Menu
Bedrijfsvoering / Financiële dienstverlening

Fiscale voor- en nadelen van samenwonen als ondernemer

Ondernemers weten als geen ander hoe belangrijk het is om altijd de beste deals te sluiten. Als er ergens voordeel te behalen is, sta jij als ondernemer dan waarschijnlijk ook vooraan. Zeer verstandig om te doen, want anders zou je ook maar een dief van je eigen portemonnee. Daarom weet je waarschijnlijk ook hoe je zakelijk de belasting zo laag mogelijk kan houden. Maar weet je ook hoe je het beste privé je belastingaangifte kan regelen? Samenwonen en een fiscaal partnerschap kan bijvoorbeeld honderden euro’s per jaar schelen.

De voordelen van een fiscale partner

Samenwonen en dit ook belastingtechnisch aangeven, kan je dus jaarlijks een hoop geld schelen. Je doet dit door een fiscaal partnerschap aan te gaan. Klinkt een beetje als een relatie wettelijk laten vastleggen door middel van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het is echt veel minder ingewikkeld. Het enige dat je hoeft te doen is je belastingaangifte gezamenlijk in te vullen, in plaats van dat je dit ieder apart doet. Je kan ook eens kijken naar een samenlevingscontract, want hier zijn mogelijk ook flink wat voordelen te behalen.

Maar hoe kun je hier nu voordeel uit halen? Als je gezamenlijk belastingaangifte doet, mag je bepaalde zaken verdelen over jullie beiden. Denk hierbij aan vermogen, inkomsten en aftrekposten.

Omdat je als ondernemer vaak collectief geen aanvullend pensioen opbouwt, is het verstandig ieder jaar wat geld hiervoor te sparen. Dit kun je zakelijk doen door het bedrag dat je volgens de jaarruimte belastingvrij mag sparen, opzij te zetten als oudedagsreserve. Heb je echter maar weinig jaar- of reserveringsruimte, maar heb je toch winst die je graag wil sparen voor later? Dan kun je ook privé sparen. Dit spaargeld geef je op als vermogen in box 3. Voordeel van een fiscaal partnerschap is dat je samen onbelast veel meer vermogen kunt hebben. Doe je apart aangifte dan mag je namelijk 30 duizend euro belastingvrij aan vermogen hebben, maar gezamenlijk wordt dat verdubbeld naar 60 duizend euro belastingvrij vermogen.

Een tweede manier waarop een fiscaal partnerschap voordeel kan opleveren is door middel van herverdeling van de aftrekposten. Dit is vooral interessant als jij en je partner een erg verschillende inkomen hebben. Hebben jij en/of je partner aftrekposten zoals hypotheeklasten en studiekosten? Laat dan degene met het hoogste inkomen deze als aftrekpost opgeven. Vanwege de progressieve inkomstenbelasting levert dit meer voordeel op dan wanneer degene met het laagste inkomen dit doet.

Belastingtechnische nadelen van een fiscaal partnerschap

Het kan echter ook zijn dat een besluit zoals samenwonen belastingtechnisch juist niet zo interessant is. Vooral als je het niet alleen over samenwonen hebt, maar ook over een fiscaal partnerschap. Voor sommige uitkeringen en toeslagen geldt bijvoorbeeld dat ze alleen worden toegekend tot een bepaald inkomen. De partner met het lagere inkomen kan dus uitkeringen of toeslagen mislopen als je fiscaal partner wordt. Dit omdat het fiscaal partnerschap het inkomen wordt opgeteld en zo snel boven het maximale inkomen van de toeslag zicht. Maar zelfs samenwonen zonder fiscaal partnerschap kan al invloed hebben, bijvoorbeeld als je kijkt naar de zorgtoeslag. Je partner kan dan als toeslagpartner worden gezien, waardoor je minder toeslag ontvangt. Meer weten hierover? De Belastingdienst geeft meer info.

Fiscaal partnerschap is echter niet verplicht als je gaat samenwonen. Wel is het handig om erover na te denken voordat je bij elkaar intrekt. Dit en een aantal andere relevante onderwerpen waar je aan moet denken vind je in de bunq samenwonen checklist.

Wat is voordelig voor jou?

Ieders situatie is anders. Daarom is het ook lastig zo maar te zeggen of samenwonen en een fiscaal partnerschap voor jou interessant is. Je kunt hier zelf achter komen door op diverse manieren je belastingaangifte in te vullen. De meest voordelige stuur je vervolgens in als definitieve aangifte. Kon je er toch niet helemaal uit? Schakel dan een adviseur in.