Menu
Bedrijfsvoering / Personeelszaken

Wanneer kom je in aanmerking voor outplacement begeleiding?

outplacement

Outplacement begeleiding is de begeleiding die je ontvangt na ontslag. Een gespecialiseerde dienstverlener helpt je in dit geval bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Met outplacement vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en is de kans dat je snel een nieuwe baan vindt heel groot. Een outplacementtraject varieert van drie maanden tot ongeveer een jaar. Het traject betreft niet alleen de zoektocht naar een nieuwe baan, maar ook het verwerken van het ontslag en nahulp. 

Maar wat houdt outplacement dan precies in? Wanneer kom je hiervoor in aanmerking en wat levert het je op? 

Is outplacement verplicht? 

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat outplacement niet verplicht is. Steeds vaker bieden werkgevers dit aan, maar ze zijn niet verplicht om dit te doen. Ook ben jij niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. Toch zou het een gemiste kans zijn om dit niet te doen. Hoe vaak komt het nou voor dat je met begeleiding je kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten? En dat op kosten van de zaak?! Het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Houd er wel rekening mee dat de kosten weliswaar door je ex-werkgever worden betaald, maar dat deze meestal verrekend zullen worden met je ontslagvergoeding. 

Als werkgever ben je niet verplicht om outplacement aan te bieden. Wel is het zo dat het getuigt van goed werkgeverschap als je je werknemers een beetje op weg wilt helpen. Met outplacement vergroot je hun kansen en is het makkelijker om in goede verstandhouding uit elkaar te gaan. 

Voor wie is outplacement bedoeld? 


Outplacement is dus eigenlijk voor iedereen die te maken krijgt met ontslag. Zodra je ontslagen wordt, kan dit ongelooflijk veel extra stress opleveren. Het heeft niet alleen gevolgen voor je zelfvertrouwen, maar ook voor je gehele persoonlijke situatie. Red je het straks nog wel financieel? Wat als je niet tijdig een baan kunt vinden? Of als er simpelweg geen passende functie te vinden is? 

Al die zorgen zijn terecht, maar het is belangrijk om ook de positieve kanten van het ontslag te zien. Wees je ervan bewust dat er door het ontslag ook heel wat nieuwe deuren open zullen gaan. Plotseling ben je in staat om andere keuzes te maken. Dingen die je nog nooit had durven proberen. Uit angst om bijvoorbeeld een vaste baan op te geven. Omdat je simpelweg geen idee had hoe je deze overstap moest maken. Met behulp van outplacement begeleiding kun je een geheel nieuwe kant inslaan. Deze deskundigen helpen je bij onderzoeken wat jouw talenten precies zijn en hoe je jouw dromen mogelijk kunt verwezenlijken. Dit kan wellicht betekenen dat je je laat omscholen of dat je als zelfstandige aan het werk gaat. 

Outplacement is voor iedereen geschikt die met ontslag te maken heeft. Ongeacht je leeftijd en hoe lang je bij dezelfde werkgever in dienst bent geweest.