Mag je binnenkort een nieuwe leaseauto uitkiezen? Samen met ALD Automotive hebben we 6 slimme tips opgesteld waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een leaseauto zodat deze past binnen de leasenorm en binnen jouw eigen budget.

1: Waardevaste opties

Metallic lak, climate control, een automatische versnellingsbak en lederen bekleding zijn waardevaste opties die invloed hebben op de leaseprijs van een auto. Maar ook een ingebouwd navigatiesysteem heeft een gunstige invloed op de leaseprijs omdat de restwaarde van een auto met deze opties vaak hoger uitvalt. De afschrijving is namelijk de grootste kostencomponent van een leaseauto, dus restwaarde verhogende opties en accessoires zijn interessant om te kiezen.

2: De eigen bijdrage

De leaseauto wordt vaak ook privé gebruikt. De werkgever kan daarom haar werknemers vragen een eigen bijdrage voor de leaseauto te betalen. Als de eigen bijdrage is benoemd als bijdrage wegens privégebruik, dan kan de bijtelling worden verlaagd met het bedrag van deze eigen bijdrage. Mag je je zakelijke leaseauto niet privé gebruiken? Lease privé om ook in je vrije tijd de voordelen van leasen te ervaren.

3: Looptijd

Autokosten (zoals afschrijving en rente) worden verdeeld over de looptijd van het leasecontract. Zo kan het zijn dat een duurdere leaseauto wel binnen de leasenorm valt als er een langere looptijd van het contract wordt afgesloten.

4: Occasion lease

Leaseauto’s komen vaak eerder terug, omdat een werknemer bijvoorbeeld uit dienst gaat. Deze (tweedehands) leaseauto’s kan je dan als occasion leasen. Vaak is het dan mogelijk een grotere auto te kiezen die binnen het leasebudget valt, doordat de auto tegen een scherp tarief aangeboden wordt. Daarnaast kan je deze leaseauto snel rijden omdat hij immers op voorraad is en behoort een kortere looptijd van het contract tot de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de bijtelling lager uitvalt omdat de auto al eerder op kenteken is gezet.

5: De elektrische auto

Een volledig elektrische auto kan diverse voordelen hebben. Deze auto’s hebben een bijtelling van slechts 4 procent*. Er zijn momenteel al meerdere modellen met een flinke actieradius (+200km) zoals de Kia e-Niro, Nissan Leaf, Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Goed om te weten is dat je jouw leasecontract kunt uitbreiden met een zgn. vakantieauto. Hiervoor reserveer je maandelijks een klein bedrag waarmee je enkele weken per jaar de elektrische leaseauto inwisselt voor een auto met een onbeperkte range en/of een klasse groter.

6: Houd de leaseaanbiedingen in de gaten

Een leaseauto met een upgrade pakket of in een lease-uitvoering, heeft net even wat extra opties en vaak tegen een scherp tarief. Lease zakelijk door deze aanbiedingen in de gaten te houden om zo te profiteren van extra opties en/of korting.

*(Let wel; volgende jaar verandert de fiscale bijtelling op elektrische leaseauto’s deels. Het verlaagde bijtellingspercentage van 4% geldt tot € 50.000,- van de catalogusprijs, daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.)

Redacteur

Comments are closed.