Menu
Bedrijfsvoering

Starten met beleggen in onrustige tijden

Starten met beleggen in onrustige tijden

De inflatie is de afgelopen maanden flink gestegen. Hoewel de spaarrentes daarentegen op dit moment niet stijgen, verdampt er daarom veel spaargeld. Niet vreemd dus dat veel ondernemers op zoek gaan naar alternatieven met een beter rendement. Zij willen immers niet dat het vermogen voor een toekomstige zakelijke investering of hun pensioen te veel aan waarde verliest. Vorig jaar zijn er wederom een hoop mensen gestart met beleggen. En dat leek toen eveneens interessant, met beurzen wereldwijd die voortdurend nieuwe hoogterecords behaalden. De aandelenkoersen zijn echter sinds een aantal maanden een stuk volatieler, mede door de oorlog in Oekraïne. Is het daarom momenteel alsnog een goede tijd om te starten met beleggen?

Don’t freak out

Tekorten aan grondstoffen en personeel, brandstoffen die fors in prijs stijgen en daarbij ook nog een de inval door Rusland in Oekraïne: er zijn momenteel nogal wat zaken die de beurskoersen  beïnvloeden. Onervaren beleggers hebben de neiging zich mee te laten slepen door een negatief sentiment. Onverstandig, want de geschiedenis laat zien dat gedurende de afgelopen jaren 30 gevallen van politieke onrust waren. In de afgelopen zeventig jaren waren er slechts vijf gevallen

waarbij twaalf maanden later de S&P500 niet opnieuw in de plus stond. Gemiddeld genomen werd er zelfs na een jaar tijd alweer een plus van bijna acht procent genoteerd. Vind je het ook lastig om te onthouden dat beweeglijke koersen erbij horen? Laat beleggen dan over aan professionals en kies voor vermogensbeheer.

Spreid je kansen en houd oog voor de lange termijn

Spreid je kansen en houd oog voor de lange termijn

Regelmatig lees je verhalen van mensen die rijk zijn geworden door precies op het goede moment op het juiste paard te wedden. De  kans dat dit lukt, is echter zeer klein. Zeker bij een volatiele markt als de huidige, is het belangrijk om je risico’s te spreiden. Verdeel dus je vermogen op een beleggingsrekening over verschillende sectoren en regio’s, en beleggingsproducten en -categorieën.

Die verhalen over mensen die rijk zijn geworden met beleggen, benadrukken ook vaak hoe dat op korte termijn is gebeurd. Ook dat is echter niet zo realistisch. Beleggen zou je namelijk voor de lange termijn moeten doen. Horten en stoten kunnen op korte termijn voor verlies zorgen, maar de beurs herstelt zich daarna wel weer. Het gaan om weken, maar ook om maanden of zelfs jaren. Door hier rekening mee te houden (een ideale beleggingstermijn is ongeveer tien tot vijftien jaar) heb je de grootste kans om verliezen op te heffen.

‘Het’ juiste moment is er niet

Met de huidige volatiele koersen zijn er ongetwijfeld mensen die denken dat ze beter kunnen wachten met beleggen. De markt is echter niet te timen. Koersen zijn onvoorspelbaar en wachten op een beter moment is eigenlijk onmogelijk. Nieuws zorgt namelijk direct voor veranderingen op financiële markten. Ziet alles er weer wat rooskleurig uit, dan zijn de koersen vaak ook alweer flink gestegen. Doordat je instapt bij hogere koersen, loop je rendement mis.

Starten met beleggen kan dus eigenlijk altijd. Zolang je je maar niet bang laat maken, belegt voor de lange termijn en je risico’s spreidt. Hoewel er natuurlijk altijd een bepaald risico aan beleggen verbonden is, geeft het momenteel ook een kans om privé of zakelijk vermogen niet te veel te laten verdampen door de inflatie.