Menu
Marketing

De online marketingtrends voor 2021

2021 staat voor deur, waarmee het einde van het bewogen 2020 in zicht komt. Tijd om uit te kijken naar de online marketingtrends voor komend jaar. Welke trends heeft 2021 in petto?

Nóg meer focus op stories

De verschuiving van ‘normale’, blijvende content naar tijdelijke stories is al even gaande, maar zal dit jaar nog sterker worden. Snapchat begon er ooit mee, Instagram ging er daarna succesvol mee aan de haal en bereikte er de massa mee. Maar ook platforms als WhatsApp, Facebook, Twitter en LinkedIn bieden de functionaliteit tegenwoordig aan. Of gebruikers de behoefte hebben om te delen op al deze kanalen is de vraag, maar met name Instagram blijft razend populair. Wie zelf geen stories maakt, kijkt vaak wel actief naar die van anderen. Hier liggen dus grote kansen voor online marketing specialisten. Instagram stories is zowel geschikt om zelf mee aan de slag te gaan als om te adverteren. Als je je doelgroep wilt bereiken met verhalen op je eigen account, dien je wel eerst enigszins een volgersschare te verzamelen.

Live video’s veelvuldig bekeken 

Het aantal live video’s en livestreams nam het afgelopen jaren een toevlucht. Het fenomeen kreeg daarbij een steuntje in de rug door de coronacrisis. In sommige gevallen was er zelfs nauwelijks een andere keuze. Events konden bijvoorbeeld tenslotte geen doorgang vinden. Toch reikt de live videotrend verder dan dat. Videocontent is al jaren geliefder dan tekst en afbeeldingen en live video’s. Het zou inmiddels 82 procent van het online verkeer opslokken. Live video’s lijken alleen nog maar meer harten te winnen. Daarbij spelen de mogelijkheid tot interactie en de authenticiteit een rol. De video’s worden immers niet achteraf bewerkt. Mocht de coronastorm dit jaar gaan liggen, dan verwachten we dat de liefde voor live video’s niet verdwijnt. Niet alleen voor bekende merken of personen: ook mensen met een minder groot publiek zoeken hun heil bij live video’s.

De alsmaar groeiende populariteit van TikTok

TikTok, een sociaal medium dat in 2017 het levenslicht zag, draait om korte video’s en haakt daarom perfect in op de videotrend. Het platform heeft het afgelopen jaar ontzettend veel terrein gewonnen. Vooral jongeren zijn behoorlijke fan van het jongere sociale medium. Dat is niet zo gek: video geniet juist onder jongeren een duidelijke voorkeur. TikTok heeft nog lang z’n hoogtepunt niet bereikt en zal in 2021 nog bekender worden onder het grote publiek. Richt jij je op een jonge doelgroep? Dan zou het zonde zijn om geen tijd en/of geld te investeren in een sterke TikTok-strategie. Je kunt zelf een account aanmaken en leuke TikTok-video’s delen, maar ook adverteren.

Podcasts in de lift

De dalende populariteit van het lezen van teksten is ook weer te zien in het feit dat podcasts al een aantal jaren stevig in de lift zitten. Het fijne aan podcasts is dat je ze eenvoudig kunt combineren met een andere activiteit, zoals autorijden of schoonmaken. Dat maakt het laagdrempelig om te luisteren. Bovendien is het vaak zowel vermakelijk als leerzaam. Het is wellicht niet voor elk bedrijf geschikt, maar je kunt overwegen om hier als ondernemer mee te beginnen. Het kan de nodige betrokkenheid onder je doelgroep creëren en je kunt goede connecties opdoen. Daarnaast kun je podcasts redelijk makkelijk verspreiden op je social mediakanalen.

Shoppen op een social media kanaal

Instagram voegde onlangs een ‘shopping’-tabblad toe aan het homescherm. Op Facebook vind je onder andere een populaire marktplaats. TikTok heeft een samenwerking met e-commerceplatform Shopify. Het moge duidelijk zijn: e-commerce en social mediakanalen beginnen elkaar steeds meer te vinden. Het genoemde is nog maar een greep uit de voorbeelden. In 2021 wordt het nog gebruikelijker om via je een social mediakanaal te shoppen. Zo zal WhatsApp ook shopfunctionaliteiten uit gaan rollen.

Voice search

De video search-trend zit al jaren in de pijplijn. De definitieve doorbraak liet echter vooralsnog nog op zich wachten. Dat neemt niet weg dat er een stijgende lijn te zien is in het gebruik. Sterker nog: een aanzienlijk deel van de zoekopdrachten is spraak gebaseerd. Omdat dit in de toekomst alleen maar meer zal worden, is het verstandig om daar rekening mee te houden in je SEO-strategie. Lees je content altijd hardop om te zien of het sprekend ook logisch is. Daarnaast kan het goed zijn om vragen in je teksten te verwerken.