Menu

De bel gaat, je doet open en er staat een deurwaarder voor je neus! Het is iets waar niemand op zit te wachten en het schijnt zelfs dat vele mensen met schulden in hun dromen ’s nachts geregeld bezoek krijgen van een deurwaarder. Een schuld hebben is niet goed maar het kan gebeuren. Aan jouw de taak om het niet zo ver te laten komen dat er een deurwaarder aan te pas moet komen.

Een deurwaarder komt pas in actie als een schuldeiser naar de rechter is gestapt en gelijk heeft gekregen. Een deurwaarder op iemand af sturen is een van de mogelijkheden die een schuldeiser heeft maar voor de schuldenaar is het zeker niet de meest prettige. Als er een deurwaarder op je stoep staat dan moet je het bedrag betalen wat je de schuldeiser nog schuldig bent maar ook de extra kosten die zijn gemaakt om het bedrag te vorderen zullen op jouw verhaalt worden.

Openbare verkoop
Als er toch een deurwaarder op je stoep staat, komt hij in eerste instantie melden dat je het geld toch echt moet betalen. Het beslag leggen op inkomen en/of spullen gebeurd zelden bij zijn eerste bezoek. Wel kan het zijn dat er direct een lijst wordt gemaakt met spullen die hij bij een tweede bezoek in beslag gaat nemen. Als het zover komt worden de spullen binnen vier weken openbaar verkocht. De opbrengt wordt gebruikt om de schuldeiser af te betalen.

Bed, kleren eten en drinken
Bij zo’n openbare veiling ben je helemaal overgeleverd aan de potentiële kopers. Als jouw favorieten beeldjes collectie, duizenden euro’s waard zijn is de kans aanwezig dat het uiteindelijk verkocht zal worden voor een paar honderd euro. De hoogste bieder wordt letterlijk de nieuwe eigenaar en daar kun je op dat moment niks aan doen. De deurwaarder heeft de macht om zelf te kiezen welke spullen er geveild zullen worden. Het enige wat hij moet laten staan is het bed, de kleren die iemand aan heeft en voedsel voor een maand.

Gooi niet je eigen glazen in
Probeer dus altijd een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser. Als je het op een deurwaarder aan laat komen ben je altijd meer kwijt en het is dus zelfs mogelijk dat je dierbare bezittingen kwijtraakt.
Ga altijd het gesprek aan en doe geen domme dingen zoals de deur barricaderen, je verstoppen of ergens onderduiken. De deur zal uiteindelijk met behulp van de politie gewoon los gemaakt worden en ook die kosten zijn weer voor jouw.