Menu
Bedrijfspand / Bouw

Nieuw kantoorpand? Zo ziet het bouwproces eruit

Wanneer je huidige kantoorruimte te klein is, dan kun je ervoor kiezen om een nieuw kantoor te laten bouwen. Zo kun je een bedrijfsruimte bouwen die helemaal voldoet aan jouw wensen. En dat hoeft niet per se een groot gebouw te zijn. Ook als kleine ondernemer kun je thuis een praktijk- of werkruimte laten bouwen. Bijvoorbeeld in de tuin of door een schuur te verbouwen. Maar wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een kantoorruimte en hoe ziet het proces eruit? Vandaag geven we je even een kort en praktisch overzicht.

De locatie & grond

De juiste locatie is natuurlijk essentieel. Belangrijk daarbij zijn voldoende ruimte, daglicht, bereikbaarheid, planologische regels en de voorzieningen in de buurt. Voor een bedrijfsruimte thuis is ook voldoende rust en stilte belangrijk om ongestoord te kunnen werken.

Wanneer je iets wilt laten bouwen, dan heb je ook grond nodig. Op de gronddatabank.nl vind je een overzicht met stukken grond die te koop zijn. Denk bij de locatie ook na over zaken als sfeer en uitstraling en bereikbaarheid voor klanten en leveranciers. Is de locatie dichtbij de snelweg en ov? Check ook altijd even het bestemmingsplan en of er vergunningen nodig zijn. En bekijk of er later nog uitbreidingsmogelijkheden zijn. Kijk voor een bedrijfsruimte thuis of je een eigen ingang kunt maken zodat de ruimte fiscaal aftrekbaar wordt. 

Het ontwerp

Voor het ontwerp van een kantoor wordt vrijwel altijd een architect ingeschakeld. Deze maakt een voorlopig design op basis van de wensen en eisen. Daarna wordt een definitief ontwerp gemaakt waarbij ook een Arbo coördinator wordt ingeschakeld. Daarbij hoort ook een bestek waar in beschreven staat hoe het werk wordt uitgevoerd en welke materialen worden gebruikt. Denk daarbij aan zaken als bijvoorbeeld steigers, Teka kranen of een betonmolen. 

Bouw bedrijfspand

Het oppervlak

Een basisregel is dat je per medewerker 20m2 nodig hebt. En misschien heb je naast kantoorruimte nog andere specifieke ruimtes nodig (sportruimte, vergaderruimte, trainingsruimte et cetera)? Maak altijd even een plattegrond of tekening van alle ruimtes om te zien of de totale ruimte voldoet aan je wensen.

Bouweisen

Tegenwoordig moet een kantoorruimte met energielabel A gebouwd worden. Dat betekent dat je strakd minder kwijt bent aan energiekosten, maar de kosten van de bouw zijn wel hoger. Gelukkig zijn er allerlei subsidies die je kunt aanvragen. Zo blijven de totale extra kosten toch vrij laag. In het Bouwbesluit zijn alle eisen vastgelegd ten aanzien van isolatie, muren en daken.

De kosten & vergunning

Voor het bouwen van een kantoor moet je rekenen op tussen de 875 en 1.700 euro per m2. Wanneer je thuis een kantoorruimte bouwt, dan liggen die kosten vaak veel lager. Daarnaast zijn er nog kosten voor de grond, vergunningen, ontwerp inrichting en financiering.

Nadat het ontwerp van de architect definitief is compleet met bestek, dan wordt de bouwvergunning aangevraagd. De gemeente bekijkt daarbij of het ontwerp voldoet aan de lokale regels en wetten. Wanneer dit niet zo is, dan moet de architect het ontwerp aanpassen.

De bouw

Bedrijfspand bouw proces

Zodra de bouwvergunning rond is, wordt er een aannemer gezocht die het gebouw kan bouwen. Meestal gaat dit via een aanbesteding. Wanneer de aannemer eenmaal gekozen is, dan wordt er gestart met het bouwproces. De opzichter houdt daarbij het bouwproces nauwlettend in de gaten. Soms schakelt de aannemer ook onderaannemers in. Na de bouw volgt de oplevering. Daarbij loopt de aannemer met de opdrachtgever het gebouw na op eventuele gebreken.