Menu
Cryptovaluta

De belangrijkste cryptovaluta van dit jaar

Het afgelopen jaar steeg de belangstelling voor cryptomunten sterk. Niet alleen onder professionals, maar ook onder particulieren. Dit heeft uiteraard te maken met de gigantische koersstijgingen over de afgelopen jaren van cryptovaluta. Wat zijn op dit moment de belangrijkste cryptovaluta? Wat zijn de trends? 

Nieuwe ontwikkelingen

Het afgelopen jaar zagen we een aantal belangrijke trends op het gebied van cryptovaluta. Er was de opkomst van het unieke, digitale eigendomsbewijs voor objecten, NFT’s (non-fungible tokens) genoemd. Dit heeft geleid tot een nieuwe groeiende markt voor digitale verzamelobjecten. Een andere ontwikkeling is de opkomst van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Hierbij worden transacties tussen verschillende partijen afgehandeld via een smart contract. De uitvoering van de transactie vindt automatisch plaats zonder tussenkomst van een bank of tussenpersoon. Een andere trend is het gebruik van cryptomunten in 3D-omgevingen zoals de metaverse, waar je met een avatar rond kunt lopen en games kunt spelen. 

De best presterende cryptomunten

Als we kijken naar de beste koersprestaties van cryptomunten dan geldt dat de Bitcoin koers op dit moment rond de 42.000 dollar ligt. Sinds het begin van vorig jaar is de munt met zo’n 65% in waarde gestegen. Ethereum, de nummer twee, is het afgelopen jaar flink in koers gestegen. Ook de Ripple koers is flink gestegen het afgelopen jaar. De extreme koersstijgingen vind je voornamelijk bij de wat minder bekende cryptomunten. Veel cryptomunten die explosief in waarde zijn gestegen richten zich op de metaverse. Hierbij kun je denken aan tokens zoals Decentraland en The Sandbox. 

De verwachte stijgers in 2022

Ook dit jaar zijn er cryptomunten die naar verwachting in populariteit zullen stijgen. Hieronder vind je de cryptomunten die naar verwachting een koersstijging zullen doormaken.

VeChain

Blockchain technologie in Supply chain management is een echte niche. Het doel van VeChain (VET) om met behulp van gedecentraliseerd beheer en IoT een ecosysteem te maken dat toezicht houdt op verschillende supply chains. Het idee is om de efficientie en transparantie van verzendprocedures te verbeteren en de kosten te verlagen.

Elrond

De koersstijging van Elrond is niet alleen te wijten aan de techniek achter het platform. Elrond zal naar verwachting dit jaar een gedecentraliseerde financieringsapplicatie lanceren die gebruik maakt van de Elrond blockchain. De app is een digitale wallet en een wereldwijde betaalapplicatie voor het wisselen en bewaren van geld

Ripple

Ripple is anders dan andere cryptovaluta. Ripple is een uitvinding van Ripple Labs en richt zich op het aanbieden van een betalingsprotocol voor financiële instellingen. Ripple Labs heeft een aantal samenwerkingen aangekondigd met toonaangevende geldtransferdiensten. 

EOS

Ook EOS wint de laatste jaren aan populariteit. EOS is het eerste platform dat blockchain technologie aanbiedt dat gebaseerd is op parallelle verwerking, waardoor snellere transactiesnelheden mogelijk zijn en het netwerk beter schaalbaar is. Daarnaast zijn transacties op het EOS-netwerk gratis.

Cardano

Cardano wil via smart contracts concurreren met Ethereum. Sinds vorig jaar is het mogelijk om op Cardano smart contracts te maken. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor veel nieuwe blockchaintoepassingen. 

Solana

Solana werd gelanceerd in 2020 en is een platform voor decentrale applicaties, zoals Ethereum en Cardano dat zijn. Het platform biedt een razendsnelle en schaalbare blockchain aan, die wel 60.000 transacties per seconde aankan. 

Chainlink

Met de techniek van Chainlink kun je actuele dynamische data inladen via blockchains. Dit is bijvoorbeeld handig in het geval van Decentrale Financiën. Hiermee kan actuele koersinformatie worden aangeleverd voor gedecentraliseerde cryptobeurzen, maar er zijn ook een tal van andere applicaties denkbaar die de technologie van Chainlink kunnen gebruiken. 

Polkadot

Polkadot werd gelanceerd in 2020. Het bijzondere van deze cryptomunt is dat deze meerdere blockchains heeft. Hierdoor is het netwerk flexibel en schaalbaar. De relay-chain is de belangrijkste blockchain en is verantwoordelijk voor de algemene consensus en veiligheid van het netwerk. Hieronder vind je verschillende parachains. Dit zijn zelfstandige blockchains met eigen tokens, die naar eigen inzicht kunnen worden aangepast. Daarnaast wil Polkadot het mogelijk maken om te kunnen communiceren met andere blockchains zoals Ethereum.

Dogecoin

De meeste mensen kennen Dogecoin vanwege een enorme koersstijging in 2021. De munt bestaat al sinds 2014 en was oorspronkelijk bedoeld als grap. Toch heeft de munt al lange tijd overleefd op de cryptomarkt en lijkt steeds populairder te worden en wordt omarmd door beroemdheden zoals Elon Musk en Snoop Dogg.