Menu
Bedrijfsvoering

Voor zzp’ers nog altijd moeilijk om een hypotheek af te sluiten

Het is voor zzp’ers nog altijd moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Dat blijkt volgens de Vereniging Eigen Huis, uit een onderzoek onder 851 zzp’ers door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO).

Zzp’ers die naar een bank of een adviseur gaan voor een hypotheek komen terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.

82 Procent van de zzp’ers beland in een moeilijk proces. Hypotheekadviseurs stellen vaal aanvullende eisen, zoals de inbreng van eigen geld of een verplichte garantstelling. Ook betalen ze vaak renteopslag en hogere advieskosten. Er is verder ook geen mogelijkheid om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen.

Partnerinkomen
Vier van de tien zzp’ers zeggen dat volgens de vereniging Eigen Huis de bank het zzp-inkomen bij de hypotheekaanvraag buiten beschouwing laat. Er kunnen in de meeste gevallen alleen een hypotheek worden afgesloten op de inkomsten van hun partner.

Nog eens vier op de tien zeggen dat ze het huis kochten toen ze nog in loondienst werkten, het was toen op dat moment veel gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten.

Bron: RTL nieuws