Rubriek

Cryptovaluta

Rubriek

Het afgelopen jaar steeg de belangstelling voor cryptomunten sterk. Niet alleen onder professionals, maar ook onder particulieren. Dit heeft uiteraard te maken met de gigantische koersstijgingen over de afgelopen jaren van cryptovaluta. Wat zijn op dit moment de belangrijkste cryptovaluta? Wat zijn de trends? 

Nieuwe ontwikkelingen

Het afgelopen jaar zagen we een aantal belangrijke trends op het gebied van cryptovaluta. Er was de opkomst van het unieke, digitale eigendomsbewijs voor objecten, NFT’s (non-fungible tokens) genoemd. Dit heeft geleid tot een nieuwe groeiende markt voor digitale verzamelobjecten. Een andere ontwikkeling is de opkomst van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Hierbij worden transacties tussen verschillende partijen afgehandeld via een smart contract. De uitvoering van de transactie vindt automatisch plaats zonder tussenkomst van een bank of tussenpersoon. Een andere trend is het gebruik van cryptomunten in 3D-omgevingen zoals de metaverse, waar je met een avatar rond kunt lopen en games kunt spelen. 

De best presterende cryptomunten

Als we kijken naar de beste koersprestaties van cryptomunten dan geldt dat de Bitcoin koers op dit moment rond de 42.000 dollar ligt. Sinds het begin van vorig jaar is de munt met zo’n 65% in waarde gestegen. Ethereum, de nummer twee, is het afgelopen jaar flink in koers gestegen. Ook de Ripple koers is flink gestegen het afgelopen jaar. De extreme koersstijgingen vind je voornamelijk bij de wat minder bekende cryptomunten. Veel cryptomunten die explosief in waarde zijn gestegen richten zich op de metaverse. Hierbij kun je denken aan tokens zoals Decentraland en The Sandbox. 

De verwachte stijgers in 2022

Ook dit jaar zijn er cryptomunten die naar verwachting in populariteit zullen stijgen. Hieronder vind je de cryptomunten die naar verwachting een koersstijging zullen doormaken.

VeChain

Blockchain technologie in Supply chain management is een echte niche. Het doel van VeChain (VET) om met behulp van gedecentraliseerd beheer en IoT een ecosysteem te maken dat toezicht houdt op verschillende supply chains. Het idee is om de efficientie en transparantie van verzendprocedures te verbeteren en de kosten te verlagen.

Elrond

De koersstijging van Elrond is niet alleen te wijten aan de techniek achter het platform. Elrond zal naar verwachting dit jaar een gedecentraliseerde financieringsapplicatie lanceren die gebruik maakt van de Elrond blockchain. De app is een digitale wallet en een wereldwijde betaalapplicatie voor het wisselen en bewaren van geld

Ripple

Ripple is anders dan andere cryptovaluta. Ripple is een uitvinding van Ripple Labs en richt zich op het aanbieden van een betalingsprotocol voor financiële instellingen. Ripple Labs heeft een aantal samenwerkingen aangekondigd met toonaangevende geldtransferdiensten. 

EOS

Ook EOS wint de laatste jaren aan populariteit. EOS is het eerste platform dat blockchain technologie aanbiedt dat gebaseerd is op parallelle verwerking, waardoor snellere transactiesnelheden mogelijk zijn en het netwerk beter schaalbaar is. Daarnaast zijn transacties op het EOS-netwerk gratis.

Cardano

Cardano wil via smart contracts concurreren met Ethereum. Sinds vorig jaar is het mogelijk om op Cardano smart contracts te maken. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor veel nieuwe blockchaintoepassingen. 

Solana

Solana werd gelanceerd in 2020 en is een platform voor decentrale applicaties, zoals Ethereum en Cardano dat zijn. Het platform biedt een razendsnelle en schaalbare blockchain aan, die wel 60.000 transacties per seconde aankan. 

Chainlink

Met de techniek van Chainlink kun je actuele dynamische data inladen via blockchains. Dit is bijvoorbeeld handig in het geval van Decentrale Financiën. Hiermee kan actuele koersinformatie worden aangeleverd voor gedecentraliseerde cryptobeurzen, maar er zijn ook een tal van andere applicaties denkbaar die de technologie van Chainlink kunnen gebruiken. 

Polkadot

Polkadot werd gelanceerd in 2020. Het bijzondere van deze cryptomunt is dat deze meerdere blockchains heeft. Hierdoor is het netwerk flexibel en schaalbaar. De relay-chain is de belangrijkste blockchain en is verantwoordelijk voor de algemene consensus en veiligheid van het netwerk. Hieronder vind je verschillende parachains. Dit zijn zelfstandige blockchains met eigen tokens, die naar eigen inzicht kunnen worden aangepast. Daarnaast wil Polkadot het mogelijk maken om te kunnen communiceren met andere blockchains zoals Ethereum.

Dogecoin

De meeste mensen kennen Dogecoin vanwege een enorme koersstijging in 2021. De munt bestaat al sinds 2014 en was oorspronkelijk bedoeld als grap. Toch heeft de munt al lange tijd overleefd op de cryptomarkt en lijkt steeds populairder te worden en wordt omarmd door beroemdheden zoals Elon Musk en Snoop Dogg.

Investeren in cryptocurrency is de nieuwe trend. Het is voordelig, omdat je ook digitale goederen mee kunt handelen. Investeren in crypto betekent niet dat je echt geld gaat zien. Je gaat het met digitale munten werken. Om te investeren in crypto ga je eerst moeten kijken in welk munt je wilt investeren. Hoe zit de koers waarde met deze munten? Tegenwoordig zijn er ver verschillende grote munten. Het eerste wereldwijde munt, de bitcoin  Ethereum, Ripple en stratis. Ze zijn allemaal in deze volgorde groot. Je bent niet verplicht om in een soort munt te investeren. Je mag ook in een aantal investeren.   

Rendement

 Cryptocurrency neemt snel over bij de meeste mensen. Het rendement is jouw voordeel. Wat is het rendement precies. Het rendement in cryptocurrency betekent jouw winst die overblijft bij een succesvolle verkoop. Vanwege de koersschommeling kun je heel makkelijk en snel duizenden euro verdienen. De koersen verschillen bij elke munt. De koers is niet hetzelfde bij alle munten. Je kunt je rendement ook op een ander manier behalen. Dit kan je doen door zelf cryptocurrency te maken. Dit heeft te maken met blockchain.   

Risico

Er moet wel rekening gehouden worden bij het investeren. Cryptocurrency is niet altijd stabiel. Vanwege de wisselende koers hebben sommige investeerders een prachtig rendement en andere hebben kwijtgeraakt. Er is dus geen garantie bij de aanschaf. Daarom moet er goed nagedacht worden voordat je een keus maakt, want er is niemand die je de schuld kan geven. Op Cryptobeginner.nl vind je duidelijke informatie hierover. Investeren in cryptocurrency is leuk, omdat er hoge rendementen zijn. De koers schommelt, maar eenmaal een hoge koers dan kun je zeker profiteren ervan. Wat zeer voordelig is dat je gelijk kunt overmaken. Er is geen tussenpersoon. Bij normale transacties heb je een tussenpersoon, maar in dit geval niet. Er zijn dus ook geen transactiekosten. Als dit via de bank zou gebeuren zou er wel hoge transactiekosten zijn. Bitcoin nieuws lezen kun je ook online doen.     Investeren in cryptocurrency is de nieuwe trend. Het is makkelijk geld verdienen met hoge winsten. Wat ook zeer voordelig is dat je bepaalde goederen digitaal kunt handelen. Zo ben je helemaal veilig met allerlei kosten die bijkomen. Cryptocurrency is handig voor elke leeftijd en kan ook makkelijk mee gehandeld worden. Vooral in bedrijven komt dit goed van pas. 

Vandaag de dag is ondernemen, zakendoen enorm veranderd en een goed draaiend onderneming is haast ondenkbaar zonder een adequate administratie. Als je wil starten met een onderneming dan moet je ook kennis hebben van administratieve zaken, je moet alles kunnen vastleggen, bijhouden en analyseren om de groei van je onderneming te garanderen. Pas als je optimale informatie tot je beschikking hebt, kan je besluiten voor de toekomst nemen.

Blockchain is een datasysteem die heel makkelijk kan bijstaan in dit proces, op de blockchain kan je makkelijk alle informatie en data opslaan. Van administratieve vastlegging tot contracten kunnen hier opgeslagen worden. Binnen de blockchain wordt alles via cryptografie beveiligd, dit is de veiligste manier om je contracten te waarborgen.

Op de blockchain wordt ook handelgedreven in crypto valuta, de blockchain werd met het oog op handel in crypto valuta ontwikkeld. Je kan op de blockchain cryptocurrencies kopen. Een blockchain is een hele reeks (ketting) aan computers (Nodes) die een blok vormen, hier worden steeds wiskundige formules door de Nodes opgelost. Een Node is een supersnelle computer die razendsnel werkt in het verwerken van opdrachten. Bij het vinden van een antwoord op de formules, komen er steeds crypto valuta vrij.

Bitcoin is de eerste crypto valuta die werd gecreëerd die vandaag de dag zo populair is geworden. De waarde van bitcoin is de jaren heen enorm gestegen. De financiële crisis rond 2009 tot 2011 hebben gemaakt dat bitcoin zoveel in waarde is gestegen. Het was begonnen met een waarde van $0.007 voor 1 BTC, vandaag is de waarde van 1 BTC gelijk aan ± $ 10,000. In elf jaren tijd is de populariteit van bitcoin dusdanig toegenomen dat de waarde is gestegen naar dit niveau.

De populariteit van de bitcoin heeft veel te maken met het feit dat heel veel mensen hun geld bij de banken hebben verloren tijdens de economische crisis toen. Heel veel ondernemingen zijn toen ook ondergegaan hierdoor. Men begon bitcoin als veilige manier te zien om hun geldwaarde te beschermen. Met de huidige COVID-pandemie is de wereldeconomie weer aan het afbrokkelen. Men ziet de bitcoin als een veilige manier om hun geld te beschermen. Dit zorgt voor de toename van de waarde van de bitcoin. Voor het verhandelen en gebruiken van bitcoin heb je geen bank nodig. Je hebt alleen internet, een wallet en geld nodig. Als je deze drie hebt kan je bitcoins kopen en bewaren, je hoeft je geld niet meer bij de bank te plaatsen. De betalingen voor de bitcoins kan je doen met een creditcard, bankovermaking, iDeal.

In 2018 kon je er niet om heen, de term cryptocurrency of cryptocoins, maar is dit nu inderdaad het geld van de toekomst of is het voor waaghalzen? Voor veel mensen is het nog steeds onduidelijk wat het precies is en of je hier nu wel of niet in moet stappen.

In 2008 raakte de financiele crisis in een stroomversnelling, nadat de belangrijke Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Het gevolg daarvan was dat mensen, bedrijven en overheden wereldwijd het risico liepen hun bij de bank ondergebrachte eigendommen kwijt te raken. Kort daarna publiceerde een onbekend persoon of met de alias Satoshi Nakamoto een document genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Hierin legt Satoshi zijn uitvinding, Bitcoin, uit: een decentraal (P2P) digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid. Dit zou moeten voorkomen dat economieën volledig in zouden klappen wanneer er meer banken om zouden vallen of wanneer de eigendommen massaal bij de banken weggehaald zouden worden. 

Inmiddels is de Bitcoun al lang niet meer de enige cryptocoin. In 2018 kende we een kleine 1000 verschillende cryptocoins, maar eigenlijk zijn er 8 soorten die er op dit moment echt toe doen. Zcash werd opgericht door Zooko Wilcox. Het is een peer-to-peer cryptocurrency waarmee privé-transacties op een blockchain gedaan kunnen worden.

Net als Bitcoin kan Zcash worden gebruikt als een ruilmiddel om goederen en diensten te kopen maar Zcash laat toe dat al deze transacties privé zijn. Met Bitcoin kan je het adres van een gebruiker identificeren en vervolgens de geldstromen naar en van dat adres volgen. Zcash biedt de mogelijkheid deze informatie desgewenst te versleutelen door middel van een zogeheten shielded adres, waardoor de gebruiker meer anonimiteit krijgt. Dit systeem maakt gebruik van het speciale proof of construction dat bekend staat als zk-SNARK, een afkorting voor “zero-knowledge Succinct Non-interactive ARgument of Knowledge”.

Kenmerken volgens cryptostart.nl van digitale valuta zijn:

  • Cryptocurrency is altijd bruikbaar voor iedereen. Doordat er geen derde partijen betrokken zijn in transacties, kan iedereen met een digitale portemonnee (wallet) zijn eigen geld beheren en er betalingen mee verrichten. Er is geen bank die failliet kan gaan, er zijn geen pinautomaten nodig, er is geen overheid die geld kan onderscheppen of afnemen, er zijn geen hoge transactiekosten en lange wachttijden bij internationale overboekingen.
  • Betalingen zijn onomkeerbaar. Nadat een transactie is bevestigd, kan deze niet worden teruggedraaid. Door niemand. Nadat je cryptogeld hebt overgemaakt, kan niemand hier nog verandering in aan brengen.
  • Veiligheid gewaarborgd door cryptografie. Fondsen en transacties worden versleuteld verzonden en opgeslagen. Versleuteling van deze data gebeurt op basis van encryptie met Publick Key Cryptography. Geavanceerde cryptografie maakt het systeem onhackbaar, waardoor uw geld veilig is zolang u zelf uw portemonnee goed bewaart.
  • Pseudoniem of anoniem betalingsverkeer. Zowel de rekeningnummers als transacties van blockchain betaalsystemen zijn niet verbonden aan uw identiteit in de echte wereld. Wat er wel zichtbaar is, hangt af van de cryptomunt. Bijvoorbeeld: de Bitcoin en Litecoin blockchains tonen wel aan dat er een transactie geweest is, wat de waarde was van de transactie en tussen welke partijen de transactie was, terwijl cryptovaluta zoals Monero en Bytecoin deze kopen? Zo werkt het! obfusceren.
  • Snel en internationaal betalen. Een betaling doen met cryptocurrency is makkelijk en gaat ontzettend snel. Bovendien zijn transacties niet locatie-afhankelijk: een betaling in cryptogeld kan even snel worden ontvangen door je buurman als door iemand aan de andere kant van de wereld. Dit duurt maximaal een paar minuten.

Wil je je eens verder verdiepen in cryptocurrency en wellicht zelf hier in investeren lees dan goed wat de voor en tegens zijn. Snel en eenvoudig je zcash kopen kan online, maar investeer niet een te groot bedrag in 1 keer. Probeer eerst eens met wat kleinere bedragen uit of het voor u een juiste manier van investeren is. Uitbreiden kan altijd!

Een digitaal kopje koffie

Intercontinental Exchange (ICE), de moeder van onder andere de New York Stock Exchange lanceert in samenwerking met Microsoft een start-up, genaamd Bakkt.

Bitcoin als regulier betaalmiddel

Het doel van deze kersverse onderneming is om, in eerste instantie, Bitcoin te integreren in het alledaagse leven als regulier betaalmiddel. Bakkt heeft dan ook samen met Microsoft een volledig open en gereguleerd platform ontwikkeld voor consumenten, institutionele beleggers en winkeliers waarop Bitcoins verhandeld kunnen worden. Op dit netwerk kunnen de deelnemers Bitcoins kopen, verkopen, bewaren en uitgegeven. Een soort e-commerce systeem.

Bakkt denkt snel op te kunnen schalen, omdat de ontwikkelde infrastructuur op een veilige manier gekoppeld kan worden aan applicaties voor consumenten en detailhandel. Dit moet vertrouwen wekken.

Wat is Bakkt allemaal van plan?

Ten eerste gaan zij een eendaagse future uitgeven. Een future is een overeenkomst tussen twee partijen die een wederzijdse verplichting aangaan om op een van tevoren bepaald tijdstip (hier een dag), Bitcoins met elkaar te verhandelen tegen een van tevoren bepaalde prijs. De Bitcoins worden aan het einde van de dag fysiek ook geleverd aan de koper. En dat is nieuw. Meestal wordt slechts het prijsverschil afgerekend tussen de openingskoers en de slotkoers van de dag betaald in US Dollars.

De future moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse financiële autoriteiten. En dat is van belang omdat institutionele beleggers alleen willen beleggen in gereguleerde markten. Daarnaast kunnen Amerikaanse werknemers dan hun pensioengelden (de zogenaamde 401K’s) hierin beleggen naast aandelen, obligaties en onroerend goed. En dat kan voor een hoop liquiditeit zorgen in de markt. 
De verwachting is dat de Bakkt future ergens in november 2018 verhandeld kan worden.  

Ten tweede gaat Bakkt samenwerken met Starbucks. Bij dit internationale koffiehuis kunnen in Amerika Bitcoins worden omgezet in US Dollars en daarmee kan je dan je kopje koffie, espresso of latte machiatto betalen. De datum waarop je met je Bitcoin bij Starbucks terecht kunt, is nog niet bekend.

Wachten op de toezichthouder

Bovenstaande ontwikkeling is heel goed voor de algehele acceptatie bij het publiek van cryptovaluta in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Het systeem werkt efficiënt, is veilig en door de regulering zullen liquiditeiten naar de markt vloeien. Hopelijk ziet de toezichthouder al deze voordelen ook!

Meer crypto nieuws

Toen bitcoins werden gecreëerd, in 2009, besteedden niet veel mensen hier aandacht aan. “Ach weer zoiets van internet”, was de algemene gedachte. Inmiddels is dit volkomen anders want de bitcoin verovert de wereld. De waarde is enorm toegenomen in korte tijd. De prijs fluctueert ook sterk, even is zelfs een topprijs van meer dan 2500 euro aangestipt. Als je de actuele waarde van de bitcoin wilt weten, klik dan op deze link. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te zien natuurlijk, maar gezien de enorme stijging van de waarde van de bitcoin had je begin 2017 moeten investeren in een bitcoin, of zelfs maar een stukje bitcoin.
Omdat het nieuw is, is het ook even wennen. Maar de eerste geldautomaat was ook wennen en tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. Die kant kan het ook opgaan met de bitcoin.

Wat is een bitcoin precies?

Bitcoin is letterlijk een digitale valuta, ook wel cryptovaluta genoemd. De bitcoin bestaat in principe alleen digitaal, maar er zijn steeds meer raakvlakken met de normale, tastbare wereld. Inmiddels zijn er een aantal landen die de bitcoin als geldig betaalmiddel accepteren.
Een bitcoin transactie komt tot stand zonder tussenkomst van een bank of tussenpersoon. Dit is een duidelijk voordeel want er is geen afhankelijkheid van een bank of financiële instelling of zelfs regering. Het is een onderling systeem dat anoniem opereert. Het is een stukje macht dat de burger weer terug krijgt. Dat is helemaal niet zo gek nog niet als je je bedenkt hoeveel macht banken hebben gekregen over de afgelopen decennia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Bitcoin: Crypto Imperator”
by Microsiervos (CC BY 2.0)

Waar gebruik je bitcoins?

Bitcoins zijn natuurlijk vooral op het internet te gebruiken, bij IT-gerelateerde bedrijven en webwinkels. Ook zijn bitcoins bijzonder populair bij online casino’s. Hierbij is het een groot voordeel dat een bitcoin-transactie in principe anoniem is en bovendien zeer snel gaat. Bij casino meesters vind je meer informatie hierover. Ook hebben ze een overzicht van betrouwbare online casino’s die bitcoins accepteren. Er zijn gespecialiseerde casino’s die alleen met bitcoins werken.
Daarnaast maakt de bitcoin zijn opmars in de gewone wereld. In een aantal restaurants kun je met bitcoins betalen. Maar ook vervoersbedrijven accepteren bitcoins, bijvoorbeeld voor het huren van een fiets of camper. Arnhem mag zich op dit moment bitcoinstad noemen, hier zijn de meeste bedrijven die bitcoins accepteren.

Hoe kun je als bedrijf bitcoins accepteren?

Dit is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een bitcoin-portemonnee en een bitcoin-adres. Dan kan iedereen je overal betalen. De transactiekosten zijn heel laag, lager dan bijvoorbeeld PayPal of iDeal. Het frauderisico is bijzonder klein en de transactie gaat heel snel.
Je kunt zelf je bitcoin-transacties bijhouden, maar het is ook mogelijk om bitcoins te accepteren via een betalingsprovider. Dan hoef je je niet bezig te houden met koersen. Voor een webwinkel is dit bijzonder handig omdat je dan gelijk de techniek erbij krijgt om de betalingsoptie in je shop te integreren. Zodra alles is geïnstalleerd, kun je je aanmelden bij diverse overzichtssites van bitcoin bedrijven. Dan heb je extra voordeel omdat je je als trendsetter kunt profileren.

De opmars van de bitcoin gaat maar door en de ouderwetse wereld kan er niet meer omheen: de bitcoin is een blijvertje!