Menu
Bedrijfsvoering

Hierop moet je letten als je een zeecontainer wil kopen

Hierop moet je letten als je een zeecontainer wil kopen

Met behulp van een zeecontainer kan jij gemakkelijk goederen opslaan en vervoeren. Zeecontainers zijn ontworpen om de meest ruige omstandigheden op zee moeiteloos te doorstaan en laten je dan ook niet zomaar in de steek. Als jij van plan bent om een zeecontainer te kopen, zijn er wel een aantal dingen die je moet weten. Bovendien is een zeecontainer huren in sommige gevallen interessanter dan een zeecontainer kopen. Hieronder lees je er meer over.

Afmetingen van een zeecontainer

In principe heeft een zeecontainer een standaardhoogte van 259 cm, maar er zijn ook uitzonderingen die wat hoger zijn. Deze containers worden ook wel eens high cubes genoemd en zijn gemiddeld 30 cm hoger. De breedte van een zeecontainer bedraagt meestal 244 cm. Dankzij deze min of meer gestandaardiseerde maten – er is geen sprake van een echte standaard – is het eenvoudiger om containers efficiënt te stapelen en te transporteren.

Het grootste verschil tussen zeecontainers is de lengte. Dit wordt uitgedrukt in voet of feet. Bij het internationale transport geeft men vaak de voorkeur aan containers van 40 feet, wat ongeveer 12 meter is. Deze containers meten in principe 12 x 2,44 x 2,59 meter. Er zijn echter ook kleinere containers van bijvoorbeeld 20 feet (6 x 2,44 x 2,59 meter) en 10 feet (3 x 2,44 x 2,59 meter). Kleinere containers van 6 of 8 feet komen niet zo vaak voor, maar zijn wel degelijk verkrijgbaar. Deze formaten worden vaak gebruikt voor opslagdoeleinden en minder vaak voor transportdoeleinden.

Gewicht van een zeecontainer

Gewicht van een zeecontainer

Wat het gewicht betreft, moet je vooral rekening houden met de maximale belading of de max payload. Dit is het maximale gewicht dat in de container mag. Dit kan sterk verschillen en het is zeker niet zo dat een 40ft container een hogere maximale belading heeft dan een 20ft container. Integendeel, die eerste container is doorgaans vooral geschikt voor volumineuze ladingen en de laatste voor zware ladingen. Hierdoor kan deze kleinere container vaak een groter gewicht dragen dan zijn grotere broer.

Soms geeft men (ook) het maximale gewicht en de tarra weer. De tarra is het ledige gewicht van de container zelf. Het maximale gewicht is het maximale gewicht dat een gevulde container, inclusief het eigen gewicht, mag bedragen. De maximale belading is met andere woorden gelijk aan het verschil van het maximale gewicht en de tarra.

Een zeecontainer kopen of huren

Een zeecontainer kopen is vaak heel interessant, omdat het dan mogelijk is om de zeecontainer bij aankomst in het andere land opnieuw door te verkopen. Hierdoor is het mogelijk om te besparen op de dure retourkosten van een lege container.

Als de container niet leeg terugkeert of als je de zeecontainer eerder gebruikt voor opslagdoeleinden, is een zeecontainer huren een uitstekend alternatief. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de gebruiksperiode. Op de lange termijn zal een zeecontainer kopen nog steeds voordeliger zijn. Bij aanbieders als Brinkbox kan je zowel terecht voor het kopen van zeecontainers als voor het huren ervan. Ze gaan graag na wat voor jou de voordeligste oplossing is.