Menu
Financiële dienstverlening

Democraten laten ‘banktaks’ varen

De Democraten in het Amerikaanse Congres hebben plannen voor een bankenbelasting alsnog laten varen, ook al was er vorige week al overeenstemming bereikt over de heffing. De weerstand van Republikeinen tegen het voorstel was te groot.

De Democraten wilden dat de grote financiële instellingen samen bijna 18 miljard dollar (ongeveer 14,7 miljard euro) belasting zouden betalen om de kosten van de hervormingen in de financiële wereld te betalen. In plaats daarvan zouden ze nu meer moeten betalen voor depositogarantiestelsels.

Vangnet

Daarnaast wordt het vangnet van ruim 700 miljard dollar dat eind 2008 werd opgetuigd om de financiële sector te redden vervroegd stopgezet. Het zogeheten Troubled Asset Relief program (TARP) was oorspronkelijk bedoeld om banken te verlossen van hun waardeloos geworden risicovolle beleggingen, maar werd vooral gebruikt voor kapitaalinjecties aan banken, verzekeraars en noodlijdende autofabrikanten als General Motors.

De vervroegde opschorting van het programma levert volgens de Democraten een besparing op van 11 miljard dollar.

Door de banktaks in te trekken, hopen de Democraten gematigde Republikeinen te kunnen winnen voor de rest van hun plannen, zodat die de goedkeuring krijgen van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Begin juli zou president Barack Obama zijn handtekening onder de financiële hervormingen moeten zetten.

Bron: nuzakelijk.nl