Menu
Bedrijfsvoering

Taken die ons veel te lang blijven achtervolgen

Eerst even checken of deze blog voor jou aandacht wel verdient …..Stel jij wel eens iets uit? Heb jij 1 of meerdere taken die al veel te lang op jouw to-do-list staan? Nee? Nooit? Stop dan onmiddellijk met lezen. Tijdverspilling!

Je bent er nog hè? Tsja ….. die kans was ook wel heel groot. Meer dan 95 procent van de Nederlandse kenniswerkers heeft de kwaliteit ontwikkeld om iedere dag opnieuw een goede reden te bedenken om die ene taak ‘morgen op te pakken’. En morgen opnieuw! Pak je to-do list er eens bij ….. Welke taak of taken staan erop die je al even achter je aan sleept? Tijdmanagement is van groot belang hierin.

Hoe komt dat nu?

Waarom stellen mensen het uitvoeren van specifieke taken uit? In een cursus time management merken we dat dit per persoon verschillend is. Logisch ook. Ieder mens heeft net als jij zijn of haar eigen voorkeuren. Ben je creatief, dan schuif je routinematige taken voor je uit. Maak je het anderen graag naar de zin, dan stel je dat slechte nieuws gesprek uit tot het echt niet langer kan. Herken je al iets? De tweede verklaring ligt in het gegeven dat we de neiging hebben om taken die ons minder liggen in ons hoofd groter te maken dan ze zijn. Dat merk je vooral doordat je dat rapport ’te dik’ vindt om nu even te lezen, die klus ’te complex’ vindt om even tussendoor te doen. Iedere dag opnieuw een goede reden om hem morgen op te pakken …..

De boze gevolgen ….

Wat zijn nu de gevolgen van dat uitstellen? Dat er geen voortgang is zul je denken. En ja, dat klopt! Maar helaas houdt het daar niet mee op! Je hersenen herinneren je meerdere keren per dag aan die taak die je al even achter je aansleept. En iedere keer opnieuw bezorgt je dat een negatief gevoel. Zo’n geval dat je tekort schiet …. Omdat je zelf ook wel weet dat je al lang in actie had moeten komen. Dat er eigenlijk geen geldige reden is om die taak niet op te pakken. En dat kost energie. Verloren energie. Jammer toch?

Een tip die echt werkt!

Ken jij de uitspraak ‘Eat that frog first thing in the morning’? De tip komt van Brian Tracy, erkend timemanagement-guru en ondermeer specialist in uitstelgedrag. The frog – de kikker – staat voor die taak die al veel te lang op jouw to-do list staat. Ontwikkel dus de werkgewoonte om iedere dag te starten met de taak op je to-do list waar jij het meest tegen op ziet. Meestal vallen ze mee als je er eenmaal aan begonnen bent. En het effect is enorm! Nadat jij jouw kikker hebt weggeslikt, voel je een enorme voldoening. En dat geeft energie! Voor de rest van je dag. Echt heerlijk!