Menu
Bedrijfsvoering

Wat zijn je mogelijkheden als je als zzp’er in de schulden terechtkomt?

Wat zijn je mogelijkheden als je als zzp’er in de schulden terechtkomt

Als zzp’er zijn de financiën van je bedrijf onlosmakelijk verbonden aan jouw persoonlijke financiën. Je bedrijf is geen afzonderlijk rechtspersoon, waardoor je persoonlijk verantwoordelijk gehouden kunt worden voor schulden die je oploopt in je bedrijfsvoering. Dit in tegenstelling tot bij een BV. Dat is de keerzijde van het volledig kunnen beschikken over de middelen van je bedrijf: gaat het goed, dan kun je jezelf rijk rekenen, maar als het slecht gaat ondervind je daar persoonlijk de problemen van. Wat kun je als je als zzp’er in de schulden terechtkomt?

Betalingsregeling treffen

Het eerste wat je moet doen om te voorkomen dat je verder in de schulden raakt, is op korte termijn je uitgaven proberen te verlagen. Uiteraard zou het ook zeer van pas komen als je je inkomsten kon verhogen. Om je in dat proces wat lucht te geven, is het zinnig om te proberen betalingsafspraken te maken met schuldeisers. Wellicht staan die ervoor open om je wat meer tijd te gunnen om je rekeningen af te betalen, waardoor je alsnog de boel weer zelfstandig op de rit te krijgen.

Oud goud

Hoe hard het ook is, het verkopen van waardevolle zaken kan een instrument zijn om acute financiële problemen het hoofd te bieden. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar ‘oud goud’. Heb je oude sieraden liggen die eigenlijk permanent in een doosje liggen zonder gebruikt te worden? Dan kun je je afvragen wat de waarde ervan is om het toch maar te bewaren. Je kunt oud goud inwisselen bij Inkoop Edelmetaal voor 90 procent van de actuele goudprijs. Heb je zogenaamde ‘gouden tientjes’ in je bezit, gouden tienguldenstukken die vroeger geslagen zijn? De verzamelwaarde daarvan is bij de meeste jaartallen waarin deze gouden tientjes geslagen zijn lager dan de goudwaarde. Je gouden tientjes verkopen voor de goudprijs is dus ook het overwegen waard.

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Lukt het niet om het zelf weer op de rit te krijgen, dan is het ‘geluk bij een ongeluk’ van zzp’er zijn dat je ook met schulden die je in je bedrijfsvoering hebt opgelopen een beroep kunt doen op schuldhulpverlening vanuit de gemeente. Een schuldhulpverlener kan dan betalingsregelingen treffen met je schuldeisers. Een vervelende uitkomst van dit traject kan echter wel zijn dat je je bedrijf kwijtraakt. Wil je dat niet, dan is de gemeente niet verplicht om je te helpen. Je kunt dan wel bij een particuliere organisatie aankloppen voor schuldhulpverlening, maar daar hangt dan een prijskaartje aan.

In het uiterste geval, kun je als je je schulden niet meer kunt aflossen een faillissement aanvragen. Dat betekent echter niet dat je daarna verder kunt met een schone lei. Je schulden blijven bestaan en schuldeisers kunnen je nog twintig jaar blijven achtervolgen om hun schulden in te vorderen. Zeker grote organisaties kijken elk jaar opnieuw of er bij jou wat te halen valt.