Menu
ICT

6 tips voor het kiezen van de juiste beamer

Het visuele aspect heeft de laatste decennia flink aan terrein gewonnen, waardoor we nu bij een presentatie ook gelijk denken aan een scherm waarop ondersteunende informatie geprojecteerd wordt. Met de toevoeging van beeld maken we presentaties immers beter behapbaar en meer memorabel voor de toehoorder. Omdat presentaties inmiddels zo’n beetje aan de orde van de dag zijn, kun je als bedrijf dus eigenlijk niet meer zonder een speciaal voor presentaties ingerichte ruimte. In zo’n ruimte hoort een beamer en een scherm. Maar wat is de juiste beamer voor jou? Wij geven 6 tips voor het kiezen van de juiste beamer.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een beamer wordt gemeten in ‘ansi lumen’. Wat de lichtopbrengst is die jij nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel licht er verder in de ruimte is tijdens het gebruik van de beamer. In een ruimte met een normaal lichtniveau is een lichtopbrengst van minimaal 2.500 ansi lumen nodig. Kun je de ruimte echter goed verduisteren, dan heb je een lagere lichtopbrengst nodig om het beeld goed zichtbaar te maken.

Resolutie

Uiteraard is de beeldkwaliteit van belang bij de aanschaf van een beamer. De resolutie geeft aan uit hoeveel pixels het beeld kan bestaan. De invoer is hierbij ook van belang. Veelvoorkomende resoluties bij beamers zijn 1024×768 en 1280×800. Dit is echter relatief laag in vergelijking met de resolutie waarop beelden tegenwoordig vaak gemaakt worden. Wil je dus beelden met een hoge definitie weergeven, dan moet je beamer een hogere resolutie aankunnen. Met het oog op de toekomst is dat wellicht een verstandigere investering.

Uitkiezen van beamer

Techniek

Er worden verschillende technieken gebruikt in beamers. De meest gangbare zijn LCD en DLP. Wanneer je overwegend stilstaande beelden vanaf een laptop projecteert, is LCD met zijn accurate kleurweergave de meer voor de hand liggende keuze. Deze is erg geschikt voor het weergeven van bijvoorbeeld diagrammen, foto’s en logo’s. Wil je wel vaak bewegende beelden projecteren, dan is DLP de betere keuze. Benq beamers zijn een goede keuze wanneer je voor DLP gaat.

Contrast

Ook contrast is een factor om in overweging te nemen wanneer je een beamer aanschaft. Dit brengt namelijk diepte in je projectie. Is er sprake van relatief veel omgevingslicht, zoals eerder besproken bij de lichtopbrengst, dan is contrast nauwelijks waarneembaar. Ben je wel in staat om goed te verduisteren en wil je bewegende beelden vertonen, kies dan voor een beamer met DLP-techniek, want die hebben een hoger contrast.

Projectie afstand

Bedenk voor de aanschaf van de beamer waar je hem gaat plaatsen en hoever dit van het scherm is. Dit is namelijk van belang voor wat betreft de lens van de beamer. Heb je niet de mogelijkheid om de beamer ver van het scherm te zetten, maar wil je wel een beeldvullende projectie, dan moet je je beamer daarop selecteren. Lang niet alle beamers kunnen immers van dichtbij een grote projectie produceren.

Connectiviteit

Bedenk je goed waar je jouw beamer op wilt aansluiten als bron voor het beeld. Het moet immers wel mogelijk zijn om beide apparaten met elkaar te verbinden. Voor een hoge beeldkwaliteit is een HDMI-aansluiting de meest gangbare keuze, maar deze moet dan natuurlijk wel op beide apparaten aanwezig zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook al beamers die op de WiFi aangesloten kunnen worden, zodat je draadloos het beeld door kunt geven van de bron naar de beamer.