Menu
Financiële dienstverlening

Wat voor leningen kun je aanvragen als zzp’er?

Wat voor leningen kun je aanvragen als zzp’er

Heb jij plannen om een grote uitgave te doen? Je moet het altijd weloverwogen doen, maar het is fijn dat er mogelijkheden tot geld lenen bestaan. Ook als zzp’er is het mogelijk om verschillende soorten leningen af te sluiten. We bespreken er drie.

Persoonlijke lening

Als zzp’er is het geld dat van jouw bedrijf is jouw geld. Je mag dit geld – althans, het deel dat je niet voor de Belastingdienst reserveert – uitgeven aan privézaken. Kom je geld tekort voor een gewenste of noodzakelijke privéuitgave, dan heb je de mogelijkheid om het vermogen van je eenmanszaak aan te spreken. Dit is immers jouw vermogen. Is dit niet voldoende, of wil je graag een financiële buffer aanhouden, dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Deze is uitsluitend bedoeld voor privé-uitgaven, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Een persoonlijke lening betreft een vast totaalbedrag dat bestaat uit het geleende bedrag plus rente. Gedurende een vooraf afgesproken looptijd los je maandelijks een vast bedrag af.

Zakelijke lening

Zakelijke lening

Heb je juist geld nodig voor je bedrijf? Dat kan zijn omdat je je bedrijf van de grond wilt krijgen en daarvoor investeringen moet doen, of omdat je voor groei wilt gaan en daar investeringen voor wilt doen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je te maken hebt met openstaande rekeningen waar je tijdelijk niet aan kunt voldoen. In al deze gevallen kun je ervoor kiezen een zakelijke lening aan te gaan bij een kredietverstrekker. Vaak is het nodig om je business case ter beoordeling voor te leggen aan de kredietverstrekker, die natuurlijk graag wil weten of jouw investeringen wel kansrijk zijn. Verder lijkt een zakelijke lening veel op een persoonlijke lening: je spreekt een vast bedrag af, en dat betaal je gedurende een bepaalde looptijd maandelijks af. Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf ben je persoonlijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van de lening.

Zakelijk krediet

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je investeringen wilt doen, maar deze over een langere periode wilt uitsmeren en niet precies weet wat het totale benodigde bedrag gaat zijn. Of je weet niet voor hoe lang je een financieel goed moet dichten en hoe groot dat financiële gat uiteindelijk gaat zijn. In dat geval kun je kiezen voor een zakelijk krediet. Je kunt dan gedurende een periode tot een maximaal bedrag geld opnemen wanneer je dat wilt. Je betaalt enkel (variabele) rente over het geld dat je ook daadwerkelijk opneemt. Vaak kun je geld dat je afgelost hebt ook weer opnieuw opnemen.

Natuurlijk is het zo dat geld lenen geld kost in de vorm van rente. Dat neemt niet weg dat een lening ook voor jou als zzp’er soms een probleem kan oplossen, en dan is het zeker het overwegen waard.