Menu
Bedrijfsvoering

Nederlandse werkgever heeft weinig interesse in gezondheid werknemer

Groningen, 16 oktober 2013 – 89 procent van de Nederlandse werknemers wil dat hun werkgever een gezonde levensstijl stimuleert. In de praktijk blijkt echter dat werkgevers zich niet bezig houden met de gezondheid van hun medewerkers. Dagelijks snoepen en een ongezonde lunch blijkt de realiteit voor werkend Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 1.000 respondenten naar gezondheid op de Nederlandse werkvloer.

4 procent moedigt stoppen met roken aan
Op de vraag of hun werkgever een gezonde levensstijl stimuleert, antwoordt 88 procent van de ondervraagden dat hier niets aan wordt gedaan. In een enkel geval (4 procent) moedigt de baas hen aan te stoppen met roken of gezond te lunchen (6 procent). Dit terwijl werkgevers met het stimuleren van een gezonde levensstijl juist de medewerkerstevredenheid kunnen vergroten: ruim één op de drie respondenten (38 procent) zegt het fijn te vinden als hun baas zich hiermee inlaat en ziet het als een extra stok achter de deur. De helft (51 procent) heeft er ook geen problemen mee, maar beslist uiteindelijk zelf of ze de adviezen toepassen.

Elke dag snoepen
Op de Nederlandse werkvloer wordt flink gesnoept. Bijna de helft (44 procent) van de ondervraagden geeft aan dat er op hun werk dagelijks snoep wordt gegeten. In één op de vijf gevallen is dit wekelijks, bijvoorbeeld bij een verjaardag van een collega. 28 procent zegt dat er sporadisch wordt gesnoept op de werkvloer. In één op de tien gevallen geeft men zelfs aan dat bij hen op het werk iedereen altijd op dieet is.

Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank: “Wat een gezonde levensstijl inhoudt weten we allemaal. Toch wordt deze levensstijl op de werkvloer maar weinig volgehouden. Het is opvallend dat werkgevers hier niet meer mee doen. Door bijvoorbeeld een gezondere lunch aan te bieden of een stoppen-met-roken-programma op te zetten laat de werkgever zien betrokken te zijn bij het welzijn van de werknemer. Dit komt de loyaliteit van de werknemer ten goede.”

Een op de tien geeft korting op sportschool
Naast gezond leven wordt ook sporten niet gestimuleerd op de werkvloer. Iets meer dan één op de tien Nederlanders (13 procent) krijgt van de werkgever korting op de sportschool. Een heel klein deel van de bazen (4 procent) geeft medewerkers de ruimte om tijdens werktijd, bijvoorbeeld in de lunchpauze, te sporten. Het merendeel van de Nederlanders zegt dat sporten door hun baas niet wordt gestimuleerd (83 procent). 

Over het onderzoek en NationaleVacaturebank.nl
Het onderzoek van NationaleVacaturebank.nl werd gehouden onder werknemers en werkgevers uit alle regio’s in Nederland. NationaleVacaturebank.nl is drie jaar achtereenvolgend bij de Website van het Jaar Verkiezing gekozen tot favoriete vacaturesite van Nederland en heeft momenteel een aanbod van meer dan 15.000 actuele vacatures voor alle functiegroepen, branches en regio’s. Momenteel staan er meer dan 450.000 cv’s van actief werkzoekenden in de database. 38 procent van de ingeschrevenen is hoog opgeleid (29 procent HBO en 9 procent universitair), 44 procent heeft een MBO-opleiding en 5 procent heeft een LBO-opleiding. Kijk hier voor meer informatie.