simpelweg een goedkope chauffeur die jou van A naar B vervoert. Je betaalt namelijk niets voor de auto waarin je rijdt, maar betaalt enkel voor de uren die de student moet investeren om jou rond te rijden. Groot voordeel: tijdens het rijden kun jij lekker doorwerken, zodat je geen tijd en dus geen geld verliest in de (lange) reis naar kantoor.

Een studentchauffeur inhuren: dit zijn de voordelen
Er zijn diverse voordelen verbonden aan het inhuren van een studentchauffeur om je naar kantoor te brengen. Het eerste voordeel van een studentchauffeur, is dat je op deze manier in de auto kunt blijven werken. Dit bespaart je tijd, wat betekent dat je rustiger aan kunt doen op kantoor of meer gedaan kunt krijgen op een werkdag. Een ander voordeel van het inhuren van een studentchauffeur, is het feit dat een studentchauffeur veel goedkoper is dan een gewone chauffeur. Je hoeft nauwelijks iets te investeren, maar je bespaart wel tijd en dus geld. Veel mensen die een studentchauffeur inhuren, verdienen het geld dat ze in deze chauffeur investeren dan ook gewoon weer terug.

Steeds vaker maken bedrijven gebruik van payrolling. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? En wat zijn de voor en nadelen van dit verschijnsel? In dit artikel proberen we op een handige en overzichtelijke manier uit te leggen wat payrolling precies is. Na het lezen van dit artikel weet je dus alles over payrolling.

Payrolling: wat is het?
Wat is payrolling nu eigenlijk precies? Soms vinden bedrijven het lastig of te arbeidsintensief om hun eigen administratie en juridische werkzaamheden te verrichten. Dit kan men dan uitbesteden aan een payrollbureau en zo is het fenomeen payrolling ontstaan. Helemaal niet zo ingewikkeld dus. Het gaat hierbij vooral om werkzaamheden ten opzichte van de werknemers. Het bedrijf betaalt eigenlijk een payroll-bureau om op papier de werkgever van zijn of haar werknemers te worden.

Het is niet altijd even duidelijk welke taken er nu overgegeven worden bij payrolling. Een payrollbureau kan verschillende zaken overnemen zoals de betaling van de salarissen aan werknemers, de pensioenpremies, sociale lasten enz. Zaken als het bepalen van het salaris, werktijden en andere arbeidsvoorwaarden worden echter gewoon door de eigenlijke werkgever bepaald.

Voordelen van payrolling
We weten nu wat payrolling in houdt en welke taken er wel en niet uitbesteed worden. Maar wat zijn de voordelen van payrolling? Allereerst verandert er voor de werknemers bijna niets terwijl er veel werk uit handen van de werkgever wordt genomen. Bovendien wordt de financiële administratie veel overzichtelijker en is alles hierdoor veel duidelijker.

Een ander voordeel is dat het bedrijf elke maand vaste kosten heeft aan personeel en financiële administratie waardoor men een perfect overzicht heeft op de salariskosten en personeelskosten. Ook word je als werkgever niet langer lastig gevallen met allerlei pensioenregelingen.