Menu
Bedrijfsvoering

Interview Zakelijk.nl – found it

Atomeus

‘Bij al onze AI-projecten is er een besparing gerealiseerd’

Robotgestuurde procesautomatisering (RPA) heeft zich de afgelopen jaren in een hoog tempo ontwikkeld. Bedrijven maken steeds meer gebruik van deze vorm van automatisering. “Door RPA in combinatie met AI neemt de tevredenheid van medewerkers enorm toe. Ze hoeven eentonig uitvoerend werk minder te doen”, meent Raoul Rahimbaks, CEO van concultancybedrijf Atomeus. Dit Utrechtse bedrijf adviseert een groot aantal bedrijven op het gebied van data, Machine Learning, RPA & AI.

Wanneer zet je als bedrijf RPA in?

“RPA wordt met name ingezet op het moment dat je efficiënter administratieve operaties wil gaan uitvoeren. Je kunt met bestaande teams veel productiever zijn. En dat is handig in de bestaande arbeidsmarkt, waarbij personeel moeilijk te vinden is. Je moet denken aan financiële processen, zoals inkoop, verkoop, declaraties en nog veel meer. Of HR-processen, zoals het aanmaken van medewerkers. Al dit soort zaken kun je via RPA automatiseren en met behulp van AI veel meer. Zoals complexe analyses maken, redeneren en plannen.”

Het gaat hierbij om een groot scala aan bedrijven, waarbij RPA in combinatie met AI belangrijk is?

“Zeker. Wij ondersteunen bedrijven in uiteenlopende branches. Van automotive en banking tot gezondheidszorg.”

Kun je nog een ander voordeel van ‘Automation’ noemen?

“De tevredenheid van teamleden neemt enorm toe. Dat blijkt uit de projecten, waarbij wij betrokken zijn. Zij kunnen dezelfde werkzaamheden uitvoeren, maar met minder druk. Ze kunnen zich focussen op complexere zaken, in plaats van eentonige werkzaamheden en daarnaast helpen onze AI-oplossingen met besluitvormingsprocessen in organisaties.”

En er kan dus ook een grote besparing worden gerealiseerd?

“Bij al onze Automation-projecten is er een besparing gerealiseerd. Soms wel 70 procent. Teamleden kunnen zich gaan concentreren op kwaliteitscontroles, in plaats van uitvoerend werk.”

Wat zijn eventuele valkuilen van Automation?

“Op het moment dat trajecten niet planmatig worden uitgerold, kan zoiets ook gaan doodbloeden. Er moet een plan of een visie zijn om dit uit te rollen. Hoe je bijvoorbeeld teamleden bij dit soort trajecten wil betrekken, zodat het succesvol wordt gelanceerd. Anders levert het slechts een fractie van de potentiële waarde op. Uiteindelijk kun je alle repetitieve werkzaamheden gaan automatiseren en op basis van relevante, betrouwbare en tijdige data kwalitatieve besluiten maken.”

Waarom zouden bedrijven voor AI-oplossingen bij Atomeus moeten aankloppen?

“Er zijn verschillende redenen. We zijn ervaren in ons vakgebied, zijn flexibel en maken geen concessies in de kwaliteit van onze dienstverlening. Maar het belangrijkste is dat wij een klantgerichte aanpak hebben.”

Over Atomeus

Atomeus bestaat uit Atomeus Technology en Atomeus Data Solutions. Atomeus Technology ontwikkelt AI-gedreven technologie die bedrijven helpt de uitdagingen van deze nieuwe tijd het hoofd te bieden én nieuwe kansen te pakken. Atomeus Data Solutions biedt data oplossingen voor de korte en lange termijn.