Menu
Beleggen / Financiële dienstverlening

Waaraan herken je een goede investeerder?

De afgelopen jaren zijn de jaren van de start-ups geweest. Jonge snelgroeiende bedrijven met een innovatief product of dienst. Veel van deze bedrijven zouden het niet gered hebben zonder investeerder. Want een goed idee hebben is één stap. Het financieel kunnen veroorloven om je idee uit te voeren is vaak een stap te ver. Maar wat is nu een goede investeerder? We noemen vijf belangrijke eigenschappen.

1. Kennis van de branche

Iedere branche heeft zijn eigen kenmerken. Als jij als ondernemer een investeerder nodig hebt dan is het beter als de investeerder jouw branche kent. Met voldoende branchekennis hoef je de productspecifieke eigenschappen niet te verdedigen. Een investeerder met voldoende kennis begrijpt jouw positie en heeft een netwerk waarmee hij jou en je onderneming kan helpen.

2. Een goede match met de ondernemer zelf

Als er iemand in jouw onderneming investeert, ga je een samenwerking voor een langere termijn aan. Het is dan belangrijk dat je met elkaar door één deur kunt. Als je een investeerder ontmoet en je mist de klik, dan is het misschien niet raadzaam om verder te gaan. Omdat het om een financiële overeenkomst gaat is een zekere mate van vertrouwen belangrijk. En vertrouwen is er eerder als je iemand sympathiek vindt.

3. Realistisch en resultaatgericht

Een goede investeerder is realistisch. Hij schat de risico’s en de opbrengsten in op basis van normale standaarden. Hij/zij verwacht geen onrealistische opbrengsten, maar verwacht ook geen excessieve kosten. Daarnaast is resultaatgerichtheid belangrijk. Uiteraard zul je in het eerste jaar niet direct een hoge winst behalen. Maar dat is op termijn wel de bedoeling. Als een investeerder dit niet in zich heeft, kun je verzanden in een situatie waarbij er steeds maar geld bij de onderneming moet. Binnen een vastgestelde termijn zal er rendement moeten komen.

4. Door de bomen het bos zien

Jij bent als ondernemer betrokken bij de details van je onderneming. Je hebt een ondernemingsplan geschreven en je gaat volgens dit plan aan de slag. Maar als je na een bepaalde periode niet echt tot de verwachte opbrengsten komt, heb je iemand nodig die erover heen kan kijken. Beter nog, iemand die dit op tijd kan inschatten en je kan bijsturen. Een investeerder die zich niet in de details verdiept maar haarscherp de grote lijnen ziet, is dan een onmisbare partij.

5. Spreidt zijn financiële risico’s

Als een investeerder geld in jouw onderneming stopt, moet hij wel voldoende krediet hebben. Dit klinkt wellicht logisch, een investeerder kan bijvoorbeeld maar twee risicovolle investeringen hebben lopen. Als het bij de ene onderneming misgaat, loopt de andere het risico dat er geen geld meer is. Daarom heeft een goede investeerder zijn risico’s verspreid over meerdere (kleine) investeringen.

Voordat je in zee gaat met een investerende partij, moet je wel weten met wie je te maken hebt. Er zijn wellicht meer eigenschappen belangrijk maar de bovengenoemde zijn essentieel. Uiteraard zal er voor iedere investering weer andere zaken belangrijk zijn, maar de basis moet goed zijn.