U bent ondernemer en wilt een auto leasen. U heeft goed nagedacht of u een auto gaat kopen of wilt leasen en heeft voor leasen gekozen. Het voordeel van leasen is dat u een vast bedrag per maand betaalt, altijd in nieuwe representatieve auto’s rijdt en kosten bespaart, zeker als u maar een paar maanden per jaar een auto nodig heeft.

Welke leasevormen zijn er? Wat is het verschil tussen de leasevormen? En welke leasevorm past het beste bij uw type onderneming? In dit blogartikel wordt antwoord op deze vragen gegeven.

Leasevormen
In Nederland zijn 4 leasevormen te onderscheiden, namelijk Financial lease, Operational lease, Private lease en Shortlease.

Financial lease
Financial lease is een fiscaal aantrekkelijke manier van leasen. U kunt gebruikmaken van de investeringsaftrek voor de aanschaf van de auto. Ook bent u zelf eigenaar en staat de auto op uw balans. U betaalt een vast bedrag per maand aan rente en afschrijving en kunt tussentijds extra aflossen. Het nadeel van Financial lease is het economisch risico van de restwaarde. Uw auto kan na de leaseperiode minder waard zijn dan verwacht.

Operational lease
De tegenhanger van Financial lease is Operational lease. Bij Operational lease betaalt u een vast bedrag per maand en geeft u alle zorgen uit handen. De leasemaatschappij regelt alle service voor u, van verzekering tot onderhoud. En van reparaties tot banden. Ook een eventuele vervangende auto bij schade wordt geregeld. U bent geen eigenaar van de auto en heeft de auto niet op de balans staan. Vaak kunt u aan het eind  van de leaseperiode de auto kopen. Met Operational lease kiest u voor zekerheid, gemak en garantie!

Binnen Operational lease zijn twee vormen te onderscheiden:

  • Full operational lease: Alle service gerelateerde zaken worden uit handen genomen en u betaalt een hoger bedrag per maand.
  • Netto operational lease: U regelt zelf verschillende servicecomponenten en betaalt daardoor een lager bedrag per maand.

Private lease
Bij Private lease huurt u de auto voor een langere periode. U betaalt een vast bedrag per maand en rijdt een nieuwe auto. Het voordeel is dat u een nieuwe auto rijdt, zonder in één keer een flink bedrag te investeren. Tegenwoordig kunt u vaak kiezen om het hele jaar een energiezuinige auto te rijden die u eventueel voor de vakanties upgrade naar een grote gezinsauto. Na de leaseperiode ruilt u de auto in voor een nieuwe auto. U kunt er ook voor kiezen om een gebruikte auto te leasen. Op die manier kunt u meer auto voor minder geld leasen. Bij Private lease betaalt u een vast bedrag per maand.

Shortlease
Shortlease wordt vaak gebruikt als het om een korte leaseperiode gaat. Meestal gaat het om een leaseperiode van 2 tot 24 maanden. U betaalt een vast bedrag per maand voor alle kosten. Na de leaseperiode kunt u het contract per dag opzeggen. Shortlease is ideaal als u slechts een paar maanden per jaar een auto nodig heeft, bijvoorbeeld doordat u een opdracht van een paar maanden heeft en daarna een opdracht dichter bij huis.

Welke type ondernemer
Alle leasevormen die hierboven zijn benoemd, zijn geschikt voor elk type ondernemer. Financial lease wordt veelal gebruikt door ondernemers die flink kunnen investeren. Dit kunnen mkb’s of grote bedrijven zijn. Private lease en shortlease wordt veelal door zelfstandig ondernemers gebuikt. Welke vorm het beste bij uw bedrijf past, is afhankelijk van uw eigen wensen en behoeften. Hierover kan uw leasemaatschappij u altijd adviseren.

Redacteur

Comments are closed.