Zakendoen betekent risico’s nemen. Zo moet je bijvoorbeeld soms een investering durven doen waarvoor je het geld nog niet in handen hebt als ondernemer. Dit doe je dan door te lenen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je weet waar je het beste deze zakelijke lening kunt afsluiten. Vergelijken is dan een belangrijk wapen wat je in handen hebt. Natuurlijk is het dan wel zo gemakkelijk als je weet waar je op moet letten als je gaat vergelijken. Dit maakt het iets overzichtelijker.

De omvang van de lening

Bekijk altijd eerst zelf hoe groot het bedrag moet zijn dat je wilt gaan lenen. Dit is namelijk een belangrijke factor. Er gelden namelijk verschillende regels voor verschillende bedragen. Dit is natuurlijk logisch, want het risico voor de kredietverstrekker is een stuk minder groot bij een klein bedrag van bijvoorbeeld €2.000,- ten opzichte van een omvangrijke rekening van enkele tonnen. Het eerste punt waarop je dus kan gaan vergelijken is deze set regels die elke bank afzonderlijk hanteert. Je zoekt natuurlijk naar gunstige regels voor jouw situatie.

De rente

In het verlengde van de variërende regels ligt de variërende rente. Ook hier kan namelijk flink wat verschil in zitten. Dit hangt niet alleen af van de bank die je kiest om de lening af te sluiten, maar ook van de hoogte van het leenbedrag. Dit maakt het vergelijken dus ook zo belangrijk. Het is goed mogelijk dat je voor een lager bedrag beter af bent bij een andere bank dan wanneer je een hoger bedrag wilt gaan lenen. Kijk hier dus altijd goed naar wanneer je een vergelijking gaat doen.

Het terugbetalen

Een zakelijke lening is vaak nodig om investeringen te doen. Uiteraard wordt die gedaan met het oog op het verbeteren van de omzet en de winst. Wanneer dit lukt, dan zal je dus ook meer financiële ruimte hebben en kan het interessant zijn om versneld af te lossen. Het is dan alleen wel de vraag of de bank van jouw keuze dit wel zo fijn vindt. Sommige banken hanteren hier strengere voorwaarden in dan andere. Wanneer je vooraf al durft in te schatten hoe groot je succes kan zijn, dan is het ook goed om op dit soort zaken te letten.

Wat is het belangrijkst?

Wanneer je al deze zaken hebt uitgezocht resteert er nog één vraag. Wat vind jij als ondernemer eigenlijk het belangrijkst? Het kan namelijk goed zijn dat er verschillende banken goed uit de vergelijking komen. Terwijl het niet altijd zo is dat één bank perfect aan alle voorwaarden voldoet. Het komt er dan dus op neer dat je zelf moet bepalen welke variabelen voor jou het belangrijkst zijn wanneer je een keuze maakt. Ook dit kan je zien als onderdeel van het proces van vergelijken.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) is zich goed bewust van de nieuwe ontwikkelingen in de online zakelijke leningmarkt. Lees hier meer over hun visie hierop.

Redacteur

Comments are closed.