Menu
Bedrijfsvoering

Tips voor het kiezen van de juiste kantoorverlichting

Thuis hebt u waarschijnlijk sfeerverlichting en functionele verlichting om bij te lezen bijvoorbeeld, en zijn de lampenkappen en -armaturen zorgvuldig afgestemd op uw interieur in huis. Het is vanzelfsprekend dat aan kantoorverlichting andere eisen worden gesteld, aangezien dit vooral praktisch is en geschikt moet zijn op in te werken. Waar moet u allemaal op letten bij het kiezen van geschikte kantoorverlichting?

De kleurtemperatuur van licht

Thuis kiezen mensen qua verlichting vaak voor warmwit licht met een lage kleurtemperatuur van ongeveer 3000 K om een gezellige, knusse sfeer te creëren. Op kantoor is een hogere kleurtemperatuur rond 4000 K met een neutraal tot koel wit licht beter, aangezien het hier meer draait om productiviteit dan gezelligheid. Dit geeft allereerst een meer zakelijke uitstraling aan een kantoor, maar daar naast is het tevens wetenschappelijk aangetoond dat mensen beter werken onder zogenaamd hard, koel en wit licht.

De basis: diffuus licht

Kantoren zijn vaak grote gebouwen met een flinke vloeroppervlakte. Hierdoor is er veel minder toetreding van natuurlijk daglicht waardoor meer en sterkere verlichting nodig is. Vooral diffuse basisverlichting is hierbij erg belangrijk, omdat vaak met computers wordt gewerkt waarin lichtweerspiegeling erg hinderlijk kan zijn. Diffuse basisverlichting zorgt dat een ruimte mooi egaal verlicht wordt en heeft weinig schaduwwerking. Paneellampen bijvoorbeeld zorgen voor een lichttype dat erg lijkt op daglicht.

Aanvullende functionele verlichting

In kantoorruimtes dient diffuse basisverlichting vaak nog aangevuld te worden met functionele werkverlichting, dat meer gericht licht betreft. Voorbeelden hiervan zijn wand-, sta- of tafellampen.

Op verschillende momenten van de dag is vaak meer of minder verlichting nodig, daarom is het erg handig als de functionele verlichting dimbaar is. Ook hierbij is het belangrijk een lamp niet direct in uw ogen schijnt, op uw computerscherm, of schaduwen maakt op het werkblad. Omdat het hier om gericht licht gaat is dit misschien nog wel belangrijker dan bij diffuus licht.

Minimale verplichte verlichtingssterkte

Diffuse en functionele verlichting binnen kantoren dienen een minimale hoeveelheid licht te genereren, namelijk 500 lux. Dit geldt voornamelijk voor het direct werkvlak (ook wel Em genoemd), in het gebied van 50 centimeter rondom het taakgebied dient de verlichtingssterkte nog minimaal 333 lux te zijn en in de overige ruimten minimaal 200 lux.

Duurzaamheid en energieverbruik

Voor een fijn werkklimaat zijn anti-weerspiegelend en rustig licht essentieel. Daarnaast spelen natuurlijk ook het energieverbruik en duurzaamheid van kantoorverlichting een belangrijke rol. Kies dus voor lichtbronnen met een lange levensduur en bij voorkeur Ledlampen voor een laag verbruik.