Menu
Bedrijfspand

Een zakelijk energielabel voor uw kantoor/bedrijfspand

Sinds 2008 zijn bedrijfspanden verplicht om een energielabel te voeren en sinds 2015 worden er boetes uitgedeeld bij het niet kunnen tonen van een energielabel bij overdracht, verkoop of verhuur van een bedrijfspand. Het is dus belangrijk dat je tijdig een energielabel voor uw zakelijke pand aanvraagt om boetes (oplopend tot €20.000,- ) te voorkomen. Met het onderstaande advies kun je ervoor zorgen dat je jouw bedrijfspand energiezuiniger maakt en daarmee aan de wet blijft voldoen. Bovendien kan het je op de lange termijn een flinke financiële besparing opleveren. Zo help je Nederland aan de co2 norm te voldoen.

Verplichting energielabel C voor bedrijfspanden

Vanaf 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn. Je moet dan voorzien zijn van energielabel C of beter. Als dat niet het geval is mogen deze kantoorruimten niet meer worden gebruikt. Als een kantoorpand lager dan energielabel G bezit zullen er grondige maatregelen genomen moeten worden om voor 2023 energiezuinig te zijn en een energielabel voor kantoor krijgen.

Zo verbeter je het energielabel voor jouw bedrijfspand

  • Goede wand- en dakisolatie is belangrijk voor bedrijfspanden. Wanneer de isolatie op orde is kan de verwarming lager gezet worden en bespaar je stookkosten. Het gebruik van een klokthermostaat kan hierbij handig zijn. Deze kan eenvoudig worden ingesteld per uur.
  • Met de juiste verlichting bespaar je energie. Als je tl-verlichting vervangt door ledverlichting gebruik je weinig energie en deze gaan ook nog eens lang mee. Hiermee kan je 50% energie besparen.
  • Niet te vergeten en net zo belangrijk zijn eventuele zonnepanelen. Zonlicht levert meer op dan we nodig hebben, daarom is het opwekken van zonne-energie een duurzame keus. Ook kan het aanschaffen van zonnepanelen eventuele subsidie opleveren.

Het energielabel voor kantoren moet dus voor januari 2023 naar energielabel C worden gebracht, dit is de voorbode op het realiseren van energielabel A in 2030 en een energieneutrale toekomst per 2050.