Menu
Nieuws

7 tips bij onderhandelen

Wie goed onderhandelt, houdt ook de relatie goed. Deze tips helpen u om een deal te sluiten waar alle partijen blij van worden. Aan welke kant van de tafel u ook zit.

1. Weet wat u wilt
Maak uw gesprekspartner direct duidelijk wat u wilt, zodat deze daar rekening mee kan houden. Kies een zo concreet mogelijk en haalbaar doel.

2. Zet hoog in
Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Mensen die meer verwachten, krijgen meer. Bovendien: uw eerste aanbod bepaalt de bovengrens. Zet dus niet te laag in.

3. Denk in belangen
Verplaats u in de ander. Welke vragen, verwachtingen en belangen heeft hij? Hoe kunt u uw gesprekspartner helpen, terwijl u tegelijkertijd uw eigen doel bereikt?

4. Hou oog voor alternatieven
Er leiden meer wegen naar Rome. Lijkt u uw gesprekspartner niet te kunnen vinden tijdens het gesprek? Kijk of hij open staat voor een andere aanpak.

5. Pas op met concessies
Hou oog voor de belangen van de ander, maar houd uw kruit droog. De kans is groot dat de ander het als een teken van kracht ervaart als u niet te snel toegeeft.

6. Zorg dat u andere opties heeft
Als u een onderhandeling ingaat met een alternatief, legt u uw geluk niet in handen van de andere partij. Daardoor straalt u rust en onafhankelijkheid uit.

7. Gebruik humor
Voelt u een afstand? Overbrug deze op een sympatieke manier door de ander aan het lachen te maken.

Bron: NBC Congrescentrum