Menu
Industrie

Helium of stikstof voor zakelijk gebruik? Het wordt vaker toegepast dan u denkt

Energie, warmte en brandstof. Het zijn onderdelen die door de opwarming van de aarde een steeds prominentere rol krijgen binnen organisaties. Toch zal het u verbazen hoeveel beroepsgroepen dagelijks gebruikmaken van industriële gassen. Twee veelgebruikte gassen zijn helium en stikstof. Reden om een expert aan het woord te laten om ons van de nodige informatie te voorzien. Het woord is aan Linde Gas. 

Ondanks dat we onze klimaatdoelen nauwelijks halen zijn er voldoende Nederlandse energieopslag innovaties te vinden. FluxEnergie berichtte laatst nog over enkele interessante ontwikkelingen zoals bio-energie uit cacaoschillen voor een cacaofabriek. Omdat we die in Nederland niet hebben worden industriële gassen vooral gebruikt in werkgebieden zoals de industrie, handel en wetenschap.

De toepasbaarheid van helium

Helium is een kleurloos edelgas en werd pas eind 19e eeuw ontdekt. Heliumgas staat bij sommige mensen bekend om het vervormen van het stemgeluid. Praktisch gezien wordt deze gas toegepast op onder andere ballonnen en luchtschepen. Dat komt omdat de helium veel lichter is dan lucht.

Een ander voordeel van helium is dat helium het laagste smelt- en kookpunt heeft van alle elementen. Hierdoor is het uitermate geschikt als koelmiddel voor toepassingen die extreem lage temperaturen nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan kernreactoren.

Wist u daarnaast dat diepzeeduikers ook gebruik maken van helium in combinatie met zuurstof? Dat komt omdat zuurstof bij hoge omgevingsdruk giftig is. Ook stikstof is gevaarlijk en kan onder hoge druk leiden tot stikstofnarcose.

De toepasbaarheid van stikstof

Stikstof, ook wel nitrogeen genoemd, werd ontdekt door Daniel Rutherford in 1772. Stikstof wordt onder andere gebruikt in kunstmest, vandaar dat de agrarische sector een groter afnemer van stikstof is. In combinatie met andere elementen kan stikstof voor een explosief effect zorgen. Niet voor niets wordt deze stof ook toegepast in de mijnbouw.

Gek genoeg zien we vloeibare stikstof de laatste jaren zijn opmars maken in de keuken. Het blijft een gevaarlijke stof dus alleen getrainde chefs mogen het gebruiken. Door een toename van stikstof in de lucht zal het aandeel zuurstof kleiner worden, met verstikking als gevolg. Vandaar ook de naam, stikstof.

Omdat het omgaan met gassen en stoffen gevaren met zich meebrengt is het niet verstandig om zelfstandig aan de slag te gaan. Deze gassen zijn ook niet voor iedereen verkrijgbaar. U kunt het gebruik en transport het beste overlaten aan professionele organisaties.