Een digitaal kopje koffie

Intercontinental Exchange (ICE), de moeder van onder andere de New York Stock Exchange lanceert in samenwerking met Microsoft een start-up, genaamd Bakkt.

Bitcoin als regulier betaalmiddel

Het doel van deze kersverse onderneming is om, in eerste instantie, Bitcoin te integreren in het alledaagse leven als regulier betaalmiddel. Bakkt heeft dan ook samen met Microsoft een volledig open en gereguleerd platform ontwikkeld voor consumenten, institutionele beleggers en winkeliers waarop Bitcoins verhandeld kunnen worden. Op dit netwerk kunnen de deelnemers Bitcoins kopen, verkopen, bewaren en uitgegeven. Een soort e-commerce systeem.

Bakkt denkt snel op te kunnen schalen, omdat de ontwikkelde infrastructuur op een veilige manier gekoppeld kan worden aan applicaties voor consumenten en detailhandel. Dit moet vertrouwen wekken.

Wat is Bakkt allemaal van plan?

Ten eerste gaan zij een eendaagse future uitgeven. Een future is een overeenkomst tussen twee partijen die een wederzijdse verplichting aangaan om op een van tevoren bepaald tijdstip (hier een dag), Bitcoins met elkaar te verhandelen tegen een van tevoren bepaalde prijs. De Bitcoins worden aan het einde van de dag fysiek ook geleverd aan de koper. En dat is nieuw. Meestal wordt slechts het prijsverschil afgerekend tussen de openingskoers en de slotkoers van de dag betaald in US Dollars.

De future moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse financiële autoriteiten. En dat is van belang omdat institutionele beleggers alleen willen beleggen in gereguleerde markten. Daarnaast kunnen Amerikaanse werknemers dan hun pensioengelden (de zogenaamde 401K’s) hierin beleggen naast aandelen, obligaties en onroerend goed. En dat kan voor een hoop liquiditeit zorgen in de markt. 
De verwachting is dat de Bakkt future ergens in november 2018 verhandeld kan worden.  

Ten tweede gaat Bakkt samenwerken met Starbucks. Bij dit internationale koffiehuis kunnen in Amerika Bitcoins worden omgezet in US Dollars en daarmee kan je dan je kopje koffie, espresso of latte machiatto betalen. De datum waarop je met je Bitcoin bij Starbucks terecht kunt, is nog niet bekend.

Wachten op de toezichthouder

Bovenstaande ontwikkeling is heel goed voor de algehele acceptatie bij het publiek van cryptovaluta in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Het systeem werkt efficiënt, is veilig en door de regulering zullen liquiditeiten naar de markt vloeien. Hopelijk ziet de toezichthouder al deze voordelen ook!

Meer crypto nieuws

Redacteur

Comments are closed.