Menu
Bedrijfsvoering

Auto importeren? Tips om snel de BPM te berekenen

Auto importeren? Tips om snel de BPM te berekenen

Het zal vast niet als een verassing komen dat Nederland bijna de hoogste autobelastingen van de gehele EU heeft. Een auto aanschaffen in het buitenland lijkt op het eerste gezicht een slimme manier om deze hoge belastingen te omzeilen. Maar ook buitenlandse voertuigen zijn gebonden aan de Nederlandse belastingwet wanneer deze geïmporteerd worden. Wie in Nederland woont en een auto wil aanschaffen moet dus een Nederlandse nummerplaat aanschaffen, en dus die hoge BPM afrekenen. Toch is het mogelijk om honderden of zelfs duizenden euro’s te besparen door een auto te importeren, en toch keurig binnen de wet te blijven. De BPM berekenen kan zo op een eenvoudige manier.

Autotelex en de tegenbewijsregeling

Er is een eenvoudige manier om auto’s te importeren en waardoor de BPM berekenen gunstig uitpakt. Dit kan door middel van de speciale koerslijst in combinatie met het gebruiken van de zogenaamde ’tegenbewijsregeling’ van de Belastingdienst. Met deze regeling kun je een BPM berekenen dat vaak fors lager uitvalt dan de schattingen van de Belastingdienst.

Hoe de Belastingdienst de BPM berekent

Hoe de Belastingdienst de BPM berekent

De tegenbewijsregeling is in het leven geroepen naar aanleiding van de vaste tabellen waarmee de Belastingdienst werkt voor het BPM berekenen. Deze tabellen zijn gebaseerd op de nieuwprijzen van voertuigen. Hierbij houdt de Belastingdienst rekening met de leeftijd van de auto. Als vuistregel geldt dat hoe ouder een voertuig is, hoe meer deze in waarde daalt ten opzichte van de nieuwprijs. Op basis van deze berekening heeft ieder voertuig dus een vaste waarde en dus een bijbehorend vast belastingtarief.

De tegenbewijsregeling uitgelegd

De inschattingen van de Belastingdienst zijn echter aan de hoge kant, en komen lang niet altijd overeen met de werkelijke waarde van een voertuig. Auto’s en motoren verliezen rap hun waarde naarmate er meer kilometers op de teller staan of als er schade is opgelopen. Hierdoor zal een dealer je meestal een lagere prijs geven voor een auto dan dat de Belastingdienst denkt dat hij waard is. Door middel van de tegenbewijsregeling hebben autobezitters de mogelijkheid om zelf bij de Belastingdienst de werkelijke waarde van hun voertuig aan te tonen.

De werkelijke waarde van een voertuig

Autotelex is al sinds 1964 actief in de wereld van voertuiggegevens. Dankzij hun jarenlange expertise weten zij als geen ander wat de werkelijke dagwaarde van een auto of motorfiets is. Autotelex beschikt over een ruime database aan gegevens van onafhankelijke professionals zoals garagehouders, autodealers en leasemaatschappijen. Deze gegevens zetten zij in om met objectief maatwerk en kunnen zo de BPM berekenen. De bewijzen die de experts van Autotelex hiervoor gebruiken voldoen bovendien aan de criteria die de Belastingdienst stelt.

Hoe bereken ik het gunstigste belastingtarief voor mijn auto of motor?

Het bovenstaande is natuurlijk slechts een vuistregel. De verschillen tussen het normale belastingtarief en het tarief met gebruik van de tegenbewijsregeling kan in de duizenden euro’s lopen. Het loont dus om van tevoren de BPM te berekenen volgens beide manieren om zo tot het laagste belastingtarief te komen. Met de handige rekentool van Autotelex krijg je met een paar muisklikken meer informatie over de BPM tarieven en de bedragen die jij hierop kunt besparen door de tegenbewijsregeling te gebruiken.