Menu
Bedrijfsvoering

Zestig procent Nederlanders zeer gelukkig met huidige baan

Randstad WerkMonitor. Tijdelijk werk niet alleen voor jongeren ideale opstap naar vast werk

Diemen, 17 juli 2014 – Ondanks de crisis is een relatief groot aantal Nederlanders zeer gelukkig met de huidige baan. Maar liefst 59 procent van de werkenden in ons land denkt op dit moment de perfecte baan te hebben, 68 procent vindt dat z’n job op dit moment zelfs perfect aansluit op de genoten opleiding; mensen in de collectieve sector en bij de overheid nog meer: 82 procent.

De tevredenheid – het werkgeluk – over de huidige arbeidssituatie van de werkende Nederlander was het onderzoeksdoel in het meest recente Randstad WerkMonitor onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research onder 810 werkenden in Nederland. Het antwoord daarop: zes op de tien werkenden denken de juiste opleiding te hebben genoten en zouden deze opnieuw kiezen als het hen werd voorgelegd. Ondanks de hoge tevredenheid, zou 54 procent een andere baan toch overwegen als ze elders beter kunnen verdienen. 58 procent zou dit doen als er betere carrièremogelijkheden geboden zouden worden en 46 procent overweegt dit als die baan nog beter bij hun opleiding past.

Meer dan de helft van de mensen (53 procent) is overigens bij toeval in die eerste job gerold. Niettemin zijn ook deze werknemers vaak dik tevreden over die baan.

Loopbaanwending kan altijd, zelfs nu
En als je baan of carrière niet zo leuk en uitdagend is als je had gedacht? Je kunt op elk moment van je loopbaan het roer nog rigoureus omgooien, zegt meer dan de helft van de werkenden (55 procent ), zelfs in de huidige arbeidsmarkt. In hun ogen kun je op elk moment van carrière veranderen. De meerderheid van de werkenden vindt dan ook dat de eerste baan absoluut niet bepalend hoeft te zijn voor het verdere verloop van je loopbaan.

Tijdelijk werk ideale opstap voor vast werk 
Randstad deed ook onderzoek naar tijdelijk werk. Dat heeft een opvallend goede positie onder werknemers. Maar liefst driekwart van de werknemers (77 procent) in Nederland ziet tijdelijk werk als opstap naar een vaste baan. Ongeveer even veel mensen (78 procent) zouden een uitzendbureau inzetten om tijdelijk werk te vinden. “Anders dan wat wel eens wordt beweerd, is tijdelijk werk nadrukkelijk niet voorbehouden aan jongeren. Ook dertigers, veertigers en zelfs vijftigers zien flexwerk – veelal via een uitzendbureau – als een ideale opstap naar een nieuwe vaste job”, zegt algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland in reactie op de uitkomsten van het onderzoek. “Tijdelijk werk biedt vele perspectieven. Je oriënteert je, je gaat na wat bij je past en waar jij gelukkig van wordt, maar het zorgt ook voor inkomen en uitzicht op vast werk.”

Switchers
In het tweede kwartaal van 2014 heeft 15 procent van de werknemers een andere functie en/of werkgever gekregen. Dat is even veel als in het eerste kwartaal en aan dit cijfer zal voorlopig weinig verandering komen. De meeste switchers (38 procent) zijn van baan veranderd vanwege organisatorische omstandigheden, 21 procent deed het voor de afwisseling en 20 procent ging ‘een deurtje verder’ voor betere arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe baan vinden
Overigens verwacht iets meer dan de helft (55%) van de Nederlandse werknemers zonodig binnen zes maanden een nieuwe baan te kunnen vinden. Hiermee blijft het vertrouwen in de arbeidsmarkt stabiel in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014.