Bij colocatie worden één of meerdere servers in een serverkast van een datacenter geplaatst. Die serverkast noemen we ook wel een rack en de ruimte die je inneemt rackspace. Bedrijven die ervoor kiezen om hun eigen server(s) voor dataopslag in een datacenter te plaatsen, doen dat veelal vanwege het uitsparen van investeringen en de faciliteiten en kennis van een datacenter.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven voor colocatie kiezen:

  • Beschikking over een snelle internetverbinding. Ook bij een piek in het bezoek profiteren de bezoekers van je server van een ruime bandbreedte en is er voldoende capaciteit om de extra hoeveelheid data te verwerken.
  • Er kan snel geschakeld worden wanneer je (tijdelijk) extra bandbreedte nodig hebt.
  • Je bepaalt zelf de configuratie van je apparatuur en de applicaties die je nodig hebt en je behoudt het beheer en de toegang tot je server(s).
  • Je bedrijfskritische gegevens zijn goed beschermd en beveiligd. Een datacenter wordt dag en nacht bewaakt.
  • De druk ligt niet langer bij je eigen IT-afdeling, waardoor die tijd overhoudt voor andere werkzaamheden.
  • Je bespaart geld op de aanleg van een serverruimte en voldoende bandbreedte. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per maand.
  • Alle faciliteiten zijn aanwezig, zoals een helpdesk, netwerkapparatuur en bekabeling, evenals de beste stroomvoorzieningen, netwerk uptime, redundantie, noodstroom en koeling.

Colocatie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor colocatie:

  • Private colocatie cage / serverpark: bij een private cage heb je je eigen serverinfrastructuur en afgesloten ruimte die je niet hoeft te delen. De private cage wordt helemaal op maat gemaakt op basis van jouw wensen en benodigdheden op het gebied van ruimte, data en stroom. De controle hierover heb je zelf in handen. Ook kun je zelfstandig patches tussen je racks aanleggen. Ideaal wanneer je een grote hoeveelheid apparatuur hebt of verscherpte eisen voor de beveiliging!
  • Rack unit / gedeelde colocatie: bij een klein aantal servers volstaat een rack unit. Dit is een goedkope colocatie oplossing die je deelt met andere gebruikers. Andere bedrijven hebben dan ook toegang tot dezelfde ruimte, maar vaak wel alleen onder begeleiding. Je krijgt echter je eigen netwerkverbinding, zodat je onafhankelijk van de anderen kunt werken.
  • Private rack / dedicated rack: wanneer je een groter aantal servers hebt of speciale wensen hebt op het gebied van schaalbaarheid, stroom, beveiliging of capaciteit kun je een groter aantal units huren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van colocatie? Informeer dan eens bij een specialist als Data Comfort en ga ook voor een optimale performance.

Redacteur

Comments are closed.