23 Juni 2016 zal vanaf nu een historische dag zijn voor zowel de Europese als Britse geschiedenis. Op deze dag heeft de meerderheid van de Britten gestemd voor een ‘Brexit’: het vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Europa staat al een aantal jaar onder druk door de vluchtelingen, terreuraanslagen en onderlinge verdeeldheid. Deze beslissing van Verenigd Koninkrijk is dan ook een extra klap voor de Europese Unie. Brexit heeft veel consequenties voor zowel het Verenigd Koninkrijk als Europa. Maar wat zijn nu precies de consequenties van de Brexit? 

Werken wordt lastiger

Europeanen konden, voordat de Brexit plaatsvond, eenvoudig werken in het Verenigd Koninkrijk. Nu kan het Verenigd Koninkrijk zelf bepalen wie er in hun land kan komen werken, waardoor het dus zomaar kan zijn dat er veel minder Europeanen in het Verenigd Koninkrijk mogen werken. Andersom geldt dit probleem ook: Britten die in Europa werken kunnen hun baan verliezen, omdat ze niet meer officieel in Europa mogen werken.

Banen op de tocht

Het Verenigd Koninkrijk is voor veel Europese landen een belangrijke handelspartner. Doordat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, wordt de markttoegang tot de EU vermindert. Dit kan leiden tot het een kleinere import naar het Verenigd Koninkrijk. Banen in de chemische sector en voedselverwerkende industrie kunnen hierdoor hard geraakt worden.

Rechtsgebied verandert

In Europa gelden op dit moment veel dezelfde wetten en regels. Zo is er bijvoorbeeld in Europa een ‘eurotarief voor roaming’. Dit is het maximale tarief voor mobiele diensten, zodat mobiele telefoongebruikers geen torenhoge rekeningen krijgen. Bellen kan bijvoorbeeld duurder worden, omdat er geen maximaal tarief meer is. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor Europese wetten. Bij een Brexit kan Verenigd Koninkrijk ervoor kiezen om deze wetten en regels niet meer te laten gelden. oor gokken zijn er speciale Europese wetten die mogelijk niet meer geldig zijn. De gokwereld moet hierdoor heroverwogen wordenDit is helemaal interessant met de lopende discussies rondom een nieuwe gokwet. Hoe ver zal de Brexit een nieuwe gokwet terug zetten? 

Zakenreizen naar Verenigd Koninkrijk goedkoper

Al jaren is de Britse pond stabiel ten opzichte van de euro, maar door de Brexit daalde deze flink in waarde. Hierdoor zou een zakenreis in het Verenigd Koninkrijk voor Europeanen goedkoper worden. Wel verwachten luchtvaartorganisaties dat de prijzen om de Noordzee over te zullen steken gaan stijgen. De topman van prijsvechter Ryanair denkt daar alleen anders over: zij zullen voordelige vliegtickets naar het Verenigd Koninkrijk blijven aanbieden.

Studeren wordt moeilijker

Veel studenten gaan tijdens hun studie in het buitenland studeren. Uit onderzoek blijkt dat er per jaar gemiddeld 8000 Nederlandse studenten in het Verenigd Koninkrijk gaan studeren. Veel studenten doen dit met een Europese Erasmusbeurs. Na de Brexit wordt studeren in het Verenigd Koninkrijk lastiger, want het is niet meer mogelijk om met een Europese Erasmusbeurs aan een Britse Universiteit te gaan studeren.

Wat is jouw mening over een eventuele Brexit? Zou jij voor een Brexit zijn en wat is jouw argument daarvoor?

Redacteur

Comments are closed.