Menu
Financiële dienstverlening

Boiler rooms kosten Nederland miljoenen

Boiler rooms, criminele organisaties die mensen waardeloze aandelen proberen aan te smeren, kosten Nederlanders jaarlijks miljoenen. De AFM vermoedt bovendien dat het aantal in Nederland actieve boiler rooms de laatste tijd toeneemt.

Dat zegt een woordvoerster van de AFM. “We kunnen de cijfers niet hard maken, omdat boiler rooms vanuit het buitenland opereren en vaak van naam en adres veranderen. Dat maakt ze moeilijk te pakken. We moeten bovendien afgaan op de meldingen die we krijgen.” Op basis van die meldingen, schat de financiële waakhond dat Nederlanders ieder jaar voor “een paar miljoen” het schip ingaan.

Volgens de gegevens van de AFM bedragen de investeringen vrijwel altijd “tienduizenden euro’s”. Het hoogste bedrag dat ooit gemeld is, ligt rond de zes ton. Recenter kwamen er meldingen binnen van slachtoffers die 120.000 euro of twee ton hadden ingelegd.

De AFM raadt mensen aan als ze gebeld worden eerst te controleren of de organisatie geregistreerd is bij de AFM of bij een buitenlandse toezichthouder. “Als je zomaar uit het niets gebeld wordt, is het sowieso raadzaam het gesprek meteen af te kappen. Dat mag namelijk helemaal niet”, aldus de AFM-voorlichtster. De AFM raadt mensen daarnaast aan op internet via zoekmachines na te gaan of er iets bekend is over de aanbieding, maar daarbij op te passen voor gelikt ogende nepsites.

Bron: nuzakelijk.nl