Menu
Nieuws

Studentenhuisvesting compleet op haar gat

De woningmarkt slaat nu al enkele jaren wild om haar heen, met alle verstrekkende gevolgen van dien. De allerkleinste voortekenen die erop wijzen dat de crisis ten einde zou lopen, worden met beide handen aangegrepen om te verkondigen dat het snel beter zal gaan.

Onzekerheid woningmarkt houdt aan
Ook de studentenhuisvesting voelt de naweeën van de crisis. Minister Stef Blok had er zijn handen vol aan om tot een sluitend woningakkoord te komen. Uiteindelijk lukte het hem een plan te smeden waarin een meerderheid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer zich kon vinden. De aanhoudende onzekerheid op de woningmarkt zorgt echter nog steeds voor veel onrust onder woningcorporaties en huurders. Aangenomen maatregelen worden vaak alsnog aangepast terwijl minister Blok er niet voor terugdeinst nieuwe voorstellen uit zijn hoge hoed te toveren. Met als gevolg dat niemand precies weet wat er gaat gebeuren.

Groot tekort studentenkamers
Het grootste probleem voor de studentenhuisvesting was en is het grote tekort aan beschikbare studentenkamers en studentenhuizen. Momenteel is voor 30.000 studenten geen studentenkamer beschikbaar in de grote studentensteden. Zo zijn er vrijwel geen kamers in Amsterdam en Utrecht beschikbaar, terwijl de vraag naar kamers door blijft groeien. Kwestie van handen uit de mouwen en bouwen, zou je denken. Maar een groot deel van de woningcorporaties ziet juist nu af van nieuwe bouwprojecten. Minister Blok heeft voor hen namelijk nog een pittige verhuurdersheffing in petto die de staatskas uiteindelijk 1,7 miljard moet opleveren. Het geld dat woningcorporaties in hun oude sok hebben bewaard, laten ze dus liever nog even liggen om daar de heffing mee te kunnen betalen. Dat betekent dat er geen cent meer wordt geïnvesteerd in nieuwe studentenkamers. Het is dan ook nog maar te bezien hoe de komende jaren wordt omgegaan met het schrijnende tekort aan studentenhuisvesting.

Kamerverhuursites
Gelukkig kunnen jongeren en studenten terecht op kamerverhuursites zoals Kamers. Deze sites bieden niet alleen kamers aan in studentenhuizen. Tegenwoordig worden ook steeds vaker ruime kamers te huur aangeboden in koopwoningen die door de aanhoudende crisis al jarenlang te koop staan. Zo heeft elk nadeel toch weer z’n voordeel.