Menu
Bedrijfsvoering

Wat te doen bij calamiteiten in je bedrijf?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap of een klein vuur dat zomaar uitspreidt tot een grote brand. Calamiteiten kunnen in iedere onderneming en binnen iedere situatie voorkomen. Het is dan ook van groot belang om als onderneming voorbereid te zijn op mogelijke calamiteiten in je bedrijf.

Trainen van medewerkers

De Arbowet geeft duidelijk aan welke maatregelen er door werkgevers getroffen moeten worden om een veilige werkplek te bieden. Een van de belangrijkste maatregelen is misschien wel het voorbereiden van de medewerkers op een mogelijke noodsituatie. Goede training is hierbij van groot belang. Bedrijven als G4S veiligheid-trainingen specialiseren zich in het trainen van de medewerkers voor handelingen in geval van een noodsituatie. Denk hierbij aan Bhv’ers, maar ook een EHBO cursus is bijvoorbeeld een van de mogelijkheden. Door verschillende medewerkers te trainen is er altijd iemand aanwezig die de benodigde stappen kan nemen om noodsituaties onder controle te houden. Deze trainingen bereiden de medewerkers voor op mogelijke noodsituaties in de praktijk, wat ervoor zorgt dat zij precies weten wat hen te wachten staat in geval van calamiteiten.

Een goede voorbereiding

Naast training is ook een goede voorbereiding van essentieel belang. Het is dan ook wettelijk verplicht om een bedrijfsnoodplan aanwezig te hebben. In dit bedrijfsnoodplan worden verschillende zaken vastgelegd. Zo worden vluchtroutes bepaald en plattegronden getekend. Alle BHV gecertificeerde medewerkers dienen op de hoogte te zijn van dit bedrijfsnoodplan om op deze manier op tijd actie te kunnen ondernemen in geval van nood.

Periodieke controle

Om je ervan te verzekeren dat alles werkt in geval van nood is het belangrijk om periodiek de benodigde apparatuur te controleren. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je onderneming brandveilig is en dat alarmering maandelijks of ieder kwartaal getest wordt. Op deze manier weet je zeker dat alles soepel verloopt in geval van calamiteiten. Probeer ook alle BHV gecertificeerde medewerkers en coördinatoren zoveel mogelijk te betrekken in de controle van deze middelen.

Oefening baart kunst

Wanneer er brand uitbreekt is het belangrijk om te weten wat er moet gebeuren en wie welke taken op zich neemt. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om periodiek een oefening op te zetten. Of je dit doet in de vorm van een training voor de medewerkers, of het in scene zetten van een mogelijke brandmelding. Zodra alle stappen uitgelegd, besproken en doorlopen zijn is iedereen goed voorbereid in geval van echte calamiteiten. Zo zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.