Menu
Financiële dienstverlening

Investeren in de toekomst: dit is impact investing

Investeren in de toekomst

Impact investing: je hebt er wellicht nog nooit van gehoord, maar het gebeurt continu. Op verschillende vlakken wordt hard gewerkt aan een betere toekomst, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energie, betaalbare woningen, of toegang tot onderwijs in onderontwikkelde landen of gebieden. De trend van impact investing is, zeker de afgelopen jaren, immens populair. Het doet immers niet alleen iets met het imago van een organisatie of van een persoon, zoals de succesvolle Nederlandse investeerder Jurriaan de Reijer, maar het draagt ook degelijk bij aan het verbeteren van de wereld.

Impact investing in Nederland

In Nederland kennen we verschillende investeerders die hun hart op de juiste plek hebben en proactief werken aan een duurzame toekomst met eerlijke kansen. Vaak zijn het financiële instellingen zoals banken die kunnen helpen met impact investing of daar zelf al aan doen, zoals de ASN bank of Triodos bank. Je kiest zelf bij elke duurzame investering waar je belegging terecht komt. Dat kan alleen bij organisaties en bedrijven die voldoen aan erg strenge criteria rondom de thema’s mens, dier en milieu, zodat je er zeker van bent dat je duurzaam belegt.

Jurriaan de Reijer: “De toekomst moet duurzaam en betaalbaar”

Ook individuen kunnen met hun eigen vermogen, of met hun eigen organisatie, aan de slag met impact investing. Neem nu Jurriaan de Reijer, oprichter en bestuurder van Revest. Met zijn bedrijf Revest doet Jurriaan er alles aan om te investeren in betaalbaar vastgoed zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. “Samen met institutionele beleggers en verschillende fondsen hebben we al diverse duurzame woonwijken gerealiseerd om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen de woningnood. De toekomst moet duurzaam en betaalbaar, en dat kan ook. Sterker nog: met Revest doen we het al!”

Impact investing is volgens Jurriaan de Reijer de oplossing

Toch gaat het voor impact investeerder Jurriaan de Reijer niet alleen om het creëren van woningen, villa- en vakantieparken. “Ik vind zelf dat we meer kunnen doen voor natuur en dierenwelzijn, dus daar investeer ik ook veel in. Momenteel loopt er bijvoorbeeld een samenwerking om ruim 80 hectare grond terug te geven aan de natuur. We zijn van plan om meer dan honderdduizend bomen te planten. Dat zijn investeringen voor de lange termijn, maar zo maken we de aarde leefbaar voor ons allemaal. Dat is waar impact investing om draait en dat is ook wat het zo mooi maakt. Het is dé oplossing voor zowel nu als de toekomst. We investeren nu in groen en we kunnen er direct van genieten. Over 20 jaar zie je de positieve impact die die ene investering heeft gehad op het milieu nog steeds terug.”