Rubriek

Café, restaurant, hotel

Rubriek

U staat aan het begin om uw restaurant uit te breiden met een bar, maar wat komt daar allemaal bij kijken? Met dit artikel wordt er dieper ingegaan op de benodigdheden voor het openen van een bar.

De mogelijkheden voor een bar

 • U kunt kiezen voor een bar zonder personeel. Aan deze bar kunnen geen gasten zitten en zal enkel en alleen gebruikt worden voor het personeel om daar drankjes te kunnen maken.
 • U kunt ervoor kiezen om uw bar als wachtruimte te laten dienen. Hierbij is er meestal een speciaal personeelslid voor de bar wie de gasten voorziet van een lekker drankje wanneer de gasten wachten op een vrij tafeltje.
 • Een bar kan als aanvulling van het restaurant dienen. Hierbij kunnen de gasten van het restaurant zowel aan een tafel als de bar een lekker drankje nuttigen of een lekker hapje eten.

Voordat u een keuze maakt voor 1 van de bovenstaande mogelijkheden, is het natuurlijk wel van belang om de doelgroep en het concept van uw restaurant te analyseren. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw restaurant een algeheel plaatje wordt.

Plaats en ruimte van de bar

Het is van belang om te bepalen hoeveel ruimte u heeft voor de bar en op welke plaats u de bar wenst. Om dit goed in kaart te brengen kunt u zich de volgende vragen stellen:

 • Heb ik voldoende ruimte voor de benodigde materialen bij de bar?
 • Is de ruimte en plaats geschikt voor het werkende personeel?
 • Wil ik de bar aar de voorkant, in het midden of liever achterin het restaurant?
 • Wat wil mijn doelgroep bij de bar? Willen zij alleen wat drinken en wachten of willen zij daar ook een hapje eten?

Dit zijn belangrijke vragen om zo de efficiëntie van de bar te benutten

De benodigde materialen

Na dat u alles op een rijtje heeft gezet wat betreft het type bar, plaats en de ruimte, is het tijd om te inventariseren welke materialen u nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan:

 • Een koffiemachine.
 • De benodigde glazen passend bij de geserveerde dranken.
 • Een ijsmachine voor de ijsblokjes.
 • Apparatuur voor de bar.
 • Koelkasten voor frisdranken of wijnkoelkasten van horecatraders.com.

Je hebt je eigen restaurant, misschien al jaren, misschien begin je net. Je hebt een vaste clientèle opgebouwd en weet ook voldoende hongerige en dorstige voorbijgangers te trekken. De tent zit niet altijd stampvol, maar je mag zeker niet klagen, ook niet gezien de huidige financiële tijden. Je bent tevreden met je inrichting en je bedrijfslogo. Toch speel je soms met het idee om je restaurant wat verder te personaliseren. Maar hoe pak je dat aan?

Je bedrijfslogo uitbuiten
Jouw tent is inderdaad top, maar helaas zijn de restaurants om je heen ook niet slecht. Het eten uit jouw keuken is van prima kwaliteit, maar de buren hebben ook een goede kok. Hoe zorg je er dan toch voor dat klanten jouw restaurant en duurbetaalde logo nooit meer vergeten? En dan natuurlijk het liefst zonder al te fors te moeten investeren?

Het antwoord is simpel. Laat je logo drukken op servies en menukaart. Serveer de thee op het terras en bij de lunch in stijlvol bedrukte mokken. Met iedere slok thee wordt de naam van je restaurant steviger in het geheugen van je klant verankerd.

De menukaart
Je menukaart verandert met de seizoenen. Het is een goed idee om de menumappen te vervangen zodra de kaart wijzigt. De vaste klanten zullen geprikkeld worden om het menu weer eens goed door te nemen. Ze worden verleid om eens wat nieuws te proberen, ze bestellen iets van het nieuwe aanbod, of herontdekken oude favorieten. Zo blijf je met een kleine investering interessant voor je vaste klanten en zullen ze ook in de toekomst graag bij je te gast zijn.