Menu
Bedrijfswagen

Shortlease voor bedrijfswagens: alles wat je moet weten

Heb jij geen zakelijke auto omdat je meestal vanuit huis werkt of veel met het ov reist? Best een verstandige financiële beslissing want zelfs een stilstaande auto kost geld aan bijvoorbeeld afschrijving en wegenbelasting. En dan hebben we het nog niet eens over de bijtelling, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé van de bedrijfswagen gebruik maakt. Maar soms is het toch handig om tijdelijk de beschikking over een bedrijfsauto voor jezelf of een medewerker. Omdat er bijvoorbeeld aan een tijdelijk project op diverse plaatsen moet worden gewerkt, die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een auto huren is in dit geval vaak aardig prijzig. Een bedrijfswagen leasen is niet mogelijk omdat een leasecontract pas voor minimaal een aantal jaar kan worden afgesloten. Wel een passende oplossing biedt shortlease.

De flexibiliteit van shortlease

Heb je medewerkers in dienst die nog hun proeftijd zitten of met kortlopende contracten? Of heb jij in je eigen werkzaamheden of die van medewerkers te maken met seizoenspieken? De flexibiliteit die shortlease zakelijk biedt sluit precies aan op de vraag van veel ondernemers. Shortlease biedt dezelfde voordelen als andere leasecontracten, ze gelden alleen voor een kortere termijn. Het verschilt per aanbieder voor welke periode je het contract afsluit. Minimaal is vaak een maand, en maximaal twee jaar. Na afloop van de minimale leasetermijn (vaak een maand) kan de auto iedere gewenste dag worden ingeleverd. Zo kun je op een flexibele maar toch kostenbewuste manier voorzien in de mobiliteitsbehoefte van je onderneming.

Geen financiële verrassingen

Met de aanschaf van een zakelijke auto loop je als ondernemer risico. Verstandige ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn en zullen vooraf een calculatie maken van de totale kosten. Naast de aanschaf heb je namelijk ook te maken met afschrijving, verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Vaak stijgen de kosten nog in de toekomst en moet je de restwaarde schatten. Bij shortlease heb je direct goed overzicht in de kosten. Zo weet je precies hoeveel je nu, maar ook in de toekomst, betaalt voor het gebruik van een zakelijke bedrijfswagen. Geen stijgingen in tarieven van verzekering of wegenbelasting, en geen verlies bij een lagere restwaarde. De brandstof is het enige dat je zelf moet regelen en betalen.

Welke verzekering heeft een shortlease bedrijfswagen?

De kosten van de autoverzekering zijn al opgenomen in het maandtarief. Meestal omvat de verzekering een dekking van WA+ volledig casco (ook wel allrisk genoemd), en gaat het vaak ook om een aanvullende inzittendenverzekering. Wat precies verzekerd is en voor welk bedrag hangt wel af van de afspraken tussen de verzekeraar en de leasemaatschappij, dus check dit wel altijd. Er kan overigens sprake zijn van een eigen risico, bijvoorbeeld als de schade niet te verhalen is. Denk bij het eigen risico aan een bedrag van een paar honderd euro. Voor beginnende bestuurders kan deze hoger zijn, soms geldt er een leeftijdsafhankelijk eigen risico. Omdat het bij shortlease om een kortlopend contract gaat, loop je bij de meeste verzekeraars niet meer het risico om je schadevrije jaren kwijt te raken.

Heb je toch voor langere tijd een zakelijke auto nodig? Oriënteer je dan goed. Welke andere leasevorm is geschikt voor jouw type onderneming?