Menu
Bedrijfsvoering / Financiële dienstverlening

Op staande voet ontslagen: wat nu?

Ineens krijg je dan het slechte nieuws: je bent ontslagen. Misschien had je het al wel aan zien komen, of misschien komt het als donderslag bij heldere hemel. Hoe je het ook wend of keert, op staande voet ontslagen worden is geen fijne manier om de werkgever- werknemer relatie te beëindigen. Daarnaast komen er ook nog allerlei andere vragen boven. Hoe zit het met mijn betaling, krijg ik een WW uitkering en was het ontslag überhaupt wel terecht?

Geldige redenen voor ontslag op staande voet

Je mag in principe alleen op staande voet ontslagen worden wanneer er een ernstige overtreding plaatsgevonden heeft. Een ernstige overtreding is bijvoorbeeld diefstal, fraude of werkweigering. Wanneer je op staande voet ontslagen wordt betekend dit ook dat het dienstverband op dat moment, per direct wordt stopgezet. Je loon hoeft dus vanaf dat moment niet verder betaald te worden. Dit is natuurlijk wel alleen het geval wanneer de werkgever een wettelijk geldige reden heeft voor dit directe ontslag.

Ontslag op staande voet en de WW uitkering

Wanneer er je met geldige reden op staande voet ontslagen wordt heb je geen recht op een WW uitkering. De WW uitkering (werkloosheidswet) verzekerd je normaal tegen de financiële gevolgen van werkeloosheid. Omdat je met geldige reden direct ontslagen bent, verlies je de rechten op verdere steun. Er is wel een kans dat je aanspraak kunt maken op de bijstandsuitkering van je gemeente. Om hier meer informatie over in te winnen kun je het beste contact opnemen met de gemeente.

Vergoeding aan de werkgever

In sommige gevallen moet je de werkgever een bepaalde vergoeding betalen wanneer je op staande voet ontslagen wordt. Dit is het geval wanneer je de werkgever door opzet of schuld een uiterst dringende reden hebt gegeven om jou op staande voet te ontslaan.

Het aanvechten van het ontslag

Ben je het niet eens met het ontslag? Dan kun je dit binnen 2 maanden aanvechten en de rechter verzoeken het ontslag ongedaan te maken. In plaats van aanvechten kun je er ook voor kiezen om een verzoek tot financiële vergoeding in te dienen bij de kantonrechter. In het geval van een vast of tijdelijk contract dat tussentijds opgezegd kan worden, wordt de hoogte van de vergoeding door de kantonrechter bepaald. De vergoeding zou gelijk zijn aan het loon dat je normaal zou hebben ontvangen gedurende de geldende opzegtermijn. Maar dit is natuurlijk alleen wanneer de kantonrechter in jouw voordeel, en niet dat van de werkgever beslist.