Menu
Juridische ondersteuning

Brian Bout over merkinbreuk: “Dat was het moment om een advocaat in te schakelen”

UDC Events behoort tot de grootste en bekendste festivalorganisatoren van Nederland. Bekende festivals die door UDC Events georganiseerd worden zijn Ground Zero, Dance Valley en Dutch Valley. De evenementenbranche is bij uitstek dé sector waarbij merkbescherming cruciaal is. Maar hoe zorg je voor een optimale merkbescherming van zulke populaire en gerenommeerde festivals? UDC-directeur Brian Bout vertelt over zijn ervaringen met het merkregistratie- en bewaking.

”Helaas is een festival met deze naam nooit van de grond gekomen”

“Met UDC Events organiseren wij diverse festivals in uiteenlopende muziekgenres”, antwoordt Brian Bout op de vraag met waar UDC Events zich zoal mee bezighoudt. Ondanks het feit dat Bout met UDC in verschillende branches actief is, gaat zijn hart naar eigen zeggen uit naar dancemuziek. “Daar zijn we ooit mee begonnen en geeft ons nog steeds een warm gevoel. We begonnen met Mysteryland, dat uitgroeide tot een geweldig festival en sterk merk. Vanzelfsprekend ben ik hier nog steeds erg trots op.”

“De afgelopen jaren hebben we enorm veel merknamen laten registreren. Ik zou niet eens meer weten hoeveel precies”, vervolgt Bout lachend. “Jaren geleden organiseerden we nog veel meer festivals. Die merknamen hebben we nog steeds in beheer en zijn nog steeds actief. Bovendien komt het nog vaak voor dat ons een mooie naam te binnen schiet. Deze laten we dan direct als merk vastleggen: wie weet groeit er in de toekomst wel een nieuw, groot festival uit. Area51 is daar een mooi voorbeeld van. Area51 is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan de mysterieuze militaire basis in de VS en past perfect bij een festival. Helaas is een festival met deze naam nooit van de grond gekomen.”

’Cowboys’ in de festivalindustrie

Bout vertelt dat hij, zeker in zijn beginjaren, vaak last had van ‘cowboys’ die wilden meeprofiteren van de successen van UDC. “Als bedrijf investeer je veel geld en tijd in een concept. Als iemand anders vervolgens met jouw succes ervandoor gaat is dat natuurlijk enorm zonde. Op een gegeven moment waren er allerlei partijen die inbreuk maakten op onze merknamen. Dit was het moment om een advocaat in te schakelen. Via hem belandden we bij Markeys, dat toen nog De Merkenman heette.”

 “Vanaf dat moment realiseerden we ons pas hoe belangrijk het is om je merken te registreren, omdat je anders simpelweg geen poot hebt om op te staan”, aldus Bout, die naar eigen zeggen gepokt en gemazeld is geworden in de loop der jaren. Eén geval waarbij er inbreuk werd gemaakt op één van UDC’s merknamen staat bij de directeur nog in het geheugen gegrift. “Ooit was er een geschil tussen dancefestivals Dance Valley en Indian Valley. Hierbij stelde de rechter ons in het gelijk en bepaalde hij dat Indian Valley teveel leek op Dance Valley. Niet alleen qua naam overigens: ook het concept had teveel gelijkenissen en dezelfde doeleinden. Gelukkig gebeurt het lang niet altijd dat een gang naar de rechter wordt ingezet. Vaak kom je er samen met de tegenpartij wel uit. Zo’n zaak kost natuurlijk ook vaak veel geld.”

”Toen trokken zij aan de bel”

Ook Bout geeft toe dat hij zelf weleens onbewust inbreuk heeft gemaakt op een merknaam. “De Ferro Dome wilden we ooit laten registreren als evenementenlocatie. Dit was vroeger echter een fabriek die de ‘Ferro fabriek’ heette. Toen we de naam Ferro Dome wilden laten registreren, trok Ferro aan de bel en gaven ze aan hier niet mee akkoord te gaan. Gelukkig vonden we een oplossing met de partij: zo kan het dus ook!”

Of Bout nog tips heeft voor andere bedrijven en organisaties die merknamen gaan gebruiken? “Onderzoek of je merk al in gebruik is of niet. Dit bespaart je veel geld, ellende en tijd. Het is áltijd de eerste stap die je neemt wanneer je een naam verzint. Doe dit vooral niet zelf, dat is simpelweg niet te doen met alleen Google of Facebook. Het merkenrecht is complex en kun je beter uitbesteden aan experts”, besluit de UDC-directeur.