Menu
ICT

Computerogen

Als je veel achter de computer zit, dan kun je last krijgen van computerogen. Maar wat zijn computerogen precies? Waar heb je dan last van? En wat kun je eraan doen? Lees het allemaal in dit artikel.

Wat zijn computerogen?

In de volksmond is de term ‘computerogen’ heel gebruikelijk, maar computerogen zijn geen officiële medische aandoening. Dit komt doordat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat bevestigt dat het werken met de computer slecht is voor onze ogen. Maar de ervaring leert dat langdurig en veel naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Deze klachten benoemen we als computerogen en beginnen vaak met vermoeide ogen. Daarnaast ontstaan regelmatig andere gerelateerde klachten.

Waar heb je dan last van?

Mensen die hier last van hebben noemen de volgende klachten:

  • Vermoeide ogen
  • Droge, geïrriteerde ogen
  • Wazig zicht
  • Spanning op de ogen
  • Moeilijk kunnen focussen
  • Hoofdpijn

Soms helpt het al om meer met je ogen te knipperen. Meestal zijn de klachten van tijdelijke aard en verdwijnen ze zodra je stopt met het werken achter het beeldscherm. Verdwijnen de klachten niet, ga dan naar een oogarts.

Wat kun je eraan doen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus pas de volgende tips gelijk toe. Zorg voor een kwalitatief beeldscherm, zoals bijvoorbeeld een LCD scherm. Plaats hem zo dat er geen lichtspiegelingen op vallen: het beste is om hem haaks op het raam te zetten.

Daarnaast is het belangrijk om voor de juiste verlichting te zorgen, maar zet de lichtbron niet vlakbij je beeldscherm. Neem pauzes: geef je ogen regelmatig rust en knipper veel. Ook de luchtkwaliteit is belangrijk: deze dient een goede luchtvochtigheid te hebben.

Blijf je last houden van oogklachten? Schroom dan niet om naar de oogarts te gaan. De reden dat je last hebt van je ogen kan ook komen, doordat je bijvoorbeeld een oogafwijking hebt. In dat geval, kan je dit oplossen met een bril, lenzen of ooglaseren.