Menu
Bedrijfsveiligheid / Bedrijfsvoering

3 aandachtspunten als je een drone wilt gaan inzetten voor zakelijk gebruik

3 aandachtspunten als je een drone wilt gaan inzetten voor zakelijk gebruik

Hoewel het doen van bezorgingen via drone nog toekomstmuziek is, is het maken van luchtbeelden met drones tegenwoordig niets unieks meer. Steeds meer bedrijven maken voor hun bedrijfsvideo’s en hun social media-uitingen gebruik van dergelijke beelden. Heb jij hier ook interesse in voor jouw bedrijf? Dan moet je met de volgende drie zaken rekening houden. Zoek je nog een goede drone, kies dan een drone van Droneland.

Je moet je registreren als exploitant

Volgens de nieuwe regels die op 1 januari van dit jaar zijn ingegaan moet je je registreren als je exploitant bent van een drone. Dit geldt voor exploitanten van alle drones, met uitzondering van speelgoeddrones zonder camera die minder dan 250 gram wegen. Deze registratie doe je bij het RDW en kost 23 euro (per jaar). Tijdens dat registratieproces vraagt het RDW om de gegevens van de operator. Dat kan een natuurlijk persoon of een bedrijf zijn. Het exploitantnummer dat je na registratie ontvangt moet je zichtbaar aanbrengen op de drone. Dit betekent overigens niet dat een ander de drone niet mag besturen, zolang deze over de vereiste papieren hiervoor beschikt.

Kennistest en vliegbewijs

Bij de meeste drones geldt dat de piloot een kennistest moet afleggen over de regels omtrent het vliegen met een drone. Ook moet hij of zij een vliegbewijs halen om met de drone te mogen vliegen. Dit is dus ook van toepassing wanneer jij als exploitant een ander jouw drone laat besturen. Een uitzondering op de verplichting voor de kennistest en het vliegbewijs geldt voor drones die minder dan 250 gram wegen. De enige drones met camera die hieraan voldoen zijn de DJI Mavic Mini en diens opvolger de DJI Mavic Mini 2.

Aandachtspunten als je een drone wilt gaan inzetten voor zakelijk gebruik

No fly-zones

Er zijn gebieden waar je niet of maar beperkt mag vliegen met je drone. Deze houden doorgaans verband met de aanvliegroutes van (zweef)vliegvelden in de buurt. De meeste drones weten op basis van GPS waar ze niet mogen komen en zullen ‘verboden’ terrein enkel betreden als er een code ingevoerd is die de blokkade opheft. Google daarom ook eens waar de no-fly zones zich bevinden in Nederland (of in het buitenland) en in hoeverre dit de plannen voor jouw dronevlucht kan beïnvloeden.

Vergunningen

Waar voorheen Nederlandse droneregels golden waarbij aparte eisen gesteld worden aan zakelijke dronevluchten, zijn de regels voor particulier en zakelijk gebruik nu gelijk getrokken als gevolg van de nieuwe EU-regels. Het gevolg hiervan is dat je nu bijvoorbeeld zonder vergunning zakelijke vluchten kunt doen met drones tot 25 kilo zolang de drone in het zicht van de piloot blijft en er (50 meter) uit de buurt van menigtes gevlogen wordt. Wil je wél boven groepen mensen vliegen, dan wordt dit als een vlucht met hoog risico beschouwd en is een vergunning van de nationale luchtvaartautoriteit wel noodzakelijk. Voor deze situatie gelden nu nog de ‘oude’ Nederlandse regels. Wil je buiten het zicht van de piloot vliegen of in een gecontroleerd luchtruim, dan heb je een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Natuurlijk kun je proberen door de mazen van de wet te slippen door ongemerkt zonder de juiste papieren te vliegen. Maar drones worden vaak wel opgemerkt omdat ze relatief veel geluid maken. Zorg liever dus dat je je zaakjes op orde hebt, zodat je onbevreesd je drone voor zakelijk gebruik kunt gaan inzetten!