Menu
Bedrijfsvoering

Hoe om te gaan met diefstal binnen uw bedrijf?

Diefstal binnen het bedrijf door eigen personeel is natuurlijk een groot probleem. Niet alleen door het gemis van spullen, maar ook het bewijzen is vaak erg problematisch. Het laatste wat je wilt is de werksfeer bederven door de verkeerde personen te beschuldigen. Hoe pak je diefstal binnen het bedrijf op de juiste manier aan?

Zeker weten
Allereerst moet je er helemaal zeker van zijn dat er gestolen wordt. Dit kan vrij eenvoudig door de administratie en bijhouden van voorraden beter bij te houden. Controleer maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks voorraden en inkomende en uitgaande betalingen. Wanneer hier uit blijkt dat er mogelijk sprake is van diefstal is het verstandig om dit nog even onder de pet te houden. Je weet immers nog niet wie ervoor verantwoordelijk is.

Bewijs verzamelen
Wanneer blijkt dat er daadwerkelijk diefstal plaats vindt binnen het bedrijf, is het tijd om dat te bewijzen. Wanneer er tijdens de controle is gebleken welke goederen waar worden weggenomen, is dit vrij eenvoudig te bewijzen. Verdwijnen er bijvoorbeeld spullen uit het magazijn kunnen hier camera’s of zelfs een DNA spray worden gemonteerd. Op deze manier is de dader gemakkelijk te pakken.

Actie ondernemen
Wanneer duidelijk is wie de dader, of daders, zijn van de diefstal, is het belangrijk om snel en krachtig op te treden. Vaak wordt gekozen voor een ontslag, wanneer dit niet mogelijk is kan er ook worden opgetreden door een non-actief stelling of overplaatsing naar andere afdeling of filiaal. Het is belangrijk dat de sfeer op de werkvloer niet wordt aangetast. Informeer de overige werknemers wat er is gebeurd en laat weten dat procedures of werkzaamheden worden veranderd om diefstal in de toekomst te voorkomen. Laat ook duidelijk weten dat niemand verder hoeft te vrezen voor zijn of haar baan aangezien het probleem is verholpen. Neem contact op met de plaatselijke politie om meer te weten te komen over de mogelijke oplossingen.