Elke onderneming heeft wel eens te maken met debiteuren die te laat, of soms zelfs helemaal niet betalen. De kosten van die facturen kunnen met verloop van tijd hoog oplopen. Zo nu en dan lukt het bedrijven niet om middels een incassobureau de openstaande facturen te innen. Er zijn dan juridische stappen die u kunt ondernemen om alsnog het verschuldigde bedrag te vorderen.
De functie van een deurwaarder
Kort gezegd innen deurwaarders schulden namens anderen. Een deurwaarder heeft dankzij zijn wettelijke status meer privileges dan een incassobureau. Zo kan een incassobureau geen beslag leggen op eigendommen van de schuldenaar, maar kan een deurwaarder dit wel. Daarnaast kan hij iemand middels een dagvaarding oproepen om zich voor de rechter te verantwoorden.
Wanneer uw klant weigert te betalen of een aanmaning van een incassobureau niet (volledig) betaalt, kan een MKB deurwaarder ingeschakeld worden om de debiteur voor de rechter te laten verschijnen. Indien de schuldenaar na een uitspraak van de rechter nog steeds niet betaald, heeft de deurwaarder de macht om beslag te leggen op de goederen en eigendommen van de debiteur. Het kan dan gaan om materiële goederen, maar ook om bankrekeningen en uitkeringen.
Doorgaans komen de deurwaarderskosten ook op de rekening van de schuldenaar. Kan de schuldenaar na een uitspraak van de rechter de schulden niet bekostigen? Dan kan een MKB deurwaarder eigendommen van de schuldenaar verkopen. Middels het geld dat hiermee opgebracht wordt krijgt u uw kosten en schulden dan vergoed.
Hoe ontstaan schulden?
De meest voorkomende reden waarom bedrijven te maken krijgen een MKB deurwaarder is omdat zij simpelweg slecht zicht hebben op hun bedrijfsfinanciën. Vaak hebben kleine bedrijven minder budget om hun administratie professioneel uit te laten voeren. Hierdoor worden openstaande rekeningen gemakkelijk over het hoofd gezien. Een slecht financieel overzicht kan er daarnaast voor zorgen dat een bedrijf ineens te maken krijgt met torenhoge kosten van onbetaalde rekeningen: facturen die niet op tijd betaald worden kunnen namelijk in korte tijd flink in kosten oplopen.
Sommige klanten weigeren te betalen omdat ze het ergens niet mee eens zijn, bijvoorbeeld de werkwijze of het geleverde resultaat. Probeer in dat geval eerst onderling tot een oplossing te komen.
Het kan ook voorkomen dat de crediteur fouten maakt die leiden tot problemen met het betalen van facturen. Denk aan ontbrekende of foutieve informatie op rekeningen of aan brieven die bij de verkeerde persoon terecht komen. Mogelijk is er sprake van een miscommunicatie, bijvoorbeeld over het betalingstermijn.
Dit gebeurt er met een klant die niet betaald
Wanneer een rekening niet op tijd betaald wordt kan de schuldeiser een aantal aanmaningen versturen. Dit zijn brieven die de klant eraan herinneren dat hij nog geld schuldig is. Wanneer er na meerdere pogingen geen gehoor wordt gegeven aan de eis, is het mogelijk om een formele brief te versturen. Hierin maakt de eiser kenbaar dat hij juridische stappen gaat ondernemen om de openstaande schuld te claimen.
De daaropvolgende stap is meestal een incassobureau – een bedrijf dat schulden int in opdracht van de schuldeiser. Al het contact tussen crediteur en debiteur loopt daarna via het incassobureau. Mocht het incassobureau er ook niet uit komen en zijn er gerechtelijke middelen nodig, dan komt een deurwaarder er aan te pas. De meeste debiteuren betalen direct bij het zien van een dagvaarding.
Voorkomen is beter dan genezen: zo herken je een potentieel lastige klant
Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedere klant met een laag vermogen problemen gaat hebben met het betalen van rekeningen. Er zijn echter wel andere signalen waar bedrijven op kunnen letten om wanbetalers te herkennen.
Ga vooral niet in zee met klanten die onredelijk veel proberen af te dingen en de onderbouwing van uw tarieven niet wil begrijpen. Vaak vragen schuldenaars om kortingen op hun facturen, of ze betalen te weinig, te laat of helemaal niet. Dat gaat gepaard met loze beloftes en excuses. Tegelijkertijd verwachten ze wel dat de service die uw bedrijf levert doorgaat. Dat kost uw bedrijf alleen maar geld.
Lastige klanten veranderen met regelmaat van gedachten of zijn onduidelijk in wat ze nu eigenlijk willen. Slechte communicatie zorgt vaak voor veel hoofdpijn. Zorg er dus voor dat er tijdens meetings duidelijke afspraken worden gemaakt en leg deze afspraken ook vast. Zodoende weet ook een MKB deurwaarder wat er aan de dagvaarding vooraf is gegaan.
Als een zakelijke klant er langer over doet om een rekening te betalen, kan het zijn dat het bedrijf zich opmaak om faillissement aan te vragen. Ook in dat geval kan een MKB deurwaarder u bijstaan in het juridische proces dat volgt om uw geld alsnog te krijgen.
Vergeet tot slot niet dat u veel ellende kan voorkomen door uw debiteurenbeleid eens in de zoveel tijd te herzien. Verscherp bijvoorbeeld het betalingstermijn of denk aan mogelijkheden om vooruit te factureren.
Een MKB deurwaarder kan achterstallige betalingen herwinnen
Wat de reden voor een openstaande factuur ook mag zijn, het is belangrijk dat u alle juridische mogelijkheden bekijkt om zo snel mogelijk uw geld te krijgen. Een MKB deurwaarder ontziet uw onderneming de stress van onbetaalde rekeningen en andere juridische zaken. Tegenwoordig gaan deurwaarders persoonlijk en overtuigend te werk. Een goede deurwaarder past zich aan aan de wensen van de opdrachtgever. Wacht niet langer op wanbetalers en onderneem direct actie!