Menu
Nieuws

Autoverzekeraar stelt eisen aan alarmsysteem in auto

Wie voor zijn werk veel onderweg is, heeft een goede autoverzekering nodig. Zeker wanneer het een duurdere auto betreft die diefstalgevoelig is, moet deze goed verzekerd zijn. Wat echter niet iedereen weet, is dat een autoverzekeraar niet zomaar uitkeert bij inbraak en diefstal. Autobezitters van duurdere, diefstalgevoelige auto’s zijn namelijk verplicht om een uitgebreider alarmsysteem te installeren. Voldoet de auto niet aan de minimale eisen die de verzekeraar stelt, dan heeft dat gevolgen voor de uitkering bij schade als gevolg van inbraak en diefstal.

Beveiligingseis van de autoverzekeraar
Autobezitters met een WA + (beperkt) casco dekking zijn verzekerd voor autodiefstal en –inbraak. De autoverzekeraar stelt hierbij eisen aan het alarmsysteem van diefstalgevoelige auto’s. Is er sprake van inbraak of wordt de auto gestolen en is er geen alarm van de gevraagde klasse geïnstalleerd, dan kan de verzekeraar weigeren om uit te keren. De minimale eis die een autoverzekeraar aan het alarmsysteem stelt, is te vinden in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Sommige online vergelijkingswebsites geven de minimale beveiligingseisen al bij het autoverzekering vergelijken weer.

Alarmsystemen onderverdeeld in klassen
Beveiligingssystemen voor de auto worden ingedeeld in vijf verschillende klassen. Hoe hoger de klasse, des te uitgebreider het beveiligingssysteem is. Alle Europese auto’s die na 1997 zijn geproduceerd, zijn standaard voorzien van een klasse 1 beveiligingssysteem. De dubbele startonderbreker verhindert het starten van de auto zonder contactsleutel. Naast de startonderbreker kan men een inbraakdetectie in de auto installeren. Dit klasse 2 alarmsysteem laat het autoalarm afgaan zodra het portier wordt geopend. De hellingdetectie (alarm klasse 3) activeert het autoalarm ook wanneer de auto omhoog wordt gekrikt.

Met een voertuigvolgsysteem kan een gestolen auto op afstand worden gevolgd. Met name bij duurdere auto’s wordt zo’n systeem door de autoverzekeraar vereist. Een volgsysteem die onder alarm klasse 4 valt, wordt na melding van de autodiefstal ingeschakeld. Wanneer een klasse 5 volgsysteem in de auto is geïnstalleerd, wordt deze direct bij het afgaan van het alarm automatisch ingeschakeld. Met behulp van deze beveiligingssystemen worden veel gestolen auto’s teruggevonden. Hierdoor loopt de autoverzekeraar een minder hoog risico op uitkering bij een autodiefstal.